DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Örülök, hogy a képviselő úr azzal megtisztelte a Házat, hogy az e heti kérdése legalább valós tényekből indul, ki, mert ez egy valós probléma, egy valós feladat, amit meg kellett volna oldania a rendszerváltás után sok-sok kormányzatnak (Dr. Szakács László: És az elmúlt nyolc év!), hogy egyre kevesebb van, és egyre inkább elöregednek a háziorvosok, de ezt nem oldotta meg egyik kormányzat sem, így ez 2010 után erre a kormányzatra maradt.
Egyrészről erre biztosítottunk többletforrásokat, az önök által meg nem szavazott idei évi költségvetés is tízmilliárd forint többletet tartalmazott a háziorvosok számára, ez körülbelül havi 130 ezer forint többletjövedelem, amit ők arra használnak fel, amit a leginkább hasznosnak tartanak. Ha összeadom az előző éveknek, ennek az évnek az emelkedését, akkor ez körülbelül másfélszeres finanszírozást jelent most a háziorvosoknál, mint amennyi volt korábban. Ez az egyik olyan indok, amivel szerintem vonzóbbá tudjuk és tudtuk tenni a háziorvosi praxisokat.
A másik pedig a letelepedési és praxispályázat, amelynek keretében a háziorvosok vagy háziorvos-jelöltek a praxis megvásárlására 4 millió forint, a letelepedés költségeihez pedig legfeljebb 10 millió forint támogatásban részesülnek, amelyek vissza nem térítendő támogatások. Nyilván a praxispályázatot itt a praxisok megvásárlására, a letelepedésit pedig bármire fordíthatják a háziorvosok. Ez a korábbi években is jelentős összeg volt, 2016-ban 500 plusz 250 millió forint, ezt a jövő évben tovább növeljük, és 1 milliárd 250 millió forint áll ezen két pályázat rendelkezésére. Ezen túlmenően EFOP-forrásokból „egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése” címszóval 22 milliárd forint áll rendelkezésre műszer-, gép-, informatikai és egyéb eszközfejlesztésekre, az alapellátás és a népegészségügyi rendszerünk átfogó fejlesztése keretében pedig 18 milliárd forint.
Ami pedig ezeknek a programoknak az eddigi eredményét jelenti, ami jó lett volna, ha már tíz évvel korábban megtörténik: a letelepedési pályázaton 703 millió forintból 63 betöltetlen praxist sikerült 2014 óta betöltenünk; a praxispályázaton 181 millió forintból 39-et sikerült 2015 óta betöltenünk. Az idei két pályázatra 112 pályázatot nyújtottak be, bízzunk benne, hogy mindegyiket tudjuk támogatni (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), ennek anyagi oka nem lesz. Ez több mint 200 praxis betöltéséhez jelentett aktív és hatékony támogatást, bízunk benne, hogy ezt tovább tudjuk folytatni a következő években is. Sajnáljuk, hogy önök ezeket nem támogatták. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me