HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hogy mi most a 2007-2013, illetve 2014-2020 közötti uniós támogatási források felhasználásáról beszélhessünk, vissza kell tekintenünk 2004-re, az uniós csatlakozás idejére.
(18.00)
Akkor a csatlakozást követően elkezdődött egy előkészítő munka, egy tervezőmunka, amelynek irányításával, vezetésével Baráth Etelét bízta meg az akkori kormányzat. Mindenki azt gondolta volna, hogy egy szakember kezébe kerül, és egy nagyon komoly, megalapozott terv fog ez alapján elkészülni, annak mentén pedig egy nagyon komoly ország-fejlesztői stratégia fog megvalósulni.
Sajnálatos módon azonban az igazság ettől rendkívül messze van, hiszen elkövetkezett a 2006-os országgyűlési választás, majd azt követően az őszödi beszéd után egy önkormányzati választás, és az volt látható, hogy az MSZP és az akkori kormányzati képviselők, jelöltek szinte kivétel nélkül mindenütt megbuktak. Akkor a fejlesztéspolitikát irányító miniszter asszony, Lamperth Mónika megnyugtatta az MSZP-s és SZDSZ-es képviselőket, hogy ő majd meg fogja oldani azt, hogy a fejlesztési források, magyarul, az uniós források megfelelő helyre legyenek becsatornázva, és kialakított egy olyan rendszert, amely ezt hivatott szolgálni.
Akik korábban kialakították a fejlesztéspolitikai intézményrendszert, tanácsadói, pályázatírói oldalról vámolták azt meg. A tanácsadói összefonódások jellemzik a 2007-2010-es időszakot. Csak néhány példát szeretnék ezek közül kiemelni. Az egyik, a Horváth & Partners Kft. vezető fejlesztéspolitikai tanácsadója, Jobbágy Valér például 2002-2008 között közigazgatási politikai pozíciókat töltött be a Miniszterelnöki Hivatalban, EU-támogatásoknál, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál, a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál, majd vezető tanácsadó lett annál a cégnél, ami közreműködött a Gyurcsány-Bajnai-időszakban a közpénzek szivattyúzásában.
A másik példa talán önök előtt is ismert. Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége Medgyessy Péter miniszterelnöksége alatt az NFÜ elnökhelyettese volt, majd 2009-től az Altus Zrt. vezérigazgatója, mely cég több alkalommal is nyert a Bizottság által kiírt pályázatokon. (Dr. Józsa István: Ez két külön dolog!)
Tisztelt Országgyűlés! Súlyos örökséget vehetett át 2010-ben a Fidesz-kormányzat, működésképtelen, lefagyott fejlesztési rendszert örökölt meg. (Dr. Józsa István: Görögország! Görögországot ne felejtsd el!) Túl nagy volt a gazdasági érdekcsoportok befolyása, külsős cégek végezték a projektértékeléseket és -előkészítéseket is.
(Az elnöki széket Sneider Tamás,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A teljes projektértékek esetén 30-40 százalékot is helyenként elért a rendszerből kivitt pénz projekt-előkészítés és projektmenedzsment címen. Világos fókuszok nélkül történt a tervezés, nem mérték fel a kedvezményezettek igényeit. Valós koncepció nélkül nem beszélhetünk fejlesztéspolitikáról, csak pénzszórásról. Elaprózott forrásokról beszélhetünk. És ami a legfontosabb, gazdaságfejlesztésre csupán a teljes forrás 16 százaléka jutott. Éppen ezért rendkívül fontos volt az, hogy ezen változtassunk és behozzuk a lemaradást, és a lekötött, rosszul lekötött forrásokat át lehessen értékelni és új projektekkel lehessen kitölteni ezeket a rendelkezésre álló forrásokat.
Rendkívül fontos az, hogy olyan projekteket pályáztattak meg, amelyeket uniós kötelezettség címén nekünk mindenképpen meg kellett oldanunk. Ilyen a szennyvízprojekt, ilyen a kiemelt vízbázisok védelmét szolgáló projektek.
És ami rendkívül szomorú, hogy az önkormányzati szektorban nagyon sok esetben a pályáztatás úgy történt, hogy az igényelt források töredékét bocsátották rendelkezésre, és kódolva volt az, hogy az önkormányzat két rossz választás között dönthetett: vagy saját forrásból kiegészíti ezt a forrást és megvalósítja a programot, vagy pedig egyszerűen visszamondja, visszautasítja a korábban megítélt fejlesztési lehetőséget.
Szeretnék egy másik példát is előhozni az uniós források felhasználását illetően. Egy körünkben lévő sikeres vállalkozó, Sallai R. Benedek képviselőtársunk egyik története a túrkevei szélmalom felújítása. Azt tudom mondani, hogy ez a felújítás olyan sikeres volt, hogy a malom végül is összedőlt, magyarul, megélt jó néhány hosszú évtizedet, és a felújítást már nem bírta ki, mert nem megfelelő módon történt ez, sem a menedzselése, sem a megvalósítása nem volt kellően szakszerűen megoldva; utána pedig Sallai Benedek még kérdőre vonta az ellenőrző hatóságot, hogy vajon miért ellenőrzi egyáltalán ezt a projektet.
Tisztelt Országgyűlés! A mai feladatunk az, hogy a magyar gazdaságot olyan állapotba hozzuk, hogy akkor is talpon maradjon, hogyha a 2020 utáni időszakban netán hiányoznak majd az uniós források. Éppen ezért rendkívül fontosnak tartom a magam részéről, hogy a vállalkozói szférát kedvezményezzük, és örülök annak, hogy a rendelkezésre álló források 60 százaléka a vállalkozások számára áll rendelkezésre. Rendkívül fontos az is, hogy ne csak vissza nem térítendő támogatásban gondolkodjunk, hanem olyan hitelkonstrukciókat dolgozzunk ki - ilyen például a növekedési hitelprogram -, amely kedvet ébreszt a kis- és közepes vállalkozók terén, és kiszámítható pályára állíthatja őket. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me