DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nem könnyű összesíteni, hogy hányan és milyen módon szenvedtek az olyan diktatúrákban, mint a kubai. Nehéz számokkal leírni az emberi szenvedést, főleg, ha az ottani hatóságok nem a nyilvánosság bajnokai. Páran azért próbálkoztak azzal, hogy összesítsék az áldozatokat. A kommunizmus fekete könyve szerint a Castro-rendszer közel 100 ezer ember haláláért felel. 17 ezer embert lőttek agyon, ezrek vesztették életüket a börtönökben, és csaknem 80 ezren haltak meg menekülési kísérlet közben. További 100 ezer politikai fogolynak kellett megtudnia, hogy pontosan mit is jelent a koncentrációs táborok megannyi borzalma.
Most nem szeretném minősíteni a nemzetközi nyilatkozatokat. Megteszi helyettem a fél világ, és szerencsére az új amerikai elnök is, de azt azért mégiscsak botránynak tartom, hogy az MSZP budapesti vezetője is Fidel Castrót méltatja. (Gőgös Zoltán: Mivel méltatta?) Horváth Csaba szerint Castro egyedi és korszakos alak volt, és Che Guevara már várta a mennyei kávéházban, ahol majd szivaroznak és rumoznak. Járjanak utána, ha nem látták!
Tisztelt Képviselő Úr! Érdemes rögzítenünk pár dolgot. Már csak a tiszta lelkiismeret kedvéért is. Che Guevara nem menő, Fidel Castro nem egy hős, hanem egy vérben tocsogó diktátor, és az ő arcképük nem pólókra való, hanem leginkább a kukába, ha szerették a szivart, ha nem. És ha az MSZP el akarja maszatolni a kommunista bűnöket, akkor leginkább nézegessen képeket a kubai munkatáborokról. Ezt ajánljuk nekik.
Tisztelt Képviselő Úr! Amikor az MSZP az elmúlt hetekben menekült ’56 emléke elől, és sunnyogott az ünnepi megemlékezések kapcsán, nem nagyon tudtuk eldönteni, hogy mi is lehet a háttérben, de így, az elmúlt napok nyilatkozatait figyelembe véve azért már tisztább a kép. A baloldal, úgy látszik, teljesen mást gondol a diktatúrákról és azok rémtetteiről.
Az MSZP ezért nem vett részt az ’56-os megemlékezésen itt, az Országgyűlésben (Gőgös Zoltán: Nem ezért. Nagy Imrét koszorúztuk, tudod?), úgy, hogy itt részt vett a lengyel és a német házelnök is; ezért nem írta alá a pártok közös nyilatkozatát, amely egyébként pont a közös ünneplésről szólt (Gőgös Zoltán: Veletek? ’56-ról?); egyik tagjuk ezért fasisztázta le az ’56-os hősöket, és ezért mondta az egyik EP-képviselőjük azt, hogy nem tud nemzeti ünnepként tekinteni október 23-ára.
A baloldaltól az emlékezés helyett csupán pár tucat sípra futotta, ezt a borzasztó szocialista hagyományt folytatta Horváth Csaba. Sajnálom, hogy 2016-ban ezt kell mondanom, de ha önök irányadónak tekintik az MSZP budapesti vezetőjének nyilatkozatát, akkor még mindig nagyon-nagyon mást gondolunk arról, hogy mit is jelent a szabadság és a demokrácia. Mindez azt jelenti, hogy a pesti srácok üzenete időszerűbb, mint valaha. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Gőgös Zoltán: Az biztos, mert Orbán végre… - Zaj. - Gőgös Zoltán: A saját diktatúrátokon belül mi a helyzet? A baltás gyilkossal, meg aki szétlopta az országot, mi a helyzet?)
(11.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me