Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ajajajaj, hallatszik a jobbikos és ellenzéki padsorokból, pontosan azért, mert a kormánypártok képviselői néha akkora mellénnyel próbálják védeni a védhetetlent, hogy az elképesztő. Pedig van olyan teljesítmény, amit letehetnének az asztalra. Fájó módon hiányzik ugyanis egy olyan számítás vagy számítássorozat, amely azt összesíti, hogy az EU-támogatásokból az érintett kérdéskörben mennyi került vissza azokhoz a nettó befizetőkhöz, azokhoz a nyugati tagállamokhoz, amelyeknek adott esetben cégei vagy más multihálózatok cégei Magyarországon működnek, mennyit vitt haza a Colas, mennyit vitt haza a Swietelsky, mennyi került, mondjuk, a Strabaghoz, mennyi került olyan társaságokhoz, amelyek adott esetben Magyarországon csak áfabefizetések révén vagy más módon tudtak hozzájárulni a nemzetgazdaság működéséhez. (Vantara Gyulának:) Tényleg ne gágogjon már, nem a piacon van, a nemzet templomában vagyunk, nyomjon egy gombot! Lehet, hogy önöknek ez csak egy piac, mert letelepedési kötvénnyel üzletelnek még ebben a Házban is, de számunkra ez még mindig a nemzet temploma. Nyomjon egy gombot, képes rá, ne remegjen!
A helyzet az, hogy azt kellene vizsgálnunk, hogy az érintett pályázati tömeg terhére mennyi visszacsorgatott kifizetés történt, tehát a nettó befizetőnek mondott tagállamokhoz mennyi került vissza ebből a tömegből. Ilyen kutatást Magyarország kormányai - hozzáteszem, az előzőek sem, tehát nem csak a 2010 óta regnálók - nem tettek le az asztalra, a 2007-13 közötti időszakot illetően nem áll rendelkezésünkre ilyen kimutatás. Egyetlen lengyel kutatásra hivatkozhatunk, amely szerint a hozzájuk érkező támogatások akár 60 százaléka is visszaáramolhatott a nyugati cégekhez.
Erős a feltételezésünk, hogy rendszerszinten Magyarország sem tud sokkal jobb mutatókat felvonultatni. De legalább tudnunk kéne azt, hogy miről vitatkozik a magyar parlament. És ez bizony nem ellenzéki felelősség, kőkemény kormányzati felelősség az, hogy a szükséges információtömeg kutatásával és biztosítása által egyáltalán egy bázist teremtsenek. Ez pedig fájó módon hiányzik, éppen ezért úgy érzem, kioktatásra végképp nincs okuk. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me