DR. HADHÁZY ÁKOS

Full text search

DR. HADHÁZY ÁKOS
DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Cikó, Bonyhád-Börzsöny - Bonyhád melletti kis falvakról van szó - és térségük évek óta elviselhetetlen bűzben él. A helybéliek gondjait a lakott területek, illetve a termőföldek közelében végigfutó, a környezetbe folyamatosan szivárgó szenny-vízhullámok is keserítik. A probléma nem egyedi. Ugyanezzel a jelenséggel küzdenek Balatonfűzfőn, és egyre gyakrabban számolnak be hasonló tünetekről az ország többi regionális hulladékkezelőjének közelében élők.
Mindenütt ugyanaz az ok, ugyanaz tűnik oknak. Amikor az uniós támogatásból épült szigetet, lerakókat megtervezték, egy számítási hiba miatt rosszul számolták, rosszul kalkulálták a szigetelés miatt elszivárogni képtelen vízmennyiséget. Lényegesen nagyobb párolgással számoltak, mint amennyi a valóságban következik, nem tud annyi víz elpárologni, amennyi belemegy a rendszerbe. A lerakótérben felgyülemlő víz megakadályozza a lerakott hulladék átszellőzését, ugyanakkor a magas szervesanyag-tartalma miatt bomlási folyamatok indulnak be. El lehet képzelni ezt a bűzt. A hulladékon átszivárgó, majd az alsó régióban összegyűlő víz a folyamatosan változó, nehezen meghatározható összetétele miatt veszélyes hulladéknak számít. Ennek a kezelése megoldhatatlan a helyszínen, ezért a mérgekben is bővelkedő szennyvizet különféle illegális módszerekkel a felszíni vizekbe engedik. Ezt egyébként az elmúlt héten Balatonfűzfőn is saját szememmel tekintettem meg. Nem akartak beengedni, de megnéztem, és tényleg folyik ki a szennyvíz a balatonfűzfői területről is.
A felügyelőség 2012-ben környezetvédelmi vészhelyzetet állapított meg Cikón, mert a megengedett 10 ezer köbméter helyett 40 ezer köbméter víz van a rendszerben, és ezért elég nevetséges, 200 ezer forint büntetést szabott ki, de azóta nem változott semmit a helyzet. Ott is voltam, még több víz van, mint akkor.
Az a kérdésem, hogy intézkedett-e újból a hatóság. Mivel országos léptékű a probléma, hány helyen regisztráltak ilyen lakossági bejelentéseket? Mit tesz a minisztérium az életminőséget rontó környezeti vészhelyzetet okozó szennyezések ellen? Létezik-e, látnak-e olyan megoldási javaslatot, amivel ez ellen lehetne tenni? Köszönöm. (Taps az LMP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me