LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Igen tisztelt Képviselőtársam! Nagyra értékelem az érdeklődését, illetve a kérdését, bár nehéz lesz megválaszolni, mert elég eklektikus a kérdés. Több dologra kérdez rá. Nekem nincs jogom és lehetőségem, hogy a jegybank munkáját megítéljem, tekintettel arra, hogy a jegybank az Alaptörvényben garantáltan függetlenül működik a törvényhozástól és a kormánytól, de azért engedjen meg valamit. Én azt gondolom, hogy az, hogy Magyarország jelen pillanatban ilyen gazdasági teljesítményre képes, ami lényegében a következő hat évben egy 40 százalékos béremelésnek az alapját teremti meg, az, hogy Magyarországon 3 százalék alatti a költségvetési hiány, hogy csökken az államadósság, az nemcsak a kormány munkájának köszönhető, hanem annak, hogy alacsony a kamat Magyarországon, ami jelentősen segítette a magyar vállalkozásokat. Annak köszönhető nagyon nagy részt, hogy volt egy növekedési hitelprogram, ami a gazdasági nehézségek idején 2012-2016 között átsegítette Magyarországot azon az időszakon, amikor a hagyatékot kellett rendbe tennünk, a kormányzásban megkapott súlyos költségvetési és pénzügyi egyensúlytalanságot kellett felszámolnunk.
Én azt gondolom, hogy Magyarország pénzügyeit ma a világ kívülről sokkal realistábban és sokkal optimistábban látja, mint ahogy azt megfogalmazta ön. Nézze meg, hogy a nagy hitelminősítő intézetek hogyan igazolják vissza a kormányzat politikáját, nézze meg, hogy a magyar államadósság finanszírozása ma mennyibe kerül, és mennyibe került 2010-2011-ben! Ezek a számok önmagukért beszélnek.
Először azt az országot rendbe kellett tenni ahhoz, hogy versenyképes legyen a gazdaság, mert versenyképes béreket, amelyek megakadályozhatják az elvándorlást, amely Európában törvényszerű, versenyképes béreket csak versenyképes gazdaság tud fizetni. De a konszolidáció volt ennek a föltétele. A versenyképes gazdaság pedig megteremti a versenyképes bérezés föltételét, ezért kötött Varga Mihály miniszter úr és a kormány egy hat évre szóló megállapodást a munkaadókkal és a munkavállalókkal, és először a rendszerváltozás óta nagyobb minimálbéremelésre kerül sor, mint amit a munkavállalói érdekképviseletek eredetileg kértek. Ennél többet az elmúlt 30 évben senki nem tett a gazdaság rendbetétele érdekében. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me