BANA TIBOR,

Full text search

BANA TIBOR,
BANA TIBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik üdvözli az Európai Unió és a Kazah Köztársaság között létrejövő megerősített partnerségi és együttműködési megállapodás létrejöttét, és reméljük, hogy tartalommal is sikerül megtölteni a szerződést. A kormány úgynevezett keleti nyitás programja óta élénkült Magyarország és a Kazah Köztársaság közötti kapcsolat és kereskedelem, ezt el kell ismerni. 2013-ban kereskedőház is nyílt az országban, azonban mostanában erről nem nagyon lehetett hallani. Sőt, Varga Mihály miniszter úr egy októberi nyilatkozatában már meg sem említette ezt, hiszen a jövőbeni sikereket már csupán a Magyar-Kazah Beruházási Alaptól és a Magyar-Kazah Stratégiai Tanácstól várja.
A múltban az európai uniós ügyekkel foglalkozó bizottság ülésén e keretek között már kaphattunk egy tájékoztatást a nemzeti kereskedőházakról, azonban jó lenne a közeljövőben egy hasonló beszámolót hallani, mérleget vonva azok eredményességéről is. Az elmúlt évek során ugyanis kiderült, hogy többmilliárdos veszteséget termeltek a kereskedőházak, 2013 és 2015 között 5,5 milliárd forint elköltése után csupán 2,8 milliárd forintnyi megkötött üzletet sikerült felmutatniuk.
Ezzel szemben szeptemberben olyan híreket olvashattunk, hogy hét új iroda megnyitását tervezi a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Jó lenne tehát végre tisztán látni ezen a területen is. Én ezt kérem államtitkár úrtól. S kérem azt, hogy az Európai ügyek bizottságának ülésén ismételten kaphassunk majd ezzel kapcsolatban egy megfelelő szakmai tájékoztatást.
Visszatérve az előttünk fekvő konkrét javaslatra: a magunk részéről nemzeti ellenzéki pártként fontosnak tartjuk, hogy ne csak gazdasági, hanem kulturális területen is élénküljön a két ország közötti kapcsolat, hiszen Kazahsztán és térsége rendkívül gazdag kulturális kincsekben is. S erre fogunk törekedni akkor is, ha a magyarok felhatalmazásából a 2018-as választásokat követően megkapjuk a kormányzati felhatalmazást.
Bízom benne, hogy az előttünk fekvő egyezmény a magyar-kazah kapcsolatokra kedvező hatást fog gyakorolni. Mi a saját eszközeinkkel ezen fogunk dolgozni. A megfelelő nemzetközi fórumokon is minden esetben ilyen irányban szoktuk megfogalmazni a véleményünket, hiszen azt mi is számtalanszor egyértelművé tettük, hogy a keleti nyitás politikáját - amennyiben azt következetesen és hitelesen képviseli a kormány - természetesen támogatni tudjuk, viszont ezek a garanciák is szükségesek lennének ehhez, és az a bizonyos beszámoló, amire a kereskedőházakkal összefüggésben utaltam.
Az előttünk fekvő megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot a Jobbik képviselőcsoportja természetesen támogatni tudja.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me