CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A munkaerő nemzetközi mozgásával kapcsolatban ismételten le kell szögezni, ezt már többször megtettük, hogy az nem az aktuálpolitikai kérdésekkel, hanem alapvetően a rendszerváltozással és az Európai Unióhoz való csatlakozással hozható összefüggésbe. Akkor indult meg ez a mozgás, és azóta történik ez a mozgás. Egyáltalán nem arról van szó, amit képviselő úr vizionál, hogy Magyarországról elmegy a munkaerő, és ezért csökken a foglalkoztatás. Ha ez így lenne, akkor azok a számok, amelyek az elmúlt időszakban többször elhangzottak e Ház falai között is, nem lennének igazak. A rendszerváltozás óta ugyanis még soha nem dolgoztak ennyien hazánkban. 2016 harmadik negyedévében a KSH szerint már közel 4,4 millióan dolgoztak, 2010 óta ez több mint 600 ezer, azt lehet mondani, közel 700 ezres növekményt jelent.
A gazdasági élet szereplői különösen 2013 óta sokat tettek és tesznek a magyar bérek érzékelhető növekedése érdekében. A KSH adatai szerint 2010 után, 2016-ig mérve az időszakot, 24 százalékkal növekedtek a reálbérek. Az elmúlt napokban pedig egy több évre szóló megállapodást kötöttünk a munkaadói és munkavállalói szervezetekkel a minimálbér és a garantált bérminimum 2017-2018. évi jelentős növeléséről, a szakszervezetekkel együtt, ahogy mondtam.
A szakszervezetek törvényes keretek között szabadon határozhatják meg szabályaikat, választhatják meg képviselőiket, tisztségviselőiket. A szakszervezeti autonómia tiszteletben tartása érdekében tehát az államnak tartózkodnia kell a szakszervezet működésébe való beavatkozástól.
Az elmondottak alapján el szeretném még ismételni azt is, hogy az állam éppen ezért tartózkodik a szakszervezetek működésébe való beavatkozástól, ideértve a szakszervezeti vezetők jogállásának szabályozását is. A szakszervezeti képviselők jelenleg is kellő garanciák mellett végezhetik jogszerűen tevékenységüket. A foglalkoztatottság növekedése pedig azt igazolja, hogy a magyar munkavállalók számára fontos a munkahelyek megtartása, ahol a jogszabályok alapján a munkavállalók számára biztosított érdekek képviselete biztosított, és a szakszervezetek működése is biztosított. Köszönöm szépen türelmét, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me