DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A belügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat - mint ahogy államtitkár úr is mondta - két törvény módosítását indítványozza. Egyrészről a rendőrségről szóló törvény kapcsán a rendőrségi adatkezelés, adatfeldolgozás általános szabályai egészülnek ki új rendelkezésekkel, az állam működése, illetve a lakosság ellátása szempontjából is kiemelten fontos létesítményekkel kapcsolatos szabályozáson is módosítana a javaslat.
A szabályozásba fontos garanciális szabályok is beépítésre kerülnek. A rendőrségről szóló törvény másik módosítása a rendőrség harmadik országbeli személyek ujjnyomatát a terrorizmus elleni fellépés érdekében a határrendészeti nyilvántartás részeként kezelhesse, és azt megfelelő szabályokkal körbeírva átadhassa.
Ez év szeptemberében derült ki az az eset, hogy egy hajléktalan nevére 200 ezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak szervezett bűnözők. A kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terrorista sejt tagjaihoz vándorolt. Ezt követően a Belügyminisztérium ígéretet tett, hogy átnézi a hatályos szabályozást, és szükség esetén módosításokra tesz javaslatot. Ennek megfelelően került benyújtásra a jelenlegi javaslat, amely az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény módosítására tesz javaslatot, és ennek tekintetében ezen SIM-kártyákra vonatkozó szabályozás és az azokra vonatkozó adatkezelés módosítását indítványozza.
Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire tekintettel szükséges a hatályos szabályozás szigorítása. A módosítás ezért rögzítené, hogy ezeket az úgynevezett feltöltős előfizetéseket nem lehet továbbértékesíteni, és az előfizetői szolgáltatás igénybevételét lehetővé tevő SIM-kártyát harmadik személynek abban az esetben lehet átadni, ha az azonosításhoz szükséges adatokról a SIM-kártya átadását megelőzően a szolgáltatót tájékoztatták. A szolgáltató köteles lesz az előfizető megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni. Sikeres ellenőrzés hiányában az előfizetői szerződés nem lenne megköthető a jövőben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-frakció támogatja a törvényjavaslatot, hogy ezek a szükséges változások életbe léphessenek, mert ezekkel a módosításokkal a biztonsági kockázat csökkenthető. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me