DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! A magam részéről az európai uniós egészségügyi forrásokkal szeretnék, szerettem volna foglalkozni, bár az idő valamilyen korlátok közé mégiscsak szorítani fog ebben. Úgy gondolom, hogy először pár szóban azt érdemes átfutni, hogy hová is tartott és mi is lett a 2007-2013 plusz a kétéves elszámolási ciklusban megvalósult egészségügyi fejlesztésekkel. Erről egyébként egy remek kiadvány első cikke nem is olyan régen, pár héttel ezelőtt beszámolt. Ebből összesítésként azért elmondhatjuk, hogy amit a kormány 500 milliárd forintként az egészségügybe érkező pénzként emleget, az sokkal inkább 450 milliárd.
(22.10)
Vagy ha ténylegesen a számok nyelvére és az egészségügyben megvalósuló beruházásokra vesszük, akkor ez 437 pályázatból 407 milliárd forint e szerint a kimutatás szerint. Főként a TIOP, TÁMOP, ROP, illetve KEOP programok voltak az érintettek. Azt is el lehet mondani, hogy kifejezetten struktúraváltásra, illetve infrastrukturális fejlesztésekre koncentrált ez a fejlesztési forrás, amely az egészségügy rendelkezésére állt. Zárójelbe tenném, hogy az egészségügynek állt rendelkezésére, mert valójában az építőipar nagy részét érintette. Ahogy a köznyelv mondja, betonba mentek ezek a beruházások, illetve ezek a pénzek betonban testesültek meg. Ez annyit jelent, hogy az intézmények külcsínében, illetve fejlesztésében valósult meg nagyobb része, és sokkal kisebb szám ment el arra, ami ténylegesen az egészségügyhöz kapcsolható. Ilyen például - és ez fájó hiányosság volt -, hogy az onkológiai fejlesztés prioritása végül is kimaradt és cserére került a rendszerben, illetve hogy a Telemedicina 20 milliárdos fejlesztési forrása is lényegében kihúzásra került még a 2007-2015-ös időszakból.
Az is talán megdőlt, hogy Budapest nem kapott forrást. Az Uzsoki Kórház, a Szent Imre Kórház kapott. Önmagában a Szent Imre Kórház 7 milliárd forintos uniós fejlesztési forráshoz jutott. Ha ezt ágyszámra átszámítjuk, ágyanként 40 millió forintos támogatás érkezett, szemben az országos átlag 12 millió forintos fejlesztési pénzzel.
Így beszámoltam most arról is, hogy 12 millió forint körülbelül ágyakra lebontva az a fejlesztési forrás, amely az egészségügybe érkezett. A kérdés az lesz, hogy mi lesz a következő fejlesztési ciklusban. Itt Budapest lenne a prioritás, de ha ránézünk arra, hogy körülbelül 100-110 milliárd forint van például az EFOP kormányrendeletben meghatározva, és ezt nagyjából elosztanánk a célterületként kezelni kívánt 18 300 ággyal, ami Budapest krónikus és aktív ágyait jelenti, akkor bőségesen a 12,1 millió forint/ágy alatt kapunk finanszírozást. Úgy, hogy egyébként az EFOP-os programok nem is Budapestre vonatkoznak ebben az esetben. Ez talán egy másik forrásból valósulhat meg.
Hogy mik lesznek mégis a kiemelt részek? Azért érdemes tudni az egészségüggyel kapcsolatosan, mert sokszor - és a „betonba ment” kifejezés is erről tanúskodik - maga a szakma is úgy értelmezte és úgy látta, hogy nem a szakmai prioritásoknak megfelelően kerültek ezek a célok meghatározásra, és nem ott hasznosultak, ahol az egészségügyben a legjobban kellett volna, legyen szó akár a humánerőforrás-krízisről, annak a bérrészéről, az elvándorlásrészéről vagy adott esetben a budapesti ellátórendszer megújításának részéről. Tehát oda ment, ahol bár szükség volt rá, de nem teljes hatásfokkal hasznosult.
Kritikusnak találom, és szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az onkológia ismételten nem szerepel ezekben a fejlesztési tervekben, ha jól látom.
Könyörgök, az egynapos sebészetnél ne úgy valósítsák meg a 8 milliárd forintos fejlesztési pénzből, mint Szikszón sikerült, hogy január 31-ig tartott a projekt megvalósítása, addig kellett fenntartani, február 1-jén pedig ráhúzták a rolót. Ilyen egynapos sebészeti beruházásokat ne csináljanak, mert ennél azért sokkal többet ér az egynapos sebészet!
Ami az egészségügyi informatikát érinti, az EESZT kérdésével kapcsolatosan talán államtitkár úr jobban tudja, hogy ez miről szól. Felmerültek olyanok, hogy multicégek lenyúlták, lesápolták ezt a rendszert. Merem remélni, hogy a következő közel 8 milliárd forintos fejlesztés nem fog megint valakinek a zsebében kikötni, és nem Sonkodi Balázs vagy a Telekom-lobbisták fogják meghatározni, hogy egyébként hova mennek az egészségügyi források és mire fognak fordítódni. A magam részéről ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me