DR. TÓTH BERTALAN

Full text search

DR. TÓTH BERTALAN
DR. TÓTH BERTALAN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Beszéljünk a valóságról! Amíg a kormánypártok az elmúlt hónapokban álságos és hazug kampányolással, az elmúlt öt hétben pedig egy érvénytelen népszavazáson alapuló alaptörvénymódosítással voltak elfoglalva, addig a habonyi látszatvilágon kívüli valóságban a tények folyamatosan arcul csaptak minket.
Kiderült, hogy a kilakoltatási moratórium márciusi megszűnése óta több mint 2 ezren vesztették el otthonukat szeptember végéig. Kiderült, hogy hiába csökkent felére az elmúlt két és fél évben az importföldgáz ára, hiába került állami kézbe a földgázszolgáltató, az idei tél előtt sem lesz olcsóbb a fűtés, pedig ha valamikor, akkor most itt van az ideje az energiaár-csökkentésnek. A Fidesz a témáról még tárgyalni sem volt hajlandó, lesöpörte a javaslatainkat. Kiderült, hogy a köznevelésnek a kormány általi átalakítása miatt már eddig 43 ezer gyerek esett ki az oktatási rendszerből, és az életük már azt megelőzően zsákutcába jutott, mint ahogy elérték volna a felnőttkort. Ezeknek a fiataloknak legfeljebb a közmunkára lesz esélyük, ahonnan 85 százalékban nincs kiút. Ezért is javasoltuk a tankötelezettség korhatárának visszaállítását.
Kiderült, hogy továbbra is több mint 4 millióan élnek létminimum alatt Magyarországon, a kórházak még mindig úsznak az adósságban, az elvándorlás az orvosok körében mérhetetlen, és emiatt is szenvednek a betegek. Ezért is mondjuk, hogy fizetésemelésre van szükség. Kiderült, hogy hiába értük el az öt évvel ezelőtti hitelminősítési szintet, Magyarország soha nem látott mélypontra esett vissza a versenyképességi ranglistán, jelentős részben a magyarországi korrupciós helyzet miatt, mert azt is tudjuk, hogy a közpénzeket Voldemortok, „Pénztáros Lőrincek”, Ma-tolcsy-rokonok és más strómanok fosztogatják nagy hatalmú varázslók beleegyezésével, ha nem az egyenes utasításukra. (Kósa Lajos: Simon Gábor!) És az is kiderült, hogy a sajtószabadság ismérvei alapján 48 hellyel csúsztunk lejjebb egy nemzetközi listán, ami az Európai Unió tagállamai között példátlan.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ideje, hogy szembenézzünk a valósággal és leszámoljunk a hazugságokkal. Véget kell vetni a kormányzás ürügyén folytatott gátlástalan lopásnak és korrupciónak. Elég volt a látszatpolitizálásból! Közös feladatunk, hogy az állampolgárok tisztes megélhetéséhez, a hatékony és fenntartható beruházásokhoz, a versenyképes és mindenki számára elérhető minőségi oktatáshoz, az európai színvonalú egészségügyhöz szükséges feltételeket megteremtsük. Egy magyar miniszterelnök egyszer azt mondta, hogy a jólétet nem ellenségekkel, hanem közös célokkal lehet megteremteni.
Mi olyan országot akarunk, ahol a fizetésből tisztességesen meg lehet élni, és a nőket nem éri hátrányos megkülönböztetés a bérezés során, ahol a véleménye miatt nem érhet senkit sem alattomos támadás, ahol a kormány nem üldözi a civil társadalmat, ahol a korrupciót elkövetőket zárják be és nem az arról beszámoló újságot, ahol a miniszterelnök családja nem egy FBI és Interpol által is körözött személlyel üzletel, és ahol a miniszterek meghagyják a valóságshow szereplőinek a helikopterezés lehetőségét.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amíg a Fidesz és a Jobbik szkanderezik, egy hamis kérdésre adott hamis válaszon törik a fejüket, addig mi, szocialisták az emberek gondjaira, bajaira keressük a megoldást. (Derültség a kormánypárti oldalon.) Úgy gondoljuk, hogy minden józanul gondolkodó, becsületes és tisztességes honfitársunkra, minden dolgozóra, minden fiatalra, minden idősre, egyénre és közösségre szüksége van az országnak, mindenkire, aki a hazugság és a korrupció ellensége, mindenkire, aki hisz a teljesítményben és a munka becsületében, aki hisz a tudás és a képesség erejében; mindenkire, aki hisz egy megújuló Magyarországban. Nekünk velük van dolgunk, velük van közös jövőnk, mi értük kívánunk dolgozni.
A valóságos problémákra valódi megoldásokat kell keresnünk és találnunk a közös jövőnkért, Magyarországért. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me