CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megerősítem a szavait, a kormány is rendkívül pozitívan értékeli az elmúlt napokban aláírt megállapodást. Minden érdekelt számára nyilvánvaló, hogy most nem a szokásos év végi béregyezség jött létre a tárgyalófelek között, két szempontból sem. Egyrészt nemcsak a minimálbér és a garantált bérminimum kiemelkedő mértékű emeléséről állapodtunk meg, hanem ahogy elhangzott, a végrehajtás megkönnyítése érdekében a munkáltatókat terhelő adók is jelentős mértékben csökkenni fognak. Másrészt a megállapodás időhorizontja miatt is kivételesnek és az elmúlt 26 évet tekintve példa nélkülinek tekinthető a néhány nappal, pontosabban: csütörtökön aláírt egyezség. Most ugyanis a következő hat évre határoztuk meg a munkaadói terhek csökkentésének ütemezését, szoros összefüggésben a bérek emelésével, emelkedésével.
El szeretném ismételni, hogyan is valósul ez meg. 2017-re és 2018-ra vonatkozóan a minimálbér 15 és 8 százalékpontos, illetve a garantált bérminimum 25 és 12 százalékos növelésével párhuzamosan sor kerül a társasági adó 9 százalékra csökkentéssel történő egységesítésére, és a szociális hozzájárulási adó 5 plusz 2 százalékos, tehát két év alatt összesen 7 százalékponttal való mérséklésére. További 0,5 százalékpontos csökkentés következhet be 2018-ban, ha 2017 első és harmadik negyedévében a vállalkozási szféra átlagában legalább 11 százalékkal növekednek a bérek. Az ezt követő években pedig akkor valósulhat meg négy lépésben a szociális hozzájárulási adó további 2-2 százalékponttal való mérséklése, ha a versenyszféra átlagában alkalmanként legalább 6 százalékkal emelkedik a munkavállalók reálbére. A megállapodást a kormány részéről olyan jelentős fordulópontnak tekintjük, ami a magyar bérek növekedésének gyorsabb pályára állítását egy hosszabb időszakra megalapozhatja.
De térjünk vissza a kötelező legkisebb bérek elhatározott emelésére! Számokat szeretnék mondani, ahogy képviselő úr is egy-két számot már kiemelt. Úgy számolhatunk, hogy a minimálbér nettó összege 2017. január 1-jétől havonta 11 forinttal emelkedik, ahogy az már elhangzott. De szeretném ezt kibővíteni azzal, hogy két és több gyermek esetén például 16 ezer forinttal emelkedik a családi adókedvezménynek köszönhetően. A garantált bérminimum esetében a havi nettó többlet 21 ezer forint, két gyermek esetében 26 ezer forint, három vagy több gyermek nevelése esetén pedig már 31 500 forinttal növekszik a bér nettó értéke. Ez azt jelenti, hogy az emelésekkel közvetlenül érintett mintegy 1,2 millió munkavállaló ennyivel többet vihet haza januártól.
Abban is bizonyosak lehetünk, hogy ez a jövedelemnövekmény túlnyomó részben elköltésre kerül áruk és szolgáltatások vásárlására, tehát az a folyamat, amit már évek óta ugyancsak megfigyelhetünk, hogy hónapról hónapra, évről évre növekszik a kiskereskedelmi forgalom azért, mert a foglalkoztatás növekedésének, valamint az ön által is említett reálbér-növekedésnek köszönhetően folyamatosan több pénze van az embereknek arra, hogy a boltokban elköltsék. Ahogy említettem, ez a bérnövekmény, ami bértömegben és reálbér-növekedésben is igaz, többletkeresletet generál a hazai vállalkozások számára, erősítve ezzel a gazdaság dinamizmusát.
Arra is számíthatunk továbbá, hogy a minimálbérek erőteljes emelkedése a vállalkozásokat arra készteti, hogy a magasabb bérkategóriákba tartozók dolgozóik bérét is emeljék. Ez tovább javítja a magyar családok életszínvonalát, és a fogyasztásuk növekedése következtében a gazdasági növekedést is erősíti majd. Azt szándékozta ezzel a minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel a kormány elérni, hogy az a folyamat, amelyik természetes folyamatként három éve történik, hogy a foglalkoztatás növekedik, a reálbérek és a bérek összességében emelkednek, egy segítséggel, azzal, hogy jelentős adócsökkentés következik be, és azzal, hogy a minimálbért és a garantált bérminimumot a szociális partnerekkel együtt jelentős mértékben megemelésre javasoltuk, ez a folyamat folytatódjék, és egy magasabb szinten történjen a béremelés további folyamatának szinten tartása.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me