DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Szíria, Irak, Nigéria, Észak-Korea, Szomália, Afganisztán, Szudán, Irán, Pakisztán és Eritrea: ez az a tíz ország, ahol a legnagyobb mértékű a keresztényüldözés világszerte. Úgy is mondhatjuk, ez a top 10 ország, ahol a legnagyobb veszélyben van az, aki akár egy Bibliát birtokol vagy imádkozik, összegyűlnek, templomokat építenek, templomba járnak. Ezeknek az országoknak a többsége muzulmán többségű, ugyanakkor van benne kommunista Észak-Korea, és van benne egy egyébként keresztény többségű ország, Nigéria is, vagy legalábbis fele-fele arányban keresztény ország, Nigéria is, de itt bizony olyan szervezetek tevékenykednek szabadon, mint például a Boko Haram, amely igenis létében veszélyeztet sok-sok keresztényt, teljes keresztény településeket, de muszlim kisebbségiek akár Kongóban, Etiópiában vagy a Közép-afrikai Köztársaságban is veszélyeztetik a nem kisebbségben levő keresztények létét. Ahogy mondtam, sok esetben egy Biblia vagy egy keresztény kiadvány puszta birtoklása is súlyos büntetéssel vagy halállal is járhat ezekben az esetekben, akár jogszabályokkal is alátámasztva.
A kétezres évek közepe óta bizonyítottan folyamatosan nő a keresztények üldözése és az üldözött keresztények száma. Sokféle módon jelenik meg a gyakorlatban ez az üldöztetés. Sok esetben elűzik őket, megpróbálják megölni, kiirtani őket, hivatalosan meghirdetett programokban is akár hadseregeknek, akár államoknak a programjában. Több muszlim országban büntetik azt, ha valaki keresztény vallásra tér, ha muzulmán vallásról keresztény vallásra változtatja a meggyőződését. Ez halálbüntetést von maga után.
(9.20)
A keresztény nőket bizonyos országokban büntetlenül lehet megalázni és meggyalázni, szemben más nőkkel, illetve bizonyos országokban rendszeres a keresztény települések elleni támadás.
Nemcsak Magyarország számára fontos a keresztényüldözéssel szembeni fellépés, az erre való figyelemfelhívás, illetve a nemzetközi közösség felszólítása, hanem számtalan nemzetközi szervezet is elfogadott ilyen dokumentumokat. Én magam is elhoztam párat, amelyeket különböző nemzetközi szervezetek mondtak ki. Az Európa Tanács - tehát egy európai minimum szerint; idézem az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének határozatát - felszólít minden európai vallási vezetőt, hogy ítéljék el a keresztény közösségekkel és más vallási csoportokkal szembeni támadásokat.
De egy másik európai fórum, az Európai Parlament is hosszan foglalkozott az Iszlám Állammal és a keresztényüldözéssel. Az Európai Parlament kimondta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet az emberi jogok súlyos megsértését követi el, és ezek határozott elítélésére szólít fel. Az Európai Parlament kimondja, hogy ezek emberiesség elleni és háborús bűncselekmények. Szó szerint idézem az Európai Parlament határozatát: „Az Európai Parlament kifejezi véleményét, hogy az üldözés, az atrocitások és a nemzetközi bűncselekmények háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek minősülnek; kiemeli, hogy az Iszlám Állam népirtást követ el a keresztények és a jezidák, valamint más vallási kisebbségek ellen.” De nemcsak az európai kontinensen születtek ilyen határozatok, hanem a tengerentúlon is. Egyrészt idézném az USA külügyminisztériumának közleményét, John Kerry külügyminiszternek a nyilatkozatát: „Az Iszlám Állam népirtásért felelős az uralma alatt álló területeken élő csoportokkal szemben, köztük a keresztényekkel és másokkal szemben. A Dáes, azaz az Iszlám Állam magát is népirtónak nyilvánítja ideológiája és cselekményei által, amit mond és amit hisz és amit tesz. Emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért is felelős az Iszlám Állam, továbbá etnikai tisztogatásokért az említett csoportokkal szemben.”
Hadd idézzem önöknek az Egyesült Államok képviselőházának határozatát, amit a szenátus is megerősített. „Az Iszlám Állam által a keresztényekkel, a jezidákkal, valamint más vallási és etnikai csoportokkal szemben Irakban és Szíriában elkövetett atrocitások háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek, valamint népirtásnak minősülnek.” Az USA képviselőháza minden kormányt, köztük az Egyesült Államok kormányát, nemzetközi szervezeteket, az ENSZ-t, annak főtitkári hivatalát felszólítja, hogy nevezzék nevén ezeket az atrocitásokat, nevezzék háborús és emberiesség elleni bűncselekményeknek és népirtásnak.
Ha továbbmegyünk, az Egyesült Királyság alsóházának határozatát is idézhetem. Az alsóház Angliában úgy gondolja, hogy a keresztények, jezidák és más vallási csoportok Irakban és Szíriában népirtást szenvednek el a Dáes - azaz az Iszlám Állam - kezei között, továbbá felszólítják a brit kormányt, hogy haladéktalanul forduljon az ENSZ Biztonsági Tanácsához az elkövetők Nemzetközi Büntetőbíróság előtti felelősségre vonása ügyében. S ugyanígy tudom idézni az ausztrál képviselőház nyilatkozatát is, amely szintén népirtásnak nyilvánítja ezt a szisztematikus gyilkosságot, túszejtést és kisebbségekkel szembeni fellépést.
Azt hiszem, ha a magyar parlament elfogadja ezt a döntést, egy nemzetközi sorozatba csatlakozik, és azt a minimumot teszi meg, ami az emberiesség alapján minimum, viszont összegzi mindezeknek a határozatoknak a tartalmát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me