SCHMUCK ERZSÉBET

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET
SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Elfogadom. Tisztelt Államtitkár Úr! Három hete a kormány elismerte, hogy zsákutcába vezette az ország gazdaságát, múlt héten viszont az is kiderült, hogy a felismerésen túl rossz eszközöket választ. A kormány ugyanis durván csökkenti a nagy cégek nyereségadóját. Ez a hamisítatlan neoliberális lépés növeli a nagy cégek profitját, és növeli a szakadékot az egyszerű dolgozók és a kivételezett elit között. A gazdag cégek és tulajdonosaik alig adóznak, az egyszerű dolgozók és vállalkozók viszont jövedelmük felét, harmadát, kétharmadát. Ez a lépés mintegy 170 milliárd forint ajándékot ad a nagy cégeknek. Ez a lépés rontja a kisvállalkozások relatív helyzetét, növeli a multik erőfölényét. Rontja a költségvetés helyzetét is, pedig volna mit visszapótolni a korábbi évek megszorításai után. Rontja a lépés a magyar kis- és középvállalkozók helyzetét azért is, mert a minimálbéremelés terhének nagy részét ők viselik, az adócsökkentés hasznát pedig mások.
Értelmetlen a csökkentés azért is, mert a magyar vállalkozóknak nem az a legnagyobb problémája, hogy a nyereségadó magas, 40 százalékának ugyanis nincs is nyeresége. Boldogan fizetnének magasabb adót is, ha meg tudnának élni. A gazdaságpolitika feladata lenne, hogy hozzásegítse ehhez őket. Ez a lépés egyedül néhány multicégnek és nagyvállalatnak hasznos, akiknek épp lejár az adókedvezménye, vagy akik más ország adófizetőit megkárosítva ide adóznának harmadannyit. Önök adóparadicsomot csinálnak az országból, de ez nem lesz jó. A lefelé tartó adóversenynek csak a multik lehetnek a nyertesei, akik kijátsszák egymás ellen az országokat.
Államtitkár úr, miért a nagy nemzetközi cégek érdekei mozgatják az adópolitikát? Várom megtisztelő válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me