DR. LEGÉNY ZSOLT

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT
DR. LEGÉNY ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Gúr képviselőtársam az előbbi hozzászólásában még a korrupcióval kapcsolatosan mondott néhány dolgot. Ezt egy picit én is szeretném folytatni. Ugye, az elmúlt években ezt az egész közbeszerzési eljárást meg az egész korrupciót úgy központosították, mint az intézményrendszert. Erről árulkodnak a legújabb, tisztán leíró statisztikai módszerrel készült kutatások is. Mondhatnánk, hogy a hétköznapi ember kevésbé találkozik vele, mint pár éve, de folyamatosan nő ennek a volumene. Évente körülbelül 1500 milliárd forintnyi közbeszerzéssel számolva az adatok alapján 350 és 400 milliárd közé teszik a korrupció miatti túlárazás összegét. Ha ezt hét évre vetítjük le, akkor ez már rögtön 2500 milliárdos nagyságrend körül van. Természetesen itt a számokkal már nagyon-nagyon lehetne dobálózni.
Azt gondoljuk, hogy ez egyrészt meg is fojtja a gazdasági teljesítőképesség lehetőségeit, másrészt igen-igen komoly problémaként jelentkezik. Ma már említették többen is az MSZP-frakcióból hozzászólásaink során akár az út, akár a vasút, a közúti, vasúti fejlesztések kivitelezéseit, hogy ott bizony mikkel kapcsolatosan vagy milyen visszaélésekkel lehetett találkozni. Azt azért, ha lehet ilyet mondani, megnyugtatónak tekintjük, hogy azért a rendszer most már megpróbálna valamilyen módon saját magán belül is korrigálni. Elég csak a fideszes országgyűlési képviselők olyan, mondjuk úgy, hogy kétes üzelmeire rávilágítani, mint például a Voldemort nagyúr ügye vagy éppen akár Simonka képviselő ügye. Ezekben is európai uniós források felhasználása történt, de tudjuk, hogy a történések nem teljesen úgy zajlottak, ahogyan azt ők eltervezték. Bízunk benne, hogy az igazságszolgáltatás valóban végig is fog tudni menni ezeken az ügyeken, és nem akadályozza meg a fideszes hatalmi gépezet ezek végigmenetelét.
Említhetnénk itt még, mondjuk úgy, a visszásságokkal kapcsolatosan vagy a visszaélésekkel kapcsolatosan az MVH ügyét is. Ugye, egy több mint 80 szereplős és az MVH felső vezetéséig elnyúló, bűnszervezetszerűen megvalósuló lenyúlás is történt. Ez is egyébként az uniós források felhasználását, mondjuk úgy, árnyalta be. Azt gondoljuk, hogy ez kifejezetten megint csak egy nagyon káros, rossz része volt a dolognak. Reméljük, hogy itt is végig fog menni majd az eljárás úgy, ahogyan kell.
És sajnálom, de nincs itt Kis Miklós Zsolt államtitkár úr, ezért nem tudom, hogy Csepreghy államtitkár úr mennyire fog tudni erre válaszolni, hanem akkor természetesen ezt majd egy későbbi időpontban megpróbáljuk tisztázni. Mai információ, és nem vagyok benne biztos, hogy helytálló, ezért szeretném kérdezni. Van ez a bizonyos diverzifikációs pályázati lehetőség, ami arról szólna, hogy a fiatal gazdák pályázatán nyertes pályázókat szeretnék megtámogatni, és ez azt jelentené, hogy ne csak a mezőgazdasággal foglalkozzanak, hanem, mondjuk úgy, egy másik lábon is álljanak, és egy valamilyenfajta gazdasági tevékenységet ugyanúgy egy 40 ezer eurós lehetőséggel segítenének az ő esetükben, ami nem a mezőgazdasághoz kötődik. Tehát kifejezetten tiltva van az, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó fiatal gazda még egyszer forrást nyerjen mezőgazdaságra. Egy teljesen másik láb lenne ez.
Azt gondoltuk, és üdvözöltük ezt a pályázati lehetőséget és forrást, hogy ez egy nagyon jó pályázati lehetőség. Aztán, mondhatnám, hogy sajnos, a szokásos módon a Fidesztől azt tapasztalták a rendszerben, hogy tömegével érkeznek be, tehát nem néhány tízes nagyságrendben, hanem több százas, ezres nagyságrendben az ugyanarra a sémára elkészített pályázatok. Ezért talán a rendszer helyesen és megfelelően jelezte azt, hogy itt bizony probléma van, és talán az a mai információ, de mondom, nem vagyok benne biztos, és ezért szándékoztam megkérdezni, hogy felfüggesztésre is került ez a pályázati forma vagy lehetőség most. Ha valóban úgy van, hogy gyakorlatilag egy sémára érkeztek be ezek a pályázatok, akkor, azt gondoljuk, helyes volt ez a felfüggesztés, de azt gondoljuk, hogy ennek természetesen kell hogy valamilyenfajta formában a felelőseit is megtalálja majd a rendszer.
Mert hozzáteszem még egyszer, a pályázati kiírás, a jogcím és a cél nemes, azt kifejezetten támogatandó. Mert bizony a vidéki Magyarországon élőknek és a fiatal gazdák pályázatán nyertes pályázóknak ha megteremtünk egy másikfajta lehetőséget is, amikor nemcsak egy lábon állnak, hanem több lábon a gazdaságban, az kifejezetten üdvözlendő cél. Ha pedig ezt a rendszer magából ki tudja vetni, ha ilyen probléma van, akkor azt, még egyszer mondom, üdvözlendőnek tartjuk. Ezt szerettem volna kérdezni. Államtitkár úr, nem biztos, hogy ön is információkkal rendelkezik, nekem is ma jöttek ezek az információk. Ha így van és tud rá válaszolni, azt természetesen megköszönöm. Köszönöm, elnök úr, a lehetőséget. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me