MAGYAR ZOLTÁN

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN
MAGYAR ZOLTÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az állami halgazdaságokban számos probléma merül fel, és ezek évről évre súlyosabbak, persze ezeknek a leggyakoribb oka mindig az, hogy a dolgozók nem kapják meg a megfelelő bért és a megfelelő munkakörülményeket. Sajnálatos, hogy ezen gazdaságok minőségi fejlesztése is elmarad, hiszen nemzetgazdasági érdek lenne, hogy ez ne így legyen és a hazai haltenyésztés visszaszerezhesse korábbi pozícióját. Ráadásul a vidék megtartóerejének javulását is várhatnánk tőle, és arról nem is beszélve, hogy a magyar hal megfelelő minőségben az egészségügyi hatásokra is komolyan, pozitív értelemben hatást gyakorolhatna.
Hat évvel ezelőtt a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. egy nyereséges vállalkozásként működött. Ekkor jöttek önök, és a korábbi vezetést leváltották, szokásukhoz híven saját emberekkel töltötték fel. Én nem ismerem a korábbi vezetést, nem is akarok róluk véleményt mondani, azonban látható, hogy azóta komoly színvonalcsökkenés tapasztalható. Elvették a dolgozók vacsorahalát, mert az érintettek elmondása szerint az új vezető heti három-négy alkalommal „reprezentációs hal” címen jelentős mennyiségű halat visz el a gazdaságból. Hat éve se béremelés, se munkaruha nem jár az ott dolgozóknak, ráadásul nem is szakmunkásbéren foglalkoztatják őket, miközben ők végzik el ezt a munkát. A vállalat területén nincs biztosítva az ivóvíz, a szociális helyiség, mindez 2016-ban egy állami vállalat esetében. Ez egész egyszerűen elfogadhatatlan és felháborító.
Mindezek alapján kérdezem tehát államtitkár urat, hogy mikor számíthatnak a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-nél dolgozók béremelésre, és emberibb munkakörülményekre. És ha már az ágazatról beszélünk, akkor arra is kíváncsiak lennénk, hogy azok a halászok, akiknek a munkája megszűnt és a kárpótlásuk be lett ígérve itt egy évvel ezelőtt a Ház falai között, és mind a mai napig egyetlenegy forintot nem láttak ebből, mikor várhatják végre a megígért és érdemi kárpótlást azért, mert az állam ellehetetlenítette a munkájukat. Várom a halászcsaládok és az ott dolgozók érdekében is érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me