MIRKÓCZKI ÁDÁM

Full text search

MIRKÓCZKI ÁDÁM
MIRKÓCZKI ÁDÁM (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A napokban volt alkalmam egy nagyon örömteli és nagyon hálás lengyelországi meghívásnak eleget tenni, amelynek apropóját az 1956-os forradalom és szabadságharc és a lengyel ’56-os események 60. évfordulója adta. A lengyel-magyar közös történelemről oly sokat beszéltünk már, beszélünk is folyamatosan, szerencsére egy nagyon élő és nagyon szoros kapcsolatról van szó, azonban ha az 1956-os események kerülnek szóba, akkor szinte mindig és kizárólag csak Varsó és csak Poznań jut mind a magyarok és sok esetben a lengyelek eszébe is.
(22.30)
Amiről én most szeretnék beszélni, az egy egészen más helyszín és egy picit más időpont, mint az október 23-át megelőző magyar vagy éppen lengyel események dátuma. A helyszín Bydgoszcz városa, a dátum pedig 1956. november 18. Ezen a napon vagy erre a napra már egy nagyon komoly feszültség és nagyon komoly indulatok halmozódtak fel és gyűltek össze Bydgoszcz városának és lakóinak lelkében, és egy vasárnapi napon 60 évvel ezelőtt egy elsőre talán békésnek induló demonstrációra került sor a városban, amelynek a békés jellegének elvesztését talán a lengyel kommunista karhatalom, a belügyi erők és a lengyel kommunista vezetés alatt álló hadsereg túlzott és aránytalan jelenléte tette azzá, amivé vált.
Ekkorra a lengyelek is értesültek a magyar szabadságharc és forradalom vérbefojtásáról, és ez ellen is tiltakoztak, éltetve a magyar szabadságharcot, a magyar forradalmárokat és természetesen a demokráciát és a szolidaritást, és éppen ezért felvonultak a városban egy olyan helyszínre, amelyről talán keveset tudnak, egy zavaróállomás helyszínére, a Dabrowski-dombra. Ilyen zavaróállomásból 250 volt Lengyelország-szerte, és ez egyfajta szimbóluma és jelképe volt a kommunista diktatúrának. Ezen zavaróállomások célja és feladata nem más volt, mint Lengyelországban is elvágni a lengyel népet az igazság hangja elől, vagyis a Szabad Európa Rádió és minden más olyan csatornának a zavarását tette, illetve lehetetlenítette el, amely az igazságról és a tényekről beszélt.
Ezen a dombon a lengyel tiltakozók végül minden indulatukat és tiltakozásukat kiadva megostromolták ezt a zavaróállomást és a hozzátartozó épületeket, felgyújtották és ledöntötték azt. A helyszín szimbolikus volt, a Dabrowski-domb, amely egy olyan személyről van elnevezve, aki lényegében a lengyel himnuszt írta, és ezzel a hatalmas tömeggel akkor nem tudtak mit kezdeni, és ha csak rövid időre is, de ebben a városban is győzött az igazság, és hangot adtak a lengyel barátaink tiltakozásuknak és szabadságszeretetüknek, illetve magyarszim-pátiájuk-nak.
Ezután természetesen nem maradt el a megtorlás sem. Borzasztó mértékű ítéleteket hoztak olyan körülmények között, amelyeket lényegében szinte csak gyilkosok érezhettek addig, és nagyon sokakat nagyon sok évre bebörtönöztek.
Nekem a napokban volt alkalmam a még élő túlélőkkel találkozni. Nagyon felemelő és nagyon hálás érzés volt, hogy egyedüli magyar képviselőként tolmácsolhattam a magyar nemzet szeretetét és háláját azért a szolidaritásért és azért a kiállásért, amelyet 1956. november 18-án a bydgoszczi emberek a magyar forradalmárok és a magyar szabadságharc mellett tettek. Én akkor ott megígértem a jelenlévőknek - erről még Magyarországon sem nagyon tudnak, ha egyáltalán van, aki tud róla, és egyébként Lengyelországban sincs még olyan szinten elterjedve ez az esemény, amelynek egyébként méltó helye kellene hogy legyen mind a magyar, mind a lengyel tankönyvekben -, hogy mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a magyar társadalom is értesüljön arról, hogy ebben a városban mi is történt 60 évvel ezelőtt, és ha valaki arra jár, akkor adózzon kellő alázattal és áldozattal azon város lakói előtt, akik 60 évvel ezelőtt ilyen kockázatot és ilyen büntetést vállalva kiálltak a magyar szabadságharc mellett. Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me