VERESNÉ NOVÁK KATALIN,

Full text search

VERESNÉ NOVÁK KATALIN,
VERESNÉ NOVÁK KATALIN, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Ismét leszögezem, hiszen már többször volt erről szó, nem lehet elégszer ismételni, hogy az erőszak minden formája elfogadhatatlan számunkra. Ebben teljesen egyetértek önnel, és ahogy ezt eddig is hangsúlyoztuk, a jövőben is hangsúlyozni fogjuk. Ez a kiindulási pontunk.
Én azt hiszem ugyanakkor, hogy nagyon sokat segítene a közös ügyünk előrehaladásának, ha ön sem ilyen szemellenzős módon közelítené meg ezt a kérdést, és látná azt, hogy mi minden történik ezen a területen, és ezeket az eredményeket is figyelemmel kísérné, esetleg néha ezekről is szólna. Azt hiszem, fontos lenne, hogy az áldozatokhoz, potenciális áldozatokhoz eljussanak azok az új lehetőségek, amelyeket éppen az elmúlt éveknek az eredményeiként nyújtunk számukra.
Azt mondja, hogy megnőtt a kapcsolati erőszak miatt indított eljárásoknak száma. Kérdem én, képviselő asszony: egyáltalán miért vannak ilyen eljárások? Miért lehet kapcsolati erőszakról beszélni? Melyik az a kormány, amely önálló büntetőjogi tényállássá tette a kapcsolati erőszakot, ha nem a mienk? Tehát az, hogy egyáltalán van ilyen tényállás, annak köszönhető, hogy mi a büntető törvénykönyvben ezt megjelenítettük mint önálló tényállást.
Beszéljünk erről az isztambuli egyezményről, mert látom, hogy teljesen erre van fixálva, akkor azért mondanék önnek néhány olyan adatot, amit bizonyára ön is ismer, csak ezekről nem beszél. A mi kormányunk írta alá az isztambuli egyezményt, azt hiszem, ez is mutatja az ebbe az irányba tett lépéseinket, nemcsak a szavainkat, hanem mi tettekkel is igazoltuk azt, hogy ezt egy fontos dokumentumnak tartjuk.
Ha megnézzük azt, hogy hogyan állunk az aláírások és a ratifikációk tekintetében: a 47 Európai Tanács-tagállam közül 41-en írták alá, 21-en ratifikálták. Azt is fel tudom önnek akár sorolni, hogy melyek azok a tagállamok, amelyek minket megelőzően írták alá, és még mindig nem ratifikálták ezt az egyezményt: az Egyesült Királyság, Görögország, Litvánia, Németország, sorolhatnám ezeket a tagállamokat. Ezt csak azért mondom el, hiába csóválja a fejét, mert nem ez a lényeg, ez egy nemzetközi egyezmény, a nemzetközi egyezményeknek a ratifikációs folyamata egy hosszú eljárás, ezen minden országnak keresztül kell mennie, ezt teszi a magyar kormány is a maga normál medrében, tesszük ezt az isztambuli egyezmény esetében is.
De ahelyett, hogy mi várnánk arra, hogy mikor történik meg az isztambuli egyezménynek a ratifikációja, majd a hatálybalépése, ehelyett inkább cselekszünk. Mi történt például az elmúlt években, ezen túl, hogy a kapcsolati erőszakot például önálló büntetőjogi tényállássá tettük, vagy éppen egy országgyűlési határozat fogadtunk el ebben a témában a közelmúltban?
A költségvetésünkben 50 százalékkal több forrást biztosítunk valamennyi krízisközpontnak. A titkos menedékháznak a finanszírozását 100 százalékkal emeltük meg, kétszeresére emeltük ennek a finanszírozását. Új krízisközpontot hoztunk létre, félutas házat, egy új formát is hozunk létre éppen a közeljövőben, ez a krízisambulancia, ami azokat segíti, akik éppen egy ilyen ambuláns segítségnyújtás formájában is komolyan tudnak tenni azért, hogy kikerüljenek ebből a nehéz helyzetükből.
Plakátkampányokról beszél. Felhívnám a figyelmét a „Vedd észre!” figyelemfelkeltő kampányra, ami 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is a mi támogatásunkkal, finanszírozásunkkal valósult meg. Éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak nem egy magánügy, nem egy olyan ügy, ami nem tartozik ránk; ha valaki ilyen kapcsolati erőszaknak az áldozata, azt észre kell vennünk.
(11.10)
Erről szól ez a kampány, mi ezt is minden évben támogatjuk. Ezenkívül most egy olyan programot hirdetünk meg, ami minden eddiginél több forrást biztosít erre a területre. Gondoljon bele, képviselő asszony, 3 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztunk elő kizárólag a kapcsolati erőszak témájára. Mondja már meg nekem, hogy mikor volt erre a célra valaha ennyi forrás, amit egy kormány odatett, vagy ami miatt egy kormány ezt ilyen fontosnak érezte volna!
Nagyon örülnék neki, ha ezeket az eseményeket, tényeket is figyelemmel kísérné, és ezekre is néha időről időre reflektálna, hiszen fontos lenne az, hogy ezekhez az áldozatokhoz eljusson az, hogy milyen új lehetőségeik vannak. Ilyen fejlesztési forrás a „biztos menedék”, ez éppen most fog elindulni, vagy éppen az országos krízisintervenciós telefonszolgálatnak a fejlesztése. Egy olyan telefonszolgálatot működtetünk, ami a hét 7 napján a nap 24 órájában elérhető, ingyenesen hívható az áldozatok számára. Ezt a telefonvonalat is fejleszteni fogjuk, hogy minél szélesebb körben és az ország minden részén elérhető legyen.
Beszél arról, hogy a szakemberek képzése milyen fontos. A most elinduló pályázatnak vagy projektnek köszönhetően a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjainak 5 ezer fő szakembert fogunk képezni, kizárólag ezen a területen. 5 ezer főt fogunk bevonni ebbe a képzésbe, és további országos kampányokat fogunk elindítani. Ezenkívül pedig számos olyan intézkedésünk van, számos olyan kezdeményezésünk van, ami éppen a kapcsolati erőszak megelőzését szolgálja.
Említhetném itt például a családi életre nevelést vagy éppen az etikaoktatást, az erkölcstanoktatást az iskolákban. Ezek mind azt is szolgálják, hogy ezekről a kérdésekről már a köznevelés rendszerén belül tudjunk beszélni a gyermekekkel.
Én arra kérem képviselő asszonyt, hogy kísérje figyelemmel ezeket az eredményeket, ezeket a történéseket, az ilyen irányú elkötelezettségünket, és kicsit (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) kevésbé elfogultan álljon ehhez a kérdéshez. Ezt megköszönöm önnek előre is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me