DR. NAGY ISTVÁN

Full text search

DR. NAGY ISTVÁN
DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! A sajtóban megjelent vagy csak egészen kevés borász kijelentésére hagyatkozás helyett javaslom, hogy a balatoni szőlők jövőjének helyzetét a tények alapján, valamint sokkal több balatoni borász véleményének kikérésével vizsgáljuk meg.
Az elmúlt hat évben a Balaton-borrégiót alkotó hat borvidék mintegy 9 ezer hektáros szőlőterületének ötödét, 1860 hektárt újítottak meg a gazdák európai uniós források felhasználásával. A telepítési kedv különösen az elmúlt négy évben nőtt meg. A bor-régió borászai 2011 és 2014 között több mint 214 millió forint támogatást kaptak pince-kor-sze-rű-sí-tésre. Fontos megjegyeznem, hogy a balatoni szőlők védelmét több jogszabály is hatékonyan védi. A Balaton-törvény szigorú előírásai alapján a borszőlőtermőhelyi kataszterbe sorolt területeken építeni kizárólag abban az esetben lehet, ha a földterület legalább 80 százalékban szőlővel van hasznosítva. Építési engedélyt csak olyan épület kaphat, amely a szőlőműveléssel, borturisztikai szolgáltatásokkal függ össze.
Védelmet jelent a napokban megszavazott bor-törvénymódosítás is, hiszen a már legalább egy éve nem művelt ültetvények tulajdonosainak a felszó-lí-tás-tól kezdődően 30 napjuk van az ültetvényeik rend-betételére és megművelésére. Fontos ez azért is, hiszen pontosan az a régió most, amely hatékonyan ki van téve annak a veszélynek, hogy a szőlő sárgu-lásos megbetegedése érinti, és ez az egész régió szőlőültetvényeit károsíthatja, és igazából az lenne a nagy kár, ha ezt nem tudnánk megtenni. Arra kell ösztönözni minden olyan szőlőterület tulajdonosát, amelyik elhanyagolja, hogy megfelelő védelemben részesítse a szőlőt, mert ez a legjobb megelőzés, és hogy a rendesen ápolt és művelt szőlőültetvényeket meg tudjuk védeni. Fogalmazhatnék úgy is, ez a záloga annak, hogy a magyar szőlőültetvényeket meg tudjuk védeni a jövőben.
Én hiszem, hogy a felelősségérzet föléled ezekben a tulajdonosokban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és megfelelő védelmet tudunk majd nyújtani a többi szőlő-területnek is. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me