DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy látszik, a Magyar Szocialista Párt elnökeinek néha egy-egy őszinteségi rohama van. Ezt láttuk már egy korábbi elnök, Gyurcsány Ferenc esetében is, aki az őszödi beszédben fejtette ki az igazságnak egyes olyan részletkérdéseit, amelyeket korábban nem osztott meg a nyilvánossággal. De a hétvégén Molnár Gyulától, az MSZP elnökétől is két érdekes felvetést hallottunk; ez az ő kis őszödi beszéde, azt hiszem. A Societas Kiss Péter Szabadegyetemén fejtette ki álláspontját. Visszagondolt még a Magyar Kommunista Párt idejére, meg a Magyar Dolgozók Pártjára, de számunkra nem ez a lényeges, hanem elemezte a Magyar Szocialista Párt 2006 utáni hibáit, ezeket felsorolta. Ez volt a rossz gazdaságpolitika, az agyonadóztatott gazdaság, éppen ezért a külföldi tőke, de a magyar tőkének is a nehéz helyzetbe hozása, valamint a sajtószabadság korlátozása. Ezeket a hibákat sorolta föl 2006 utánról, a szocialista-liberális kormányzás időszakából Molnár Gyula, nyilván azzal a retorikai szándékkal, hogy ezeket megpróbálja kivetíteni a Fidesz-KDNP-kormányzásra is, de azt hiszem, ez beismerésként is hangozhatott, hogy maga a Magyar Szocialista Párt elnöke ismerte be a saját rossz gazdaságpolitikájukat, túladóztatásukat és a vállalkozások nehéz helyzetbe hozását.
Különösen izgalmas az, hogy saját maga időszakából akár a sajtószabadság korlátozását is elismerte, és mindezt csak megfejelte az MSZP elnöke azzal a mondatával, hogy 2018 után akár meg is szűnhet az MSZP, ha vesztesek lesznek a választáson 2018 tavaszán. Ez egy eléggé sokat mondó jövőkép. Látjuk, hogy a szocialisták dolgoznak is ezen, de azt hiszem, érdemes lesz a Szocialista Párt elnökeit figyelni, mert időről időre ez az őszinteségi roham, úgy látszik, beismerésbe hozza őket, de Molnár Gyulának is már a maga őszödi beszéde, úgy látszik, megvan ezen hétvége után. (Gőgös Zoltán: Mi köze van ennek a béremeléshez?)
Engedjék meg, hogy egypár szót szóljak arról is, hogy ezzel szemben 2010 után milyen politikát vitt a Fidesz-KDNP-kormányzat, amely segítséget nyújtott ahhoz, hogy minél többen minél többet kereshessenek. Ha annak az okait nézzük, hogy miért éri meg most jobban dolgozni, mint 6 évvel ezelőtt, akkor azt látjuk, hogy több munkahely van, több munkalehetőség van, magasabbak a fizetések, és kevesebb adót kell fizetni annak, aki dolgozik, és mellette gyermeket is vállal; külön-külön is ezek mind-mind adócsökkentési indokok, együtt pedig Európában is példamutatóan magas kedvezményeket jelentenek.
Ha a legkisebbet keresők fizetési viszonyait nézzük meg és hasonlítjuk össze a 2010 előtti időszakkal, akkor a minimálbéradatokat kell figyelembe vennünk. A minimálbér esetében az éves átlagos emelkedés összege a szocialista időszakban 2937 forint volt, míg a Fidesz-KDNP időszakában ez jóval magasabb, 6270 forint környékén alakul. Tehát több mint kétszeres ütemben nőttek 2010 után a legalacsonyabb fizetések, a minimálbér által befolyásolt fizetések, mint annak előtte. Éppen ezért akik a legkevesebbet keresték, azok számára nagyobb előrelépést jelentett a Fidesz-KDNP-korszak, mint korábban.
Azért is fontos ez, hiszen ez a munka, a munkavállalás, az emelkedő munkabérek tudják a szegénységi spirált megtörni, márpedig ebben igen szép adatokat tudunk most már 6 hév után mindenkivel megosztani. (Egy hang az ellenzéki padsorokból: Miről beszél? - Dr. Varga László: Nézz szét az országban!) Míg 2010-ben havi 202 ezer forint volt az átlagos bruttó bér, most ez 257 ezer forint, több mint 25 százalékkal több. A nettó bérek pedig szintén óriási mértékben - főleg a korábbi időszakhoz képest - nőttek, 132 ezerről 171 ezer forintra. De hangsúlyozom, hogy a családi adókedvezményt a nettó értékek nem tartalmazzák, tehát annál, aki 2-3 gyermeket nevel, ez a 257 ezer forint bruttó nettót is jelent. A nettó átlagkereset a családi kedvezmény igénybevevőinél így 33-34 százalékkal emelkedett, és ha ebből a kismértékű inflációt leszámítom, az is 20 százalékos vásárlóérték-, reálkereset-emelkedést jelent.
Nemcsak általánosságban, de egyes esetekben külön-külön is meg tudjuk nézni, hogy miként emelkedett, miként emelkedik a bér ágazatonként. Ha a szociális szférában nézem, egy szakirányú végzettségű gyermekfelügyelő, aki 37 éve van a pályán, most 36 ezer forinttal kap többet, egy főiskolai végzettségű pályakezdő családgondozó pedig 43 700 forinttal indul kedvezőbb helyzetből, mint indult, mondjuk, 4 évvel ezelőtt, egy pályakezdő szociális tanácsadónak pedig a kezdő bére 52 ezer forinttal magasabb, mint 5 évvel ezelőtt.
A felsőoktatásban egy „egyetemi tanár III.” fokozatban levő tanár bruttó fizetése 437 300 forintról 528 ezer forintra emelkedett. Ismerjük, hogy a pedagógusok bére másfélszeresére emelkedett (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), az orvosok számára 207 ezer forintos egészségügyi béremelés indult el. Ezek mind-mind megteremtik a munka becsületét és a munka értelmét Magyarországon. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me