DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ,
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Megpróbálom megfogadni azt a tanácsot, amit Bánki Eriktől is hallottunk, hogy próbáljunk meg konstruktívak lenni a mai napon, de azért nyilvánvalóan önök kíváncsiak a kritikára is; van abból is. Úgy gondolom, hogy az ember nem a dicséretből tanul, és a kritikát meg mindenféleképpen el kell mondani.
Önök azt mondják, hogy legyünk konstruktívak, és mondjuk el, hogy hol lenne szükség az európai uniós forrásokra. Akkor önök nem igazán hisznek a magyar miniszterelnöknek. A magyar miniszterelnök körbejárta az országot, ez volt a „Modern városok” programjának a körútja, ahol Orbán Viktor körbement, nem fogom felolvasni termelésiértekezlet-szerűen az ott tett ígéreteket, megvan mindegyik, tessék elhinni. Ha kicsit ráhagyunk minden egyes számolásra, akkor olyan 1481 milliárd forintot ígért el a miniszterelnök, és ebből egyébként az, ami valahol már legalább tart, tehát valahol a tervezésnél tart, valahol a megvalósításnál tart, körülbelül 74 milliárd forint. Tehát ha durván az 1500-at tesszük a 74 milliárd mellé, én úgy gondolom, hogy ez azért egyelőre nem siker.
Hallottam a vezérszónoki felszólalásban, illetve a miniszteri expozéban is, hogy a helyi sajátosságoknak, a helyi igényeknek legjobban megfelelő fejlesztéseket fogják önök végrehajtani. Szűkebb pátriámról, Pécsről fogok beszélni. Eljött a miniszterelnök - semmi nem lett még belőle, tehát igazából még nem rontottak el semmit sem -, és Pécsen ígérte, hogy 200 hektárral nagyobb lesz majd az ipari park. Igaz, hogy a mellette álló 90 hektáros ipari park most is üres; majd ha önök betartják a miniszterelnöknek az ígéreteit, akkor nem 90 hektár lesz üres, hanem 290 hektár lesz üres. Ez nem arról szól, hogy itt bármi hatékony lenne; majd a végén ki fogok térni arra, hogy mi miért van, ez nem azért van, mert a helyieknek ez lenne az igénye. A helyieknek az lenne az igénye, hogy az a 90 hektár legyen tele, ott legyenek munkahelyek, és egész Baranyának nem valahova Londonba vagy Budapestre kellene járni dolgozni, hanem nyugodtan tudnának dolgozni egyébként a megyeszékhelyen. Aztán ígértek még ezenkívül Baranya megyében egy wellnessfürdőt, méghozzá Pécs városában, egy élményfürdőt 500 millió forintból - erre nem akartak igazán túl sokat fordítani -, de emellett még egyébként kosárlabda-akadémiát is.
(15.30)
Ha végigmegyünk Baranya megyén együtt közösen, akkor egy biztos: nem a kosárlabda-akadémia miatt vagy annak hiánya miatt érzik a Baranya megyeiek azt, hogy a kormány egy zsáktelepülésként kezeli egész Baranya megyét. Valójában nem is még egy élményfürdőre lenne szükség abban a megyében, ahol egészen biztosan az egy négyzetméterre vagy éppen az egy főre jutó élményfürdők száma biztosan a legnagyobb. Az egészen biztosan Baranya megyében a legnagyobb. Eddig hét van. Most lesz egy nyolcadik is, ha önök betartják Orbán Viktor ígéretét. Mindezt mondom úgy, hogy Baranya megyének mind az északi fele, mind a déli fele, tisztelt államtitkár urak, valójában nem azon gondolkozik szerdától, hogy mit csináljunk a hétvégén, hanem azon, hogy mit egyenek a hétvégén, lesz-e mit enni, mondjuk, az Ormánságban. Onnan nem az élményfürdő hiányzik, nem is a kosárlabda-akadémia, no pláne nem még egy ennél jóval nagyobb, teljesen üresen ipari park Pécsről. Nem ez hiányzik.
Nagyjában-egészében egyébként, ha végigmennénk - képviselőtársaim majd el is fogják mondani - hasonlóképpen nem találkoznak a miniszterelnök ígéretei egyébként a helyiek kívánalmaival. Biztos, hogy van egyébként ebben kivétel is, és biztos vagyok abban is, hogy van olyan pécsi, akinek az élményfürdő hiányzik. Szerintem a munkahelyek jobbak hiányoznak, és ezért beszélnék kicsit többet a gazdaságfejlesztésről és a versenyképességről.
