WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy abban itt a vita során azért talán mindannyian egyetértünk ellenzéki és kormánypárti oldalról egyaránt, hogy a 2014-2020-as források hatékony felhasználása az ország szempontjából óriási jelentőséggel, mondhatjuk, hogy stratégiai jelentőséggel bíró feladat az ország számára, és elsősorban olyan fejlesztések és olyan beruházások megvalósítására van szükségünk, amelyek hosszú távon a fenntartható gazdasági fejlődés alapjait megteremthetik, tekintettel főként arra, hogy még pontosan nem láthatjuk, hogy 2020 után mire is számíthat az ország, milyen támogatásokra.
Sokszor szó esett már a 60 százalékos gazdasági fejlesztésre szánt forrásokról, ezt nem kívánnám részletezni.
A források lehívásával kapcsolatban azonban mégis, én azt gondolom, hogy ezek a felesleges ellenzéki aggodalmak azért is érthetetlenek számomra, mert a jelenlegi kormány, a Fidesz-KDNP-kormány már bizonyította a 2007-2013-as források lehívását tekintve, hogy mindenféle késlekedés és időbeni ütemezési eltolódás ellenére képes arra, hogy 100 százalékban lehívja ezeket a forrásokat. Erről beszélt miniszter úr az expozéjában, és én nagyon szomorúan látom azt, hogy tisztelet a kivételnek, de a magyar ellenzék közül nagyon sokan vannak, akik bizony nagyon sokszor az európai uniós források lehívása tekintetében brüsszeli bürokraták, brüsszeli politikusok oldalára állnak, és megpróbálnak összefüggést keresni például az illegális bevándorlás vagy migráció magyarországi hozzáállása, kormányzati hozzáállása és az EU-s források lehívása között. Azt gondolom, jó, ha tisztába tesszük azt is, hogy az európai uniós fejlesztési forrás nem könyöradomány és nem egyfajta ajándék az ország számára. Azért, hogy ezt elérjük, a magyar embereknek igen-igen sok változást el kellett tudniuk viselni európai uniós csatlakozásunk előtt, közben és után egyaránt, tulajdonképpen a jogszabályrendszerünket az Európai Unióhoz kellett igazítanunk, és ne feledkezzünk meg arról, hogy a piacainkat is. Igaz, hogy egy tízmilliós ország Magyarország, de mégiscsak a piacainkat kinyitottuk az európai országok, európai gazdaságok számára.
Ha az eredményeknél tartunk, akkor azt gondolom, hogy lehet persze sokszor olyan érzésünk - és bevallom őszintén, hogy ezzel sokszor én is így vagyok -, hogy semmi fejlesztés nem elegendő ahhoz, amennyi fejlesztést szeretnénk, de mégiscsak az Európai Unió 28 országa közül a meghirdetett, támogatott, leszerződött, illetőleg kifizetett összegek tekintetében azt mondhatjuk, hogy a hatodik helyen áll Magyarország a 2014-2020-as ciklusban, a V4-es országok közt pedig az első helyen van. Azt gondolom, hogy ez mindenféleképpen azért mutatja az európai uniós források lehívásának az eredményességét.
Számos ellenzéki kritikát hallhattunk ma, konkrét esetekről pedig tettek kormánypárti frakciótagok is említést, amikor az európai uniós források felhasználása tekintetében egyes ellenzéki politikusokat említettek fel, az ő megnyilvánulásukról vagy közbeavatkozásukról tettek példaértékű említést. Én is ezt szeretném tenni. Sajnálom, hogy az LMP társelnöke, Hadházy Ákos úr nem tartózkodik a teremben (Sallai R. Benedek: Hallgat és figyel!), de szerencsére Sallai R. Benedek kollégája, gondolom, majd el tudja neki mondani.
A korrupcióinfó, amit most már hosszú hónapok óta képviselő úr bevezetett, ha tényszerű lenne, akkor azt gondolom, azt mondhatnánk rá, hogy semmi gond nem lenne vele, sőt azt gondolom, hogy példaértékű, sőt hiánypótló egy ellenzéki képviselő részéről, hogy felvállalja ezt, ahogy miniszter úr is említette, hogy ennek érdekében rendszeresen oknyomozást folytat, sőt fel is szólal sajtótájékoztató keretén belül. Ugyan hangzatosak ezek a vádak, de általában az a baj, hogy csak féligazságokat találhatunk bennünk, és sokszor a tájékozatlanság vagy a politikai motiváció, vagy esetleg valami politikai rosszindulatú szándék is teszi hiteltelenné ezeket a kijelentéseket. Ugyanis, ha képviselő úr valóban komolyan gondolná ezeket a korrupcióinfós sajtóközléseit, akkor nemcsak sajtótájékoztatót tartana ezekben az ügyekben, hanem a hatóságokhoz vagy éppen az illetékes, megfelelő kompetenciával rendelkező intézményekhez is fordulhatna, hogy vizsgálják ki ezeket az ügyeket, merthogy a transzparencia és a hatékonyság, azt gondolom, valóban nagyon fontos, ez nem is kérdőjeles számunkra sem.
A különféle minisztériumokban összegyűjtött anyagból egyébként azt olvashatom ki - 15 oldalnyi anyag van, nyilván tekintettel vagyok képviselőtársaim időkeretes hozzászólására is, nem fogom felolvasni, 15 oldalnyi anyag van arról -, hogy a korrupcióinfón elhangzott tények milyen megcáfolásra kerültek, és mi a valódi igazság ezekkel szemben.
(19.20)
Ezekkel részleteiben most nem szeretnék foglalkozni, de mivel képviselő úr több konkrét példát is említett az európai uniós források felhasználásával kapcsolatban, egyet azért szeretnék én is említeni, amelyről elfelejtett nyilvánvalóan szólni: Hadházy Ákos képviselő úr évekkel ezelőtt egyébként, még önkormányzati képviselőként Szekszárdon… (Dr. Legény Zsolt: Fideszes önkormányzati képviselő.) - igen, beperelt egy fogyatékkal élőket foglalkoztató szekszárdi éttermet, és ha jók az információim, akkor több millió forintot kért a képviselő úr az éttermet működtető alapítványtól, az úgynevezett Kék Madár Alapítványtól, hogy belemenjen az étterem bővítésébe, ami egyébként a saját házának szomszédságában foglal helyet.
Ez egy európai uniós forrásból megvalósítandó fejlesztés lett volna annak érdekében, hogy ne csak az étterem bővüljön, hanem a korábbi alkalmazott kört, alkalmazotti létszámot is bővíteni lehessen, tehát magyarul, minél több, fogyatékkal élő magyar embernek, személynek tudjanak munkát biztosítani. Ezt bírósági perekkel éveken keresztül akadályozta. Az ügy pikantériája egyébként, hogy önkormányzati képviselőként még maga is megszavazta ennek az étteremnek az átalakítását.
Ebben a tekintetben én csak azt szeretném kérdezni tisztelt államtitkár úrtól - gondolom ő lesz, aki válaszolni tud rá -, hogy az általam említett eset konkrétan hány fogyatékkal élő ember munkahelyét veszélyeztette, és mennyi uniós pénzről volt szó, illetőleg mennyi uniós pénz forgott veszélyben Hadházy úr egyéni kényelmi szempontjai miatt, hogy a szomszédjában lévő étterem bővítését minden eszközzel próbálta akadályozni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me