MANNINGER JENŐ,

Full text search

MANNINGER JENŐ,
MANNINGER JENŐ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk lévő javaslat célja, hogy az állami tulajdonban álló közpark és hasonló ingatlanok a törvény erejénél fogva ingyenesen az önkormányzat tulajdonába kerüljenek. A javaslat mellékletében szereplő közparkok fenntartása és üzemeltetése jelenleg az állam feladata, a közparkok fenntartásához kapcsolódó állami feladat önkormányzatok részére történő átadásával egyidejűleg sor kerül a feladatellátást szolgáló ingatlanok átadására is. Szeretném jelezni, hogy a javaslatban meghatározott vagyonjuttatással az érintett ingatlanok a nemzeti vagyon körén belül, továbbá immáron nem állami, hanem önkormányzati kizárólagos tulajdonban maradnak.
Az Alaptörvény 38. cikk (1) és (2) bekezdése alapján megalkotott nemzeti vagyonról szóló törvény rögzíti, hogy a nemzeti vagyon alapvető rendeltetése a közfeladat ellátásának biztosítása, a nemzeti vagyongazdálkodás feladata a nemzeti vagyon rendeltetésnek megfelelő és a mindenkori társadalmi szükségletek kielégítéséhez szükséges, átlátható, hatékony és költségtakarékos működtetése, értékének, állagának megőrzése.
(14.50)
Az állami tulajdonban álló ingatlanportfólióban számos olyan közpark, park található, amely állami közfeladat ellátásához nem szükséges, ugyanakkor az önkormányzati feladatok hatékony ellátásához hozzájárulhat.
Az előterjesztés és a javaslat másik része az Erzsébet tér mint közpark állami feladatot képező üzemeltetéséhez kapcsolóan további, a tér részét képező, Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában álló ingatlanok állami tulajdonba adásáról rendelkezik. Ezzel egy tulajdonjogilag is egységesen kezelhető és üzemeltethető közparki terület alakítható ki. Az Erzsébet tér mint közpark üzemeltetése körében a zöldfelületek fejlesztését és karbantartását az állam Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata útján az erre a célra nevesített támogatás biztosítása mellett látja el. Az ingatlanok részét képező felületek fejlesztésére és karbantartására vonatkozó üzemeltetési szerződést az állam nevében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. köti meg.
Tisztelt Ház! A fenti praktikus szempontokra tekintettel kérem, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me