Ma napirend előtt is erről beszéltem, és gondoltam, ma délután ezeket a fanfárokat fogjuk hallgatni, hogy a leghatékonyabb forráslehívási mechanizmus, a legegyszerűbb, a leggyorsabb, és fantasztikus mennyiségben ömlik ide a pénz az Európai Unióból. Ehhez képest a Világpiaci Fórum legutóbbi felmérései alapján Magyarország a versenyképességi mutatók tekintetében, tehát hogy a világ piacán hanya-dikak vagyunk, hat helyet rontott. Ez a hatalmas munka, amit Lázár János elmondott, amiben majdnem megszakadt egyébként az államapparátus, és talán még a Jóisten is segített bennünket, az valójában, tisztelt hölgyek, urak, arra volt elég, hogy a 63., helyről a 69. helyre csúsztunk vissza a világban.
De nézzük meg, mire volt elég ez a teljesítmény az Európai Unióban! Az Európai Unióban az előkelő 25. helyen vagyunk a 28-ból, 3 tagállamot tudunk megelőzni a versenyképesség szempontjából, ez a három tagállam pedig nem más, mint a nem olyan régen csatlakozott és egyébként belpolitikai vitákban fuldokló Horvátország, a nagyjában-egészében becsődölt Görögország és a Görögországhoz ezer szállal kapcsolódó Ciprus. Őket tudjuk megelőzni, és mindenki más előttünk van. Tavaly, a 2015. évben versenyképesség szempontjából elhúzott mellettünk Románia és Bulgária. Most már mi nem a fényes Nyugatot követjük, nem őket üldözzük, hanem ebben a versenyben először még utol kell érnünk versenyképesség szempontjából Bulgáriát és Romániát is. És olyan hatalmas gazdaságok, mint a cseh gazdaság meg a szlovák gazdaság, nem beszélve egyébként akár a kétmegyényi területű Szlovéniáról, pedig folyamatosan nagyobb fejlődési mutatókat mutatnak gazdasági szempontból, mint Magyarország. Éppen ezért azt gondolom, hogy azokat a fanfárokat kicsit halkabbra kell állítani, amelyeket most hallunk. Nem kell országszerte nagyvárosokban egész nap ünnepségeket rendezni, és úgy gondolom, hogy innen is inkább a tanulságokat kell levonni.
Melyek ezek a tanulságok? Magyarországnak tényleg nem azért rosszabb a versenyképessége, mert az Európai Unió nem volna hajlandó finanszírozni ezeket a versenyképességet javító, a gazdaságba pénzt pumpáló, a magyar vállalkozásokat segítő programokat. Nem is azért van ez, mert önök ezeket a programokat nem dolgozták ki. Még ezt sem tudnám állítani. Hanem azért van ez, mert önök politikai kijelölés alapján határozzák meg, hogy kiből lesz sikeres vállalkozó Magyarországon, és kiből nem. A világ nagyobbik részén ez nem így működik. Ott azt, hogy valaki sikeres lesz-e, egész egyszerűen a tapasztalata, a munkabírása, a kockázatvállaló képessége, a szorgalma és a bátorsága jelöli meg, Magyarországon pedig az, hogy a kedves vezető ujja kire mutat rá. Látjuk is, hogy kik voltak ezek, akik kiválóan teljesítettek a korábbi közbeszerzési eljárásokon, ahol nagy mennyiségű európai uniós forrást is igénybe lehetett venni. Simicska Lajos volt az egyik ilyen, Garancsi vagy éppen Mészáros „nem stróman” Lőrinc a másik. Ők akarják adni a mai magyar gazdaság gerincét, és ők azért nem tudják felvenni a gazdasági versenyt, azért nem versenyképesek, mert igazából, akikkel nekik versenyezniük kellene, ők jöttek abból a szférából, ahol megtanulták, hogy mit csinálnak, van rá felkészültségük, van hozzá bátorságuk, tűrik a kockázatot, és nem csak a politikai kapcsolataik alapján kerültek oda, ahova kerültek.
Ma Magyarországon mindenki tudja, hogy ha a közbeszerzéseken akar nyerni, akkor kikkel kell neki összefogni. És ha véletlenül nem így van, akkor ezek az emberek még üzengetnek is egymásnak a sajtóban, hogy minden egyes vállalkozó pontosan tudja azt, hogy éppen ma melyik akolhoz érdemes tartozni. Úgy gondolom, ez az, ami lehúz bennünket a versenyképesség tekintetében. Ezért ebbe akármennyi pénzt is be lehet pumpálni, mert valójában ezek a magánvagyonok fognak nőni, és ameddig ezekből a magánvagyonokból finanszírozott politika tart, addig majd biztosan tud nőni, vagy éppen stagnálni, de aztán szépen lassan felfalja saját magát.
Azt állapítja meg rólunk ez a nemzetközi szervezet, hogy Magyarország versenyképesség tekintetében nyolc mutató alapján is a legrosszabbak között van. Ezek közül kiemelkedő az állami korrupció, vagyis az a jelenség - pontosan akarom idézni -, hogy „a kormányzati döntések során a kivételezett vállalkozások jelentős előnyt élveznek”. És erről mindennap lehet olvasni a sajtóban, egészen addig, amíg önök be nem záratják ezeket a sajtóorgánumokat. Azt látjuk, hogy a versenyképességi mutatókban, ahogy mondom, elkerült bennünket Románia, Bulgária, Lengyelország és Csehország szintjéről már álmodni sem tudunk. Hát, ilyenkor nagyon nehéz megfelelni annak a kívánalomnak, hogy legyünk konstruktívak.
