GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A Fidesz-kormány évek óta - nemcsak most, évek óta - azt csinálja, hogy adókat emel, vagy új adót vezet be, új adónemet foganatosít. Számosságában is fogható ezeknek a mértéke. Közben, ha mást nem, csak mondjuk, a legkisebb bért, a minimálbért vesszük alapul, akkor látható, hogy mindegy, hogy járulék- vagy adóterhek tekintetében hogyan és miképpen járnak el. Hát nem másképp, hanem úgy, hogy ezt folyamatában növelik. Az emberek nem kapnak többet érő pénzt a kezükbe, de ők maguk is, saját maguk és a munkáltatók is több adóterhet, járulékterhet fizetnek meg egy minimálbéres kereset után. 2010-ben ez egyébként 32 ezer forint volt összességében, most meg 69 ezer forint, több mint a duplája.
Ha ezeket a pénzeket, ezeket a járulék-, adótöbbleteket forintosították volna, vagy hagyták volna forintosulni, fizetéssé válni, akkor nettó forintokban ma 100 ezer forint környéki minimálbérek lennének az országban úgy, hogy ez senkinek, a munkáltatónak sem jelentene egy forinttal sem több terhet. Mindezek mellett önök nem ezt az utat járják, hanem adott esetben azt, hogy a cafetériának az egy részét hagyják forintosulni úgymond bérekben, hogy a statisztikák jól mutassanak. De valójában ezzel azt a helyzetet állítják elő, hogy egyébként a cafetéria keretei között kevesebb forráshoz jutnak majd hozzá az emberek, és csak a fizetési cekkekben - nem csekkekben, cekkekben - látszik majd úgy, mintha többet keresnének. (Sic!)
Nem, ez a folyamat valójában megeszi a fizetéseket. És tudják, ez leginkább, a leghátrányosabban azokat a térségeket és azokban a térségekben élő embereket érinti, akik úgymond a hátrányos helyzetű mezőben élik az életüket. Nagyon egyszerű a történet. Ők sajnos az adott hónap 15-én vagy 22-én kell hogy elgondolkodjanak azon, hogy véget ért a hónap, mert ebből a jövedelemből, amit önök biztosítanak, nem lehet megélni. Valójában tehát a tennivaló nem az lenne, hogy egy szemfényvesztéses járulékcsökkentésen keresztül próbálnak meg majd a cafetérián túl fizetést emelni, hanem az, hogy a kézzelfogható, nettó kézbe jutó forintokat hagynák emelkedni.
Miért? Miért verik át valójában a munkavállalókat? Miért hamis fizetésemelési ígéretekkel próbálják meg őket hülyíteni? Miért csak a járulékcsökkentésből vagy annak eredményeképpen akarnak forintot az ő kezükbe rakni, miért nem direkt módon, a megdolgozott munka ellenértékeként? Miért nem tárgyalnak érdemben valójában azokkal a szakszervezeti törekvésekkel és testületekkel, akár a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel, akik 10 százalék feletti minimálbér-növekedést kérnek és irányoznak elő? Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me