VARGHA TAMÁS

Full text search

VARGHA TAMÁS
VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném a kérdésében rejlő ellentmondásokat és valótlanságokat visszautasítani, de ha az Országgyűlés nyilvánossága elé hozta ezt a kérdést, akkor szeretném megragadni a lehetőséget, hogy elmondjam: a 2010 előtti szocialista kormányok voltak két ciklusban azok, amelyek a Magyar Honvédség kulcsfontosságú képességeit megszüntették, és ezzel komplett fegyvernemi kultúrák tűntek el, szakemberekkel, tudással és a technikai eszközökkel együtt, és valóban semmilyen haderőfejlesztés ebben az időben nem történt.
Szeretném azt is elmondani, hogy éppen az első Orbán-kormány idején történt, 2002-ben a Magyar Honvédségen belül egy nagy, komoly illetményfejlesztés, és ebben a kormányzati ciklusban került sor az elmúlt időszak egyik legjelentősebb haditechnikai fejlesztésére, a Gripenek beszerzésére. És 2015-ben az életpályaprogram keretén belül kezdődött meg az a 2019-ig tartó illetményfejlesztés, amely újabb 50 százalékkal emeli a honvédek, katonák illetményét, és folytatódik a bérjellegű juttatások emelése is.
Szeretném arról tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy Magyarország gazdasági és költségvetési lehetőségeinek köszönhetően a kormány a haderő fejlesztése mellett messzemenően elkötelezett. A védelmi költségvetést a 2016 és 2026 közötti időszakban a GDP 0,1 százalékával emeli évente, és így ezzel a tízéves ciklus végére eléri a NATO által elvárt 2 százalékos szintet.
Az elmúlt rövid időszakban is jelentős eredményeket mutattunk fel, ilyen volt az illetményfejlesztés, fontos képességek erősítése a megváltozott biztonsági körülmények miatt, a Különleges Rendeltetésű Ezred, a Katonai Rendészeti Központ létrehozása, és még sorolhatnám, ami mutatja, hogy a kormány elkötelezett a magyar haderő fejlesztése mellett, és mindig és minden alkalommal, most is megköszönjük a magyar honvédek szolgálatát. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me