BARTOS MÓNIKA,

Full text search

BARTOS MÓNIKA,
BARTOS MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Ahogy államtitkár úr is említette, az előttünk fekvő nagy terjedelmű javaslat, amely az Európai Unió és tagállamai, valamint a Kazah Köztársaság közötti partnerség és együttműködés kereteit foglalja össze, az élet szinte minden területét felöleli. Többek között kitér az emberi jogokra, a jogi együttműködésre, a jogállamiságra, tartalmaz kereskedelemre vonatkozó rendelkezéseket, amelyek kedvező szabályozási környezetet biztosítanak a kazah vállalkozások számára, de támogatja az előrelépést a közlekedés, a tudománytechnológia, az egészségügy, a környezetvédelem, az energiaügy és a szociális szféra területén is. A békét és a biztonságot célul kitűzve segíti a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelmet. De hogy a kapcsolatokat szorosabbra fűzzük és az együttműködés számos formáját megtaláljuk és megerősítsük, nem új Magyarország és Kazahsztán vonatkozásában.
Előző év novemberében én állhattam itt önök előtt, amikor az elítélt személyek átszállításáról szóló egyezmény, a kiadatási egyezmény és a kölcsönös bűnügyi jogsegélyről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló javaslatok általános vitáját folytattuk. Akkor beszéltem a soknemzetiségű, sokfelekezetű, 16 milliós népességnek otthont adó ország természeti értékeiről és az azokban rejlő lehetőségekről. Szóltam gazdasági kapcsolatainkról is.
Akkor elmondtam, hogy a 2013-as adatok alapján Kazahsztán a FÁK-országok közül Magyarország harmadik legfontosabb gazdasági partnere. Ezt azóta a 2015-ös adatok is megerősítették. Szóltam arról is, hogy a kazah piacon a MOL a legjelentősebb befektető. Kazahsztán földgáz- és kőolajtartalékait tekintve a világ első tíz országa között van, így nem kis lehetőség, hogy a magyar olajipari cég 2004 óta jelen van az országban, és ott csaknem 200 millió dollárt fektetett be a gáz- és olajmezők feltárásába. Az utóbbi tesztfúrások is eredményesek voltak. Olyan mezőt sikerült találni, mely a MOL jelentős tartalékát képezheti majd.
Ahogy korábban is elmondtam, Kazahsztán Magyarország stratégiai partnere, széles a két ország közötti együttműködések köre. Idetartozik a mezőgazdaság is. Ezért örvendetes, hogy az elmúlt időszakban megkezdte működését a Kazah-Magyar Mezőgazdasági Beruházási Alap, amely konkrét mezőgazdasági projekteket finanszíroz. Ezenkívül létrejött, ahogy államtitkár úr is mondta, egy Kazah-Magyar Pénzügyi Alap is, amelybe mindkét fél 10-10 millió dollár indulótőkét fektetetett.
Kapcsolataink erősítésében szintén kiemelkedő, hogy néhány héttel ezelőtt, október 17-én megalakult a két ország gazdasági együttműködését erősíteni kívánó Stratégiai Tanács. A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács elsődleges feladata a stratégiai jelentőségű kérdések áttekintése, az előrelépést szolgáló javaslatok és ajánlások kialakítása. Ezenkívül figyelmet fordítanak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére, a nemzeti és nemzetközi források bevonásának lehetőségeire.
Egy évvel ezelőtt örömmel számolhattam be arról, hogy amint korábban is megjelentünk Kazahsztánban, például 2015-ben élelmiszeripari, építőipari és olajipari kiállításokat rendeztünk, úgy a jövőben is szeretnénk jelenlétünket biztosítani, amelynek egyik kiemelkedő állomása a 2017-es, a kazah fővárosban rendezett világkiállítás. Ezt a jó hírt most is meg tudom erősíteni, amelyben komoly előrelépés is történt, hiszen Varga Mihály miniszter úr októberben látogatást tett az asztanai világkiállítás helyszínén. Ez egy komoly városfejlesztési projekt, melyet 170 hektáron valósítanak meg, és ahol az érdeklődők az energetikával és megújuló energiával foglalkozó projekteken, fejlesztéseken kívül turisztikai és művészeti programokkal is ismerkedhetnek. Az expóra közel 5 millió látogatót várnak, így ottani megjelenésünk jó lehetőség lesz országunk bemutatására, megismertetésére.
Azonban amikor a kazah-magyar kapcsolatokról beszélünk, nem szorítkozhatunk csupán a gazdasági szegmensekre. Varga Mihály miniszter úr látogatása alkalmával elmondta, hogy Almatiban egy olyan pedagógiai központot hoznak létre, mely a Pető Intézet szakmai irányításával dolgozik majd, és ez csak egy a gazdasági vonatkozásokon túlmutató együttműködések közül.
A kazah-magyar népet összekötő kun-kipcsák kapcsolatok, a kulturális, történelmi, rokoni szálak a kazah köztudatban széles körben és mélyen gyökereznek. Én tagja vagyok az Interparlamentáris Unió Magyar-Kazah Baráti Tagozatának, és ilyen minőségemben is és a Lakiteleki Népfőiskola Mándoky Kollégiumának egykori hallgatójaként, Mándoky Kongur István özvegyének és fiának jó ismerőseként örömmel számolhatok be képviselőtársaimnak arról, hogy az Almatiban található 154. számú általános iskola az ismert turkológus kutató, Mándoky Kongur István nevét viseli. Az intézményben élő hagyomány a névadó munkásságának elmélyült tanulmányozása és a népeinket összekötő szálak oktatása, ápolása. Az élő emlékezet másik szép példája, hogy Almatiban utca is őrzi Mándoky Kongur István nevét.
Mindezeket azért tartottam fontosnak elmondani, hogy lássuk, hogy az előttünk fekvő javaslat, mely az Európai Unió és tagállamai, valamint a Kazah Köztársaság közötti partnerség és együttműködés megerősítését szolgálja, nem idegen testként lóg az országaink kapcsolatrendszerén, hanem azt erősíti és új alapokra helyezi. Ezért kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me