SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Alapvetően látjuk, hogy Magyarország úszik a szennyben, szimbolikusan is, a valóságban is és most az utóbbiról kívántam beszélni, hiszen Hadházy Ákos kollégám rámutatott a kommunálishulladék-lerakó rendszerek problémáira (Dr. Rétvári Bence: Gyorsabban mondd! Gyorsabban!), ismertek a szennyvízkezelő rendszerek problémái, és most konkrétan az ipari és egyéb gazdasági tevékenységből hátramaradt szennyeződésekre szeretném felhívni a figyelmet.
Illatos út, Balmazújváros, Kiskunhalas, Gyömrő, ezek csak az elmúlt időszakban azok az esetek, amik felhívták a figyelmet arra, hogy az országos környezeti kármentesítési program megalkotása óta talán a legrosszabb helyzetben van, hiszen a végrehajtása és teljesítése, úgy tűnik, hogy nem igazán érdemi kormányzati szándék.
1996-ban a kormányhatározattal induló program, majd 1995-öt megelőzően az évi (sic!) környezetvédelmi törvény és a 1997-es I. törvény, amit az Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadott el, teremtette meg annak a lehetőségét, hogy egyáltalán a földtani közegben, talajban és a felszín alatti vizekben maradt szennyeződések feltárására érdemi erőforrásokat fordítsanak a mindenkori kormányok.
Korábban ennek voltak kifejezetten sikeres történetei. Üröm-Csókavár esetében a honvédség is korábban érdemi lépéseket tett, a Metallochemia esetében is történtek érdemi erőforrás-felhasználások ez ügyben, ugyanakkor most nem látszódik ez. A 2015. évi zárszámadási törvény indoklásában olvashatjuk, hogy tavaly jelentés készült a kormány részére a hátrahagyott környezeti károk felszámolásában érintett területekről és a kármentesítési feladatokról, és az FM előkészítette az országos kármentesítési program feladatainak végrehajtásához szükséges kormányzati intézkedésekről szóló csomagot.
Mi lett ezekkel a dokumentumokkal? Nem találjuk ezeket kihirdetve. Milyen intézkedéseket tettek, hol milyen forrásokat fognak végrehajtani ez ügyben? Mi lett a nemzeti környezetvédelmi program negyedik megújításában szereplő azon vállalással, hogy 2015 végéig kiemelten érzékeny, felszín alatti vízminőség-védelmet is megvalósítanak? Hol tart jelen pillanatban ez az állapot, erre várnék választ. Köszönöm a szót, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me