KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudjuk, hogy a szőlészet és a borászat nagyjából az államalapítással egyidős tevékenység a Kárpát-medencében. Természetesen több jelentős bovidéke is van az országnak, de a Balaton-felvidék, ha nem is a legjelentősebb, de az én szívemnek talán a legkedvesebb.
Éppen ezért aggodalommal tölt el, amikor egy helyi neves borász internetes naplójában azt olvasom, hogy 5-10 éven belül akár a balatoni szőlőterületek 80 százaléka is eltűnhet. Hiszen a szakember úgy látja, hogy elöregednek az ültetvények, a fiatalok pedig nem érdekeltek abban, hogy ezeket a hagyományokat folytassák, csak amíg az uniós támogatásokat igénybe vehetik, és többen földjeiket építési területté minősítik át. Természetesen nagyon értékes balatoni ingatlanokon vannak ezek a szőlőterületek.
Anyagilag egyre kevésbé éri meg a hagyományt folytatni és a szőlőültetvényeket megújítani. Ezt saját szememmel is tapasztalom, egyre több az elöregedett, gondozatlan szőlőültetvény a Balaton-felvidéken. Sokan mennek külföldre, de akik itthon maradnak, azok is egyre többen hagynak fel ezzel a tevékenységgel. Más problémák is vannak, amelyek a szőlőterületeket veszélyeztetik. Balatonfüreden például egyre több helyen jelennek meg építési tevékenységből származó építési, bontási hulladékok a szőlőterületek környékén, amelyek a szőlőterületeket más módon is veszélyeztetik, a még meglévő szőlőterületeket. Ez ügyben már több bejelentést, feljelentést tettem hatóságoknál és a rendőrségen, egyelőre eredmény nélkül, hisz úgy tűnik, hogy az önkormányzat is legalább hallgatólagosan asszisztál ehhez. Szóval, vannak problémák a Balaton-felvidéki szőlészet, borászat terén, és azt szeretnénk, ha évek múlva is ezek a jó szőlők és borok megmaradnának. Szeretném kérdezni a kormányt, hogy mit fog tenni ezért, mit tesz ezért, és hagyja-e, hogy ezek a szőlők az enyészeté legyenek, vagy valódi intézkedéseket fog tenni a Balaton-felvidéki borászat hagyományának továbbviteléért. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me