TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy a Fidesz-KDNP-kormánynak nincs szégyenkeznivalója a munkavállalói jövedelmek nö-vekedése terén, hiszen egyrészt csökkent a munka-jövedelmek adóterhelése, másrészt pedig azt gondolom, elfogadott tény, hogy a reáljövedelmek az elmúlt években jelentősen megnövekedtek. Mindamellett a munkavállalók megtakarításai és öngondos-kodása is lényegesen növekedett.
Nagyon fontos, hogy jelentős mértékben növekedett a minimálbér összege. (Gúr Nándor: Cafe-té-ria!) Ugyanakkor állami életpályarendszerek indultak el, és a reálgazdaságban keletkezett jövedelmek szintje is jelentősen megnövekedett, nem is beszélve az elmúlt héten megkötött hatéves, a munkavállalói, munkaadói oldal és a kormány közötti megállapodás-ról, amely jelentősen fogja növelni az össz-reál-jövedelmet a munkavállalók tekintetében.
Való igaz, hogy átalakult a cafetéria-rendszer, de ez nem hátrányos a dolgozókra nézve. Ennek az átalakulásnak az oka nem a kormány, hanem az Európai Unió, aki az Erzsébet-utalványt lényegében eltö-rölte, megszüntette Magyarországon. A cafetéria átalakítása kedvező a munkavállalók számára, hiszen lehetővé teszi, hogy változatlan adóteher mellett készpénzben kapják meg a jövőben a munkavállalók a cafetériajuttatás egy jelentős részét is. Amire ön utal, az öngondoskodás is megmarad a cafetéria-rendszeren belül, és különösen a munkavállalók tekintetében a 20 százalékos személyijövedelemadó-kedvezmény is megmarad az önkéntes pénztári számlára, a nyugdíj-előtakarékossági számlára, illetőleg a nyugdíjbiztosítás javára befizetett összegek tekintetében.
Azt gondoljuk, hogy a változó cafetériaszabályok nem fogják csökkenteni a munkavállalói öngondos-ko-dás mértékét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me