Persze, legyen infrastruktúra-fejlesztés. Persze, legyen gazdaságfejlesztés. Legyen ez fenntartható! Én is azt gondolom, hogy akár a megyénk déli részének, északi részének, akár az ország északi részének és bárkinek járhatna sokkal több annál, mint amennyit most kap, de azt látjuk, hogy e forrásfelhasználási mechanizmusok alapján - ahogy önök mondják - a győztes mindig valaki más. Nem a városok, nem azok a városok, akiknek ígértek 1500 milliárd forintot, majd nyáron, egy szép csendes nyári délutánon ezeket vissza is vonták, és kezdhették elölről a tervezést. Nem azok a városok nyernek, hanem az az urizáló elit, akiket önök helyzetbe hoznak. Igaz, ők magyar vállalkozók, de nem a tehetségük alapján jutottak oda, hanem a politikai kapcsolataik alapján.
De nézzük, mi történt a nyáron! A kormány visszavonta Orbán Viktor ígéreteit. Az történt a nyáron, hogy a Közlöny 113. számában, amely július 29-én jelent meg, kormánydöntéseket vontak vissza. A kormány visszavonja a kulcsfontosságú budapesti közlekedési beruházások előkészítésének forrásigényéről szóló határozatot. Erről megkérdeztük Seszták Miklóst is legutóbb a miniszteri meghallgatásán. Azt mondta, hogy ez aztán már egészen biztosan nem tartozik az ő hatáskörébe, tehát ezt egészen biztosan visszavonták. A kormány visszavonja a Veszprém megyei jogú városával, Kecskemét megyei jogú városával kötött megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló határozatot. Az olimpiai játékokról is visszavonták a határozatot. Visszavonták a kormány együttműködési szándékának végrehajtásával összefüggő feladatokról szóló határozatot Szombathely tekintetében. A közúti beruházások tekintetében, tudják, ez volt az 1-es, 7-es autópálya ügye, azt is visszavonták a nyáron. Mintegy büntetésként Lázár János pedig meg is kapta feladatául, hogy utána ő menjen el a megyei jogú városok vezetőihez, ő menjen el azokhoz, akiknek korábban Orbán Viktor megígérte, hogy milyen fejlesztéseket fognak itt majd végrehajtani, és arról tárgyaljon velük, hogy csak azokat a fejlesztéseket fogja a kormány finanszírozni, amelyek európai uniós pénzből finanszírozhatók.
Itt, tisztelt hölgyek, urak, nem lehet látni fenntartható fejlődést, itt nem lehet látni gazdaságélénkítést. Itt csak azt lehet látni, hogy a miniszterelnök megleckéztette Lázár Jánost.
(15.40)
Az ő feladata volt elmenni és a rossz hírt közölni. Na de nem kellett mindenhová menni, mert azért négy megyei jogú város kimaradt. Négy megyei jogú városnak ez a kormány nem ígért semmit. Hódmezővásárhelyre sem ment el; én a hódmezővásárhelyiek helyében ezen csak felháborodnék. Hát, van nekik egy miniszterük is, pont aki ezekért a forrásokért felel. Vagy úgy gondolták, hogy ő majd megoldja? Egy másik miniszternek a városa, Győr, oda se ígértek az égvilágon semmit, na de ami igazából felháborít bennünket, azért baloldali vezetésű megyei jogú városokból nem sok van, Salgótarján és Szeged, hát oda sem sikerült elmenni a miniszter úrnak vagy miniszterelnök úrnak, és nem is ígért egyébként nekik semmit.
Ha mind a gazdaság szereplői, mind az ígéretek tekintetében azt látjuk, hogy csak politikai természetű, nem tervezett, nem a fejlesztéseknek a hatásmechanizmusát figyelő fejlesztésekről van szó, nem arról van szó, amit Lázár János mondott, hogy 2020-ban Magyarországnak a lábára kell állni, hanem politikai osztogatáskor, politikai leckéztetésről van szó, akkor bizony nagyon nehéz konstruktív vitát folytatni, mert a saját maguk harcát egymás között, úgy gondolom, hogy saját maguknak kell megvívni. Csak ebben mindig a magyarok lesznek a vesztesek.
Én kérem szépen önöket, hogy ezekre fókuszáljanak, legyen Magyarországon igazi verseny, ne csak a politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozók legyenek sikeresek Magyarországon, mert ők soha nem lesznek olyan erősek, hogy felvegyék a versenyt azokkal az európai és a világon fellelhető más vállalkozásokkal, akiket nem a politikai kapcsolataik juttattak oda, ahol vannak, hanem a tehetségük, a munkabírásuk, a kockázatviselő képességük és a szorgalmuk.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me