TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Asszony! A kormánynak határozott célja, hogy javítsa, növelje a magyar gazdaság, a magyar vállalkozások versenyképességét. A versenyképesség javítása nem szektorokat, ágazatokat érint vagy csak kisvállalkozókat vagy csak multinacionális nagyvállalkozókat.
(14.20)
A versenyképesség javítása az összegész magyar gazdaságot kell hogy érintse. Ennek az egyik legfontosabb állami, kormányzati döntése a közteher csökkentése, az adók csökkentése, a gazdálkodókat, a vállalatokat, az egyéni vállalkozásokat érintő adók csökkentése. Ebben döntött most a kormány. Döntött a munkát terhelő adók csökkentéséről, és döntött a jövedelemadó, tehát a társasági adó csökkentéséről. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos döntés, ami szektorsemleges, a vállalkozás nagyságától függően mindenkit érint.
A másik fontos forrás a versenyképesség javítására a külső források biztosítása. Ez az európai uniós források biztosítása. Itt például a kisvállalkozások jelentős előnyben vannak, hiszen a multinacionális cégek nem részesülnek az európai uniós külső forrásokból.
De ha az adóváltozásokról beszélünk, azt is el kell mondani, hogy például a kisvállalkozások tekintetében az úgynevezett kata nevű adózás 6 millió forintról 12 forintra való értékhatár-növekedése, ami közel 150 ezer vállalkozást érint, azt fogja jelenteni, hogy kétszer annyi árbevételnél ugyanannyi marad az adó, tehát felére csökken az adóterhelés. S ugyanez igaz például a kiva szerint adózó kisvállalkozásokra is. Itt is jövedelemadókulcs-csökkentésre számítanak.
Azt gondolom, hogy a versenyképesség javítása érinti a kis- és középvállalkozásokat, és kell hogy érintse a nagyvállalkozásokat is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me