KIS MIKLÓS ZSOLT,

Full text search

KIS MIKLÓS ZSOLT,
KIS MIKLÓS ZSOLT, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mindenféleképpen szerettem volna reagálni a Tiffán képviselő úr által elmondottakra, hiszen azt gondolom, mi is nagyon komoly munkát végeztünk el az elmúlt két esztendőben, és nagyon komoly eredménye is mutatkozik annak, hogy egy teljesen új eljárásrend kerül kidolgozásra.
Sokak számára talán nem ismert, azért a 2007-13-as időszaknak az eljárásrendi tervezetét még 2007-ben szabályozta az akkori kormányzat, és bizony azt kell hogy mondjuk az elmúlt hétéves ciklus tapasztalatai alapján, hogy ez a rendszer egy nagyon rugalmatlan, életszerűtlen és bizony túlszankcionáló eljárásrendet jelentett. Azt hiszem, hogy aki aktív gazdálkodó vagy akár önkormányzati képviselő, polgármester, és a vidékfejlesztési korábbi időszak pályázatainak a kezeléséről kell hogy szóljon, akkor mindenféleképpen csak a nehézségekről és bizony sokszor a rugalmatlanságról tudna beszámolni. Azt hiszem, hogy e Ház falai között is már ejtettünk erről néhány gondolatot.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Felismerve természetesen tehát ezt a nehézséget, úgy döntöttünk, hogy a 2007-13-as időszakkal szemben, ahol is a közigazgatási hatósági eljárásokról szóló jogszabály adta meg ezt a jogi hátteret, ettől szakítunk, és egy egységes keretben, a 272/2011-es kormányrendeletben az összes uniós forrás felhasználásával egyöntetűen egy rugalmasabb rendszert dolgozunk ki.
Maga már az a néhány kifejezés, ami ezekben a jogszabályokban van, ha valaki elolvassa, ki tudja olvasni belőle, nem ügyfélről van szó most már, hanem egyáltalán kedvezményezettről. Tehát olyan partnerségi viszony jön létre egy pályázó és a pályázati kezelőszervek között, ami nem egy korábbi időszaknak alá-fölérendeltségét jelenti, hanem egy partnerséget jelent a pályázókkal.
Ezen túlmenően nagyon sok olyan újítást tettünk ebbe az új eljárásrendbe, ami, azt gondoljuk legalábbis, hogy nagymértékben segíti a pályázók életét. Az, hogy minden pályázati felhívás megjelenése előtt egy nagyon széles körű társadalmasításon esik át minden felhívásunk, már segítség. Ezen túlmenően minden egyes felhívásunk legalább kettő hónapig mindenki számára megismerhető. Tehát miután megjelenik egy felhívásunk, legalább két hónapig arra mindenki fel tud készülni. Azt gondolom, hogy ez is megalapozza azt, hogy minél felkészültebb és minél jobb minőségű pályázatok érkezzenek be.
Ezen túlmenően attól a gyakorlattól is szakítottunk, hogy adott esetben akár egy-két napon belül egy pályázatot fel kellett függeszteni, mert oly mértékű kérelem érkezett be. Ettől is szakítottunk, hiszen az nem jó és nem járja, hogy valaki csak azért tudjon sikeresen pályázni, mert mondjuk, gyorsabb internettel rendelkezik vagy gyorsabban tudja a támogatási kérelmét benyújtani. Ettől tehát szakítottunk. Legalább egy hónapig minden egyes pályázati felhívásunk nyitva van, és ez bőven elégséges idő ahhoz, hogy a már elkészült pályázatokat mindenki benyújthassa.
Szintén újdonság, és ez a korábbi időszakban nem így volt, gyakorlatilag egy agrárvállalkozó a 2007-13-as időszakban szinte nehezen tudta megtalálni a lehetőségét és nem is látta, hogy milyen pályázatok fognak megjelenni és milyen összegben. Ugyan volt egy elfogadott Új Magyarország vidékfejlesztési program, ami a keretekről szólt, de ilyen részletességgel nem látták. Éppen ezért bevezettük azt is, mint minden többi más operatív program esetében is, hogy egy éves fejlesztési keretet határozunk meg, és ebből mindenki egységesen láthatja, hogy körülbelül melyik pályázati felhívás mikor fog megjelenni. Azt gondoljuk, hogy ráadásul 2016-ban maximálisan ezt a keretet meg is tudtuk hirdetni, és még az év végéig minden egyes pályázati felhívást, amit az idei évre javasoltunk és terveztünk, nagy valószínűséggel meg is tudjuk hirdetni.
Ami talán még fontos lehet, hogy a teljes kerettel meghirdetjük ezeket a felhívásokat. Tehát nem szeretnénk azt a struktúrát követni, hogy minden egyes évben csepegtetjük a rendszerbe a támogatásokat. Mi már az év elején és a következő években is a teljes kerettel hirdettük meg a felhívásainkat. Meggyőződésünk, hogy a gazdaságfejlesztésnek igazából akkor nyújt ez segítséget, ha ezek a beruházások minél hamarabb megvalósulnak, ahhoz pedig nyilván teljes fejlesztési kerettel kell meghirdetni ezeket a pályázatokat.
Azt persze nem merjük ígérni, és sohasem tettünk arra ígéretet, hogy egy borzasztóan egyszerű és lebutított pályázati rendszert vezetünk be. Vannak egyébként erre eszközeink, átalány típusú támogatásoktól kezdve nagyon sok minden, de nem akarom az időkeretet teljes mértékben felhasználni. És azt sem merjük ígérni, hogy akár egy söralátét méretű pályázati felhívással és egy söralátét méretű támogatási kérelem benyújtásával lehet majd forrásokhoz jutni, főleg akár még a vidékfejlesztésből is akár több száz millió forintos támogatással.
Ugyanakkor azt merjük ígérni, hogy a lehető legegyszerűbb eljárásrendeket dolgozzuk ki és finomhangoljuk, amennyiben szükséges. Azt azonban tudni kell, hogy alapvetően a keretet, a feltételrendszert, mivel európai uniós támogatásokról van szó, mégiscsak az Európai Bizottság határozza meg. Ehhez a magyar jogszabályokat igyekeztünk úgy igazítani, hogy egy sokkal rugalmasabb, sokkal hatékonyabb és egy egyszerűbben, de mégis minőségi pályázatokkal jól hozzáférhető forrásokat hirdessünk meg. Azt gondoljuk a visszajelzések alapján is, hogy ezt az elmúlt időszakban nagyjából sikerült is teljesítenünk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me