DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy minden szülőnek joga és kötelessége, hogy a gyermekéről gondoskodjon, úgy is, hogy a nevelésének az elveit megválassza, és minden gyermeknek is kötelezettsége, hogy ha neki saját vagyona van, akár abból még fölöslege is van, a szülei viszont nélkülözést szenvednek, akkor a saját szülein segítsen. Azt hiszem, kölcsönösen, a vérségi kötelék okán mind a gyereknek, mind a szülőnek ez kötelezettsége.
A jelenleg hatályos jogszabályaink a szülők számára viszonylag részletesen írják le, hogy mit kell a gyermekeik javára tenniük. Fordítva ez nincs így, hiszen az Alaptörvényben volt egy kitétel az elmúlt öt esztendőben, amit egy Ptk.-módosítás, majd most egy újabb jogszabály-módosítás próbál hétköznapi, gyakorlati oldalról is megközelíteni és az érvényesíthetőség lehetőségeit megadni.
Ugyanakkor, ha a másik irányt nézem, akkor a gyermeknek 20 éves koráig - amennyiben a gyermek középiskolai tanulmányokat folytat - lehetősége van igénybe venni a szülő részéről akár különböző díjaknak is a megfizetését, ha nem a szülő az, aki közvetlenül róla gondoskodik. És itt most nem a különélő szülőkről beszélek, hanem arról, amikor egy szülő átmenetileg nem tudja a gyermeke nevelését vállalni. Ebben az esetben a gyermekjóléti alapellátás keretében átmeneti gondozásban részesül, ekkor a szülőnek az igénybe vett ellátásért térítési díjat kell fizetnie. Ha pedig hosszabb távon gyermekvédelmi szakellátásba kerül a gyermek, akkor itt a szülőnek gondozási díjat kell fizetnie.
Tehát ezek a jogintézmények fennállnak, ezeket a szülőknek állnia kell a gyermek után. A gyermek nagykorúvá válását követően ez akkor maradhat fenn, ha a gyermek utógondozói ellátásban részesül. Ez azért fontos, hogy a szülő mindig érezze, hogy a gyermekét el kell látnia, és ha nem is közvetlenül teszi, hanem az állam nyújt segítséget, és a jó részét a költségeknek az állam viseli, akkor is saját szociális és jövedelmi viszonyai mellett, de akár a saját tartásának a mértékében is részben, de köteles a gyermekének az eltartásáról gondoskodni. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me