SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A kormány most is, mint ahogy már a korábbiakban is, határozott álláspontot képvisel a klímaváltozással szembeni küzdelemben. Kezdettől fogva támogattuk a párizsi megállapodás elfogadását, és a legmagasabb szinten, Áder János köztársasági elnök úr részvételével képviseltettük magunkat az április 22-i New York-i aláíráson.
Ezt követően Magyarország - mint ahogy ön is mondta - első tagállamként az Európai Unióban a megállapodás nemzeti ratifikációját elvégezte, és május 12-én a Magyar Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, ami ratifikálja a párizsi megállapodást. A magyar ratifikációs okmány letétbe került október 5-én, együtt az első európai uniós tagállamokkal. A ratifikációval több uniós tagállammal közösen együtt egy ambiciózus kibocsátáscsökkentést vállaltunk 2030-ig. Ez mintegy 40 százalékkal csökkenti az Európai Unió területén belül az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Ezen belül Magyarország élen jár ezen a területen is. 2014-ben már 39 százalékos volt az a csökkentés, amit 1990-hez képest elvégeztünk, és bízunk benne, hogy a következő időszakban is ugyanilyen mértékben tudunk csökkentést végrehajtani. Kimagaslóak vagyunk a megújuló energia területén is, hiszen a képességeinkhez, gazdasági erőnkhöz képest, a 13 százalék iránymutatáshoz képest mintegy 14,65 százalék növekedést tervezünk 2020-ig ezen a területen. 2012-ben már meghaladtuk és elértük a 10 százalékos mértéket, ez pedig a 2016-os cél volt. Bízunk benne, hogy ez a tendencia a következő években is tud folytatódni.
A kvótabevételek 50 százalékát a kormány kimondottan az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére fordítja, részben a zöldberuházási rendszer keretében - ez a nemzetközi kvótabevételből származik -, részben a zöldfinanszírozási rendszer keretében. Az egész rendszer „Az otthon melege”programot takarja.
Ezenkívül az Európai Unióban szinte elsőként vagy az elsők között egy új támogatási rendszert dolgoztunk ki a megújuló energia területére. Ez az úgynevezett METÁR-rendszer. Jelen pillanatban folyamatban van az EU-val való egyeztetése ennek a rendszernek, és ha minden optimális, akkor 2017. januártól életbe léphet.
(9.10)
Ez további forrásokat fog biztosítani a megújuló energiát előállító és beruházó cégek, vállalkozások, önkormányzatok részére. Itt szeretném megemlíteni, hogy az energiahatékonyság területén a következő időszakban 750 milliárdot fogunk elkölteni részben európai uniós, részben magyar forrásokból a területi operatív program, gazdaságélénkítő program és a környezet- és energiahatékonyság területén.
A klímavédelmi tevékenységét Magyarország az első nemzeti éghajlatváltozási stratégiában határozta meg. Tekintettel arra, hogy a párizsi egyezmény újabb gondolatokat vet fel ezen a területen, ezért folyamatban van és az Országgyűlés elé beterjesztésre fog kerülni - reméljük, még ebben az évben - az úgynevezett második éghajlatváltozási stratégia. A kormány nemzetközi szinten is aktív, hiszen 2015-ben mintegy 1 milliárd forintot vállaltunk, hogy a Zöld Klíma Alap részére lehetőséget biztosítunk nemzetközi fejlesztésekre. Ezzel kapcsolatosan a párizsi klímakonferencián további 1 milliárd forint kötelezettséget vállaltunk, így ez a közpénzalapú kétoldalú, háromoldalú nemzetközi megállapodás elősegíti a magyar zöldtudás és -technológia nemzetközi szintű megjelenését és elfogadását. Jelenleg zajlik az úgynevezett ENSZ éghajlatváltozási keretegyezmény részes feleinek a konferenciája Marokkóban, amin - hála az égnek, annak, hogy elfogadtuk és ratifikáltuk a megállapodást - mi is részt veszünk, és meghatározó elemei vagyunk szakmailag ennek a tanácskozásnak. A marokkói ülés célja, hogy a párizsi megállapodás részes szabályait kidolgozzuk, és Magyarország aktív tevékenységet vállalt ezen a területen.
Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar kormány, mint említettem, nagyon elkötelezett a klímaváltozás megakadályