KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint azóta közismert, az Európai Tanács újra napirendjére tűzte a kötelező letelepítési kvóta ügyét, és decemberben fognak erről tárgyalni. Semmit nem csökkent tehát az a hév és lendület, az a szándék, hogy Magyarországra is kötelezően idegeneket telepítsenek be brüsszeli döntés alapján. Ezért volt az, hogy nagyon helyesen, a magyar parlament egy népszavazást írt ki, ahol 3 millió 360 ezer ember egyértelműen kifejezte akaratát. Soha még ennyien egy irányba nem szavaztak és mondták azt, hogy nem kérünk a betelepítési kvótából, és nem kérünk Brüsszel menekültpolitikájából, migrációs politikájából.
Ennek kapcsán a szocialisták elnöke azt mondta a választási kampányban, hogy bár a népszavazást nem támogatják, a parlamentben a kvótaellenes törvényt meg fogják szavazni. (Gőgös Zoltán: Nem mondott ilyet. Hazudsz, Lali.) Becsapták az embereket, de a szocialistáktól ez nem meglepő, csak folytatják a régi hagyományt, amit Gyurcsány Ferenc fogalmazott meg annak idején: „hazudtunk reggel, hazudtunk éjjel, hazudtunk este”. (Gőgös Zoltán: Te meg most hazudsz.) Most sem tudnak ettől a hagyománytól elszakadni. De ahhoz, hogy a szocialisták becsapnak bennünket, már hozzászoktunk, hogy becsapják a magyar népet, ebben sincsen semmi rendkívüli.
Más a helyzet azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik elnöke még április 12-én azt nyilatkozta a magyar parlamentben, itt, a Házban, a jegyzőkönyvekben szerepel, hogy bár a kvótaellenes népszavazással nem értenek egyet, az Alaptörvény kvótaellenes módosítását megszavazzák. Kijelentette Vona Gábor, hogy aki nem szavazza meg, az hazaáruló. Nem volt szó semmilyen feltételről, nem volt szó semmilyen mellékes körülményről, nagyon helyesen (Szilágyi György: Most sincs.), hiszen a hazaszeretet feltétlen. Magyarország védelme feltétlen. A magyar emberek véleményének figyelembevétele feltétlen kérdés, nem szokás feltételekhez kötni.
Akik feltételekhez kötik, azok valóban a zsoldosok, a hazaárulók, azok, akinek csak a hatalom és a pénz fontos, semmi egyéb. Nem ismerik azt a szót, hogy hazaszeretet, nem értik azt, hogy Magyarországot meg kell védeni. (Nagy zaj, közbeszólások a Jobbik soraiban. - Az elnök csenget.) Azt gondolom, hogy az Alaptörvény módosítását bármilyen egyéb feltételhez kötni valóban a hazaárulással egyenértékű. Igazat adok Vona Gábornak, aki előre lehazaárulózott mindenkit, aki egyébként nem szavazza meg az alaptörvénymódosítást. (Dúró Dóra: Letelepedési kötvény!)
A letelepedési kötvény kapcsán pedig egyértelmű a helyzet. Már májusban azt nyilatkozta Lázár János, hogy a kormány ezt felülvizsgálja. Természetesen az, amit a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban mondtak az ellenzéki képviselők, abból szinte semmi nem igaz, mert a letelepedési kötvényes és az illegális határátlépő között az a különbség, mint az albérlő és a betörő között. A Jobbik nem tud különbséget tenni az albérlő és a betörő között, de legyen ez az ő problémájuk, csak ne vezessenek még egy háztartást se, mert komoly baj lehet belőle.
Egy kétségtelen. A letelepedési kötvényes csak ötéves tartózkodást vásárol, bármikor fel lehet mondani a vele kötött szerződést, ahogy egy albérlő esetében is, és ráadásul azok az emberek, akik kötvényt vásárolnak, szigorúan átesnek nemzetbiztonsági ellenőrzésen. Több magyar hatóság az európai adatbázisok segítségével vizsgálja azt, hogy jelentenek-e kockázatot vagy sem. (Folyamatos közbeszólások a Jobbik soraiból.) Akiket előszeretettel emleget a Jobbik, azok ráadásul európai útlevéllel jöttek, semmi közük a letelepedési kötvényhez.
Ezért azt szeretném kérni kedves képviselőtársaimtól, hogy legyenek egyszer hazafiak. (Moraj.) Egyszer mutassák már meg azt, hogy nemcsak a pénz és a hatalom érdekli önöket, hanem az ország védelme, az az új egység, ami a népszavazáskor létrejött, 3 millió 360 ezer ember, magyar ember akarata. Soha nem volt ilyen egység, ami azt mondta, hogy védjük meg az országot, nem kérünk a betelepedési kötvényből… (Zaj, közbeszólások.), nem kérünk a kötelező kvótából, semmiből nem kérünk. A letelepedési kötvényt idekeverni teljesen felesleges. (Közbeszólások a Jobbik soraiból. - Derültség és taps a Jobbik és az MSZP soraiban.) Azt gondolom, Magyarország védelme sokkal többet ér annál. Ezért abban reménykedem, bár lehet, hogy alaptalanul, hogy a Jobbik egyszer hazafi lesz, és megszavazza az alaptörvénymódosítást. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me