DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ
DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Mi évek óta azt mondjuk, hogy Magyarország nem attól lesz versenyképes, mert Magyarországon alacsonyak a bérek. Mi a kezdetektől fogva azt mondjuk, hogy Magyarországon az európai uniós támogatásokat arra kellene felhasználni, hogy úgy társadalmilag, mint gazdaságilag Magyarországot Ausztria vagy Németország szintjére lehessen emelni. Önök sajnos nem ezt az utat választották, önök rossz döntést hoztak; önök építenek, a gazdaság gerinceként építenek egy új fideszes urizáló gazdasági elitet is, és a földből kinövő Garancsik, Simicskák, Voldemortok, Farkas Flóriánok, és el ne feledkezzek egyébként a pénztáros, nem stróman Lőrincről, ők adják ma a magyar gazdaságnak a gerincét. Azt látjuk, hogy a magánvagyonok szépen nőnek, mindemellett pedig az európai uniós pénzek részben vagy egészben köddé válnak Magyarországon.
Miközben a magánvagyonok nőnek, aközben azt látjuk, hogy Magyarországnak a versenyképessége drámaian csökken. Vagy hogy Lázár minisztert idézzem, aki a múlt héten azt mondta, hogy brutálisan csökken Magyarország versenyképessége. Ez az önök hibája, tisztelt képviselőtársaim, ez az önök hibája ott a kormányoldalon! A Világpiaci Fórum megállapítása szerint hat helyet csökkent Magyarország világpiaci besorolása. Tudják, ez azt jelenti, hogy a világ piacán hányadikként tartanak minket számon. 69.-ek vagyunk, de az Európai Unióban még ennél is rosszabb a helyzet. Az Európai Unióban a 28 tagállam közül 25-en megelőzik Magyarországot, csak a nem olyan régen csatlakozott Horvátország, a gyakorlatilag államcsődben lévő Görögország és a Görögországhoz ezer szállal kapcsolódó Ciprus az, amely követ bennünket. Az összes többi állam megelőzött bennünket a versenyképesség tekintetében. Ezért fogunk ma délután tartani egy európai uniós vitanapot? Hallgatjuk majd a fanfárokat, amit Miskolcon már kell hallgassanak az ott élők? Hallgatjuk majd a fanfárokat, hogy Magyarországon milyen hatékonyan használjuk fel és hívjuk le az európai uniós forrásokat?
A versenyképességünk pedig úgy a világ, mint az Európai Unió tekintetében a sor végén kullog. De hát ez azért van, mert önök rosszul döntöttek! Önök egy politikai klientúrát állítanak szembe, politikai kinevezett gazdasági szereplőket állítanak szembe a világ összes többi gazdasági szereplőjével, akik viszont nem azért jutottak oda, ahol vannak, mert jó politikai kapcsolataik vannak, hanem azért, mert van tapasztalatuk, van kockázattűrő képességük, van munkabírásuk, van felkészültségük, van szorgalmuk. Önök pedig politikailag kinevezett Voldemortokat meg nem stróman Lőrinceket meg Garancsikat indítanak velük szemben versenybe. Persze, hogy lemaradtunk. 2015-ben Bulgária meg Románia húzott el mellettünk, mint a gyorsvonat. Most már nem a világ nyugati felét üldözi Magyarország, hanem Bulgáriát meg Romániát, hogy ne is említsek olyan hatalmas gazdaságokat, mint a szlovák gazdaság, amelyik minden évben évről évre leköröz bennünket.
Én úgy gondolom, tisztelt hölgyek, urak: ezen pironkodni kell. Ezt szégyellniük kellene önöknek, nem pedig fanfárokkal azt a dicsőséget hirdetni, hogy Magyarországon minden rendben van. Nem! Elhúz mellettünk Bulgária és Románia és az Európai Unió 25 tagállama. És hogyha ilyen fideszes urizáló gazdasági elitet képeznek, akkor legalább arra figyelnének oda, hogy ők a saját munkavállalóikkal hogyan bánnak. Mert mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországon a biztonságos megélhetésnél nincsen fontosabb, és ha már Lázár János félig-meddig érti, hogy miről szól ez a dolog, hiszen azt mondta Lázár miniszter, hogy Magyarországot 2020-ig egy olyan pályára kell állítani, ahol meg tud állni a saját lábán, és ez ennek a kormánynak lesz a felelőssége, akkor ezt a beismerést akár egy paradigmaváltás, sőt cselekvés is követhetné, és mondjuk, segíthetnének a munkavállalókon. Magyarországon szegények a munkavállalók, megjelent a munkavállalói szegénység, és mi ezért követeljük azt, hogy a nettó minimálbér legyen 100 ezer forint. Mi azt követeljük, hogy ha valaki ledolgozott egy életet, akkor ne szúrhassák ki önök a szemét 0,9 százalékos emeléssel, nyugdíjemeléssel, hanem járjon a régi számítás szerinti 3 százalék, és ha valaki dolgozik, akkor önök adják meg a lehetőséget arra, hogy kifizesse a számláit, csökkentsék le az energia világpiaci árainak megfelelően a háztartásokban az energia árát, és csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját, amennyire csak lehet. Én úgy gondolom, hogy egy észszerű kormányzással erre lehetőség nyílna. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me