SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány a múlt héten megállapodott a munkaadókkal és a munkavállalókkal egy 5 százalékos munkaadói-járulék-csökkentésben. A járulékcsökkentés az LMP szerint sok év óta esedékes; egyrészt azért, mert a munkára rakódó terhek eleve magasak (Dr. Rétvári Bence: A múltkor adót akartak emelni az LMP-sek!), másrészt azért, mert közelíteni kellene a munkából élők terhelését a tőkéből élőkéhez. Ma egy dolgozó a szuperbruttója után 49 százalék adót és járulékot fizet, amíg a Mészáros Lőrincek, akik osztalékként veszik ki a nyereségüket, már csak 31 százalékos nyereség- és osztalékadót, és ez az arány jövőre 46 százalékról 22 százalékra változik.
Csökkenteni kellene a járulékokat azért is, mert így nőhetnek a bérek, így lassulhat az elnyomorodás és az elvándorlás, a kormány azonban nem a dolgozók oldalán áll, hanem a gazdag, nagy cégek oldalán: nem a munkavállalói járulékot csökkenti, ami azonnal nettó béremelkedést jelentene mindenkinek, hanem a munkaadóit, így a munkaadók kényére-kedvére bízzák, hogy lecsöpögtetnek-e abból valamit a munkavállalóknak. Mindezt azzal próbálják indokolni, hogy a járulékcsökkentés növeli a GDP-növekedést, erre azonban semmi bizonyíték, és nem is ez kellene hogy legyen a cél. Hiába van növekedés, ha az nem szivárog le, abból csak a gazdagok és a Fideszközeliek részesednek, és az ország szakad szét. E helyett az LMP adócsökkentési programját kellene mintául venni, a szegényeket sújtó egykulcsos adó eltörlését, az adómentes minimálbért, és az átlagbér 22,5 százalékkal történő emelését. Ez valóban az ország és a dolgozók érdekét szolgálná.
Államtitkár Úr! Miért a munkaadói járulékot csökkentik és miért nem a dolgozók járulékát? Várom megtisztelő válaszát. (Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me