BALLA MIHÁLY,

Full text search

BALLA MIHÁLY,
BALLA MIHÁLY, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a lehetőséget, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő törvényjavaslat nagyon fontos azok számára, akik külszolgálatot teljesítenek. Hiszen a magyar kormány számára is mindig fontos volt hazánk nemzeti érdekeinek védelme, külföldön való képviselete, egy kedvező Magyarország-kép kialakításában pedig a diplomácia jelentős szerepet vállal. Pontosan ezért fontosak a külszolgálattal kapcsolatos külképviseleti szabályozásban azok a módosítások, illetve az új kerettörvény, amit elfogadtunk ez év nyarán, június 13-án, hogy az állomáshelyeken dolgozó diplomatáink minél jobb és alapvetően rugalmasabb körülmények között, egy olyan rendszerben dolgozhassanak, amelyben mindenkinek megfelelő eszköze van arra, hogy munkáját elvégezhesse.
Pontosan ezért fontos az, hogy miután a Külügyminisztériumnak és a kormánynak a külügyi feladatai kibővültek, szükségessé vált egy stabil és mégis rugalmas új külszolgálati rendszer kiépítése. A törvény kihirdetésével egyszerre egységesedett és kibővült a magyar külpolitika eszköztára, amely egy átláthatóbb rendszert eredményezett, illetve több garanciát is beépített a külszolgálat támogatására.
Tisztelt Képviselőtársaim! A törvény megalkotása előtt többféle joganyag állt rendelkezésünkre, de éveken keresztül szó volt arról, hogy egy olyan kerettörvényt kell létrehozni, amely kifejezetten a külszolgálatot, a külkapcsolati, diplomáciai feladatokat ellátó szervezeteket, illetve külképviseleteinket segítik. Tehát ezt az úgynevezett átfogó külpolitikai vagy külügyi törvénynek neveztük. Ez azért is fontos, mert az elmúlt éveket követően végül is az idei évben sikerült ezt megvalósítani.
Azt is tapasztaltam, hogy a tárgyalási folyamat során módosító javaslatokat is benyújtottunk, illetve több olyan vélemény is elhangzott, ami beépült a törvénybe. Azt gondolom, hogy ezzel egy erősebb, gyorsabb reagálási képességekkel rendelkező külképviseleti rendszert tudunk kialakítani. A törvény elfogadását követően tapasztalható volt, hogy az életben, a hétköznapokban vannak olyan kihívások vagy olyan tapasztalatok, amelyek alapján magán a törvényen finomítani kell, alapvetően részben technikai módosításokat kell alkalmazni. Ez történt a törvénnyel, és ez történik most is. Hiszen azok a technikai pontosítások, illetve a különböző akadályok elhárítása most alapvetően ebben az új módosítási csomagban lehetőséget fog arra adni, hogy maga a törvény is sokkal jobban alkalmazható legyen majd a külszolgálati feladatok elvégzésekor.
Maga a módosítás több olyan élethelyzethez is alkalmazkodik, amely szerint például, ha a házastárs szakmai képzettsége vagy felkészültsége megfelel, akkor akár a külképviseleten való foglalkoztatása is lehetővé válik, tehát nem lesz jogi akadálya. Vagy nagyon fontos dolog az is ebből a szempontból, hogy adott esetben a családtag vagy házastárs el tud olyan munkát végezni, amire egy külön alkalmazottat kellene még az érdekelt követségen, külképviseleten fölvenni, de ezt meg tudják oldani adott esetben házastárson keresztül. Ez talán gazdasági szempontból sem mellékes.
(12.40)
Nagyon fontos az is, miután a módosítás tartalmazza azokat a finomításokat, amelyek a 2017-es költségvetésre is hatással lehetnek, hiszen a költségvetésben már nem lehet elhelyezni ezeket a tételeket, de kiemelten fontos az is, hogy az adott külképviseleten dolgozók részesülhessenek óvodáztatási-, is-ko-láztatásiköltség-térítési támogatásban, tehát ennek az alapnak a létrehozásában, vagy akár a lakhatási- és a vegyesköltség-térítési alap létrehozása is benne szerepel a mostani módosításban, hiszen ez nagyon fontos abból a szempontból, életszerű helyzet, hogy a külképviseleten dolgozó beosztottak, illetve diplomaták hogyan tudják az ottani családi életüket megszervezni, adott esetben egy más ország körülményeihez igazodva.
Azt gondolom, hogy maga a módosítás arról is szól, hogy a külképviseleteken dolgozó diplomatáink, az ott dolgozó szakemberek - legyen szó akár a Honvédelmi Minisztérium által vagy akár az európai ügyekért felelős minisztérium által delegált diplomatáinkról is - a lehető legjobb körülmények között tudják elvégezni azt a nagyon fontos munkát, amit hazánk nemzeti érdekei védelmében és azok képviseletében kell hogy megtegyenek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon fontosnak tartom kiemelni az átfogó szabályozást és ennek a finomhangolását mindannyiunk számára, különösen azoknak, akik látjuk azt, hogy külföldön a diplomatáink milyen munkát kell hogy elvégezzenek, mennyire szerteágazó feladatrendszerrel dolgoznak az egyes kö-vetségeinken. Fontosnak tartom, hogy a parlamenti pártok ezzel a törvényjavaslattal vagy a külképviseleti törvény bizonyos részeinek a módosításával még jobban támogassák őket ebben a munkájukban.
Engedjék meg, hogy a Fidesz-frakció nevében is kérjem ehhez a többi parlamenti párt támogatását is, hiszen egy olyan ügyről van szó, amelyet mi mindannyian, akár a Külügyi bizottságon belül is fontosnak tartunk, hogy Magyarország külügyi érdekképviseletében a legfontosabb segítőink, egyáltalán a kormány, az ország legfontosabb segítői és megjelenítői a külképviseleten dolgozó diplomatáink. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me