KULCSÁR GERGELY

Full text search

KULCSÁR GERGELY
KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A múlt héten egy általános vita során már érintettem ezt a kérdést, és akkor nem igazán kaptam érdemben választ, ezért próbálkoznék ismét.
A közelmúltban Orbán Viktor miniszterelnök úr interjút adott a Katolikus Rádiónak, ebben rendkívül negatívan beszélt a hadseregünk állapotáról. A következőket mondta, idézem: „Szomszédjaink komoly fegyverkezést folytatnak, újrafelfegyverkezést, ezt is mondhatnám. Magyarország a végén kullog a sornak. Nem jó, hogy a sor végén kullogunk, egy komoly országnak van saját hadserege, ami nem egy kipipálandó kötelező feladat, hanem egy komolyan vehető tényleges erő.”
Ezek alapján kijelenthetjük, hogy Magyarország miniszterelnöke szerint hazánk a haderő tekintetében az utolsó helyen áll a térségben, és nincs komolyan vehető hadseregünk.
(13.20)
A Jobbik számtalanszor felemelte a szavát a Magyar Honvédség leépítése ellen, ami kormányokon átívelő folyamat volt 1990-től napjainkig, tehát mind az MSZP-, mind a Fidesz-kormányok jelentős károkat okoztak ezen a téren is. Önök pedig minden kritikai megszólalásunk után azt próbálják elhitetni az emberekkel, hogy a Jobbik le akarja járatni a honvédséget, ezáltal pedig a kormányt.
Egy korábbi napirend előtti felszólalásomra, amelyben kevésbé fogalmaztam sarkosan, mint ebben az esetben a miniszterelnök, válaszul az akkori honvédelmi miniszter azt mondta, idézem: nem javaslom, hogy a honvédség képességeit, harcértékét ilyen nyilvánvalóan alaptalanul járassa le.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ez alapján kérdezném, hogy egyetért-e Orbán Viktor általam idézett megszólalásával. Valóban nincs komolyan vehető haderőnk, és a sor végén kullogunk? Vagy esetleg Hende Csabának van igaza, és a miniszterelnök úr a honvédség képességeit, harcértékét nyilvánvalóan alaptalanul járatja le? Ha valóban ilyen szörnyű a helyzet, akkor hat éven keresztül miért nem történt semmi előrelépés a haderőfejlesztés tekintetében?
Mit kívánnak tenni az elkövetkezendő másfél évben annak érdekében, hogy komolyan vehető hadserege legyen hazánknak? Várom az érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me