VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Először is javasolnám önnek, hogy a házszabályt feltétlenül tanulmányozza, mert nem egészen világos, hogy most kihez milyen kérdést kíván feltenni, tehát a házszabály erről világosan rendelkezik. Én a kérdésének arra a részére kívánok válaszolni, ami engem érint, és ami a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartozik, ez pedig a nyugdíjreformra vonatkozik, a magánnyugdíjpénztárak korábbi visszaintegrálására.
Nézze, azt kell mondanom, hogy a döntést igazolta az élet. Ne felejtsük el, hogy akkor ennek a döntésnek az alapja mégiscsak az volt, hogy a magyar államadósság jelentős mértékben növekedett, az a pénz, amit a magánnyugdíjpénztárakba kellett befizetnünk, az jelentősen növelte a hiány mértékét.
(14.00)
Másrészt ez a pénz egyáltalán nem volt biztonságban, hiszen olyan alapkezelők kezelték, akiknek az a garanciája nem volt meg, hogy ebből a pénzből majd az illető befizető állampolgárnak nyugdíjas időszakában valóban olyan járadéka keletkezik, amiből a nyugdíját ki tudja egészíteni. Úgyhogy a kormány egy helyes döntést hozott. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt években az államadósság mértéke a 2010-es 83 százalék fölötti mértékről 74,7 százalékra csökken. Azt is szeretném hangsúlyozni, képviselő úr, hogy itt önként visszatérő tagokról volt szó. A kormány senkit nem presszionált, mindenki egy nyilatkozatban rendelkezhetett arról, hogy maradni kíván-e a magánnyugdíjpénztárban, vagy pedig visszatér abba az állami nyugdíjrendszerbe, amely állami garanciával biztosítja azt, hogy a nyugdíjak értéke megmaradjon.
Tisztelt Képviselő Úr! Ennek kapcsán a pénz felhasználásáról érdeklődik nálam. Azt hadd mondjam el, hogy 1998 és 2010 között 2560 milliárd forintnyi összeget szedtek be az ügyfeleiktől, 1998 és 2010 között a magánnyugdíjpénztárak. Azt gondolom, sokkal helyesebb (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy ez ma már egy állami magánnyugdíjpénztárnál van, mint hogy ez egy bizonytalan magánnyugdíjrendszert szolgál. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me