SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Én mindössze csak a vitában két-három gondolatra szerettem volna reagálni a két államtitkári hozzászólásból. Elsőként Tasó államtitkár úrnak szeretném felhívni a figyelmét, hogy nem minősül destruktívnak az, ha felhívjuk a figyelmet az esetleges közpénzeltűnésekre. Vejkey képviselő úr, a KDNP vezérszónoka fel is szólított bennünket, hogy az ellenzék feladata az, hogy rámutasson a problémákra, mindössze erre törekszünk, tehát kérem ezt elnézni nekünk.
Illetve egy nagyon fontos dologra akartam reagálni államtitkár úrnak, amire mind miniszter úr, mind pedig Csepreghy államtitkár úr is reagált, ez pedig a felhasználás mértékének az eredményessége. Mindannyian úgy állítják be, hogy ha teljes mértékben felhasználják a forrásokat, akkor az csak eredményes lehet, pedig ez nem igaz. Önmagában a felhasználás mértékének a növekedése sok esetben olyan versenytorzító és -romboló hatású is lehet, ami tartósan a gazdaságnak ártalmasabb. Tehát ez csak abban az esetben igaz, ha azzal a prekoncepcióval kezeljük, hogy a források célszerű, a társadalom érdekének megfelelő felhasználásának a mértékét; de az, hogy hogyan zártuk le az előző ciklust, és ott hogyan teljesítettünk, önmagában nem jelenti ezt. És most ezt nem kell hogy magukra vegyék, hiszen az előző források egy része nem is az önök kormányzása idején lett felhasználva. Tehát nem az a lényeg, hogy mennyit használunk fel, hanem az, hogy mire, hogyan és milyen hatékonysággal.
Még egy dologra, ha megengedi Csepreghy államtitkár úr, szeretnék reagálni. Azt mondja, hogy az ellenzék mindig azt a 10-15 ügyet emlegeti, amiben látványos korrupció van. Emlékeztetni szeretném azért államtitkár urat, hogy néha egész kiírásokról beszélünk, ahol a teljes… Tehát nem igaz az, hogy a 80 ezer arányában kell a 15 esetet vizsgálni, hanem néha több ezer pályázatot egyben támadott meg Hadházy Ákos képviselőtársam, amikor a kiírásban rejlett a visszaélés lehetősége. Tehát statisztikailag ez a szám lényegesen magasabb.
Mindamellett pedig nem lehet tudni, hogy a látens, tehát a nem felszínre kerülő és nem szem elé kerülő visszaélések száma milyen arányú, hiszen csakúgy a korrupcióban, mint a családon belüli erőszakban, minden társadalomtudományi kutatás azt mutatja, hogy ezek a leginkább rejtett bűncselekmények az országban. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me