DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Asszony! Tisztelt Ház! A kormány nemcsak beszél a nyugdíjak értékének a megőrzéséről, hanem cselekszik is. Az elmúlt évben úgy tett, hogy az ön által említett nyugdíjas fogyasztói kosárhoz képest 2011 és 2015 között 8,4 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Erre azért volt lehetőség, mert a kormánynak az egyébkénti jó útra vivő gazdaságpolitikája következtében eltűnt az infláció, eltűnt a pénzromlás, nem romlott sem a fizetések értéke, sem a megtakarítások értéke, sem a nyugdíjak értéke.
Éppen ezért a korábbi magasabban kalkulált infláció miatti nyugdíjemelések ott maradtak a nyugdíjasoknál, ők egyhavi juttatással most már többet kapnak, mint 2010-ben, s mindemellett a kiadásaik nem bővültek, sőt bizonyos esetben csökkentek, csökkenhettek a gyógyszerkiadások tekintetében, csökkenhettek a rezsifizetések tekintetében, hiszen a rezsicsökkentés révén meg tudtak spórolni az ő fogyasztói kosarukban eléggé jelentősen megjelenő gáz-, elektromosáram-, víz- vagy kéményseprési díjakat, és ez minden nyugdíjas számára nagyobb biztonságot jelent.
Hogy a következő hónapokban a béreknek az eléggé - bízunk benne - nagymértékű megemelkedése után mit kell vagy mit lehet tenni a nyugdíjak tekintetében is, az nyilván azután dőlhet el, ha pontosan látjuk, hogy az a nagyfokú béremelési hullám, amit a kormányzat elkezdett az előző években a közszférában, most pedig a jövő évtől a munkát terhelő adók csökkentése nyomán reméljük, hogy a gazdasági szférában is hasonló mértékű jövedelemnövekedés fog bekövetkezni, azután megnézhetjük, hogy milyen lehetőség van a nyugdíjak további növekedésére. De amit ígértünk, betartottuk, megőriztük a nyugdíjak értékét, sőt ezen túlmenően 8,4 százalékkal nőtt is azoknak a vásárlóértéke.
Azt hiszem, hogy azok után, amit a szocialisták műveltek a nyugdíjakkal, amikor elvettek egyhavi nyugdíjat minden idős embertől, ehhez képest nem egy, hanem több előrelépés is volt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(13.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me