IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Balog Zoltán miniszter múlt hét csütörtökén a Kulturális bizottság ülésén megerősítette a híreket, hogy a bajai Eötvös József Főiskola átalakítás előtt áll. A főiskola felét, a műszaki intézményeket, azaz a vízügyi képzést leválasztják az intézményről, azokat bekebelezi a kisgömböc módjára növekvő Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
A főiskola feldarabolása veszteség a városnak, úgy gondoljuk, hogy a bajai polgároknak a főiskola önállóságának a biztosítása, mozgásterének a növelése lenne az érdekük, nem a meglévő képzések más egyetemhez kerülése, hanem éppen ellenkezőleg, új képzések biztosítása szolgálná Baja város érdekét is. Azt gondoljuk ugyanis, hogy a vidéki felsőoktatás megerősítése a sikeres vidékfejlesztés egyik záloga, egy felsőoktatási intézmény a térség szellemi, kulturális és gazdasági központja is, munkahelyeket teremt, vállalkozásokkal működik együtt. Az LMP szerint a kormánynak nem gyengíteni, hanem erősíteni kellene a vidéki főiskolákat, támogatni a fejlesztésüket. Nem értjük tehát, hogy mi célt szolgál a feldarabolás.
Balog Zoltán miniszter úr a múlt hét csütörtökön arra hivatkozott, hogy bizonyos főiskolák, köztük a bajai is olyan hatalmas PPP-adósságot halmoztak fel, amelyek akár azonnali bezárásukat is indokolták volna még 2010-ben. Nem értem az összefüggést - hat év kormányzás után most jönnek rá arra, hogy a felhalmozódott PPP-adósságok miatt kell feldarabolni intézményeket? Ezek szerint eredetileg is be akarták zárni ezeket az intézményeket? Ráadásul - idézem - az adósságállomány 2014 végére a főiskolán lényegében megszűnt. Ez Zsigó Róbert - aki jelenleg nem tartózkodik az ülésteremben - fideszes országgyűlési képviselő és Fercsák Róbert fideszes bajai polgármester közös közleménye, ami az elmúlt héten született.
Itt valaki nem mond igazat. Kérem, államtitkár urat, tegyen igazságot! Vagy Balog Zoltán nem mondott igazat, vagy pedig Zsigó Róbert nem ezt teszi. Kérem, tegyen igazságot, államtitkár úr! (Taps az LMP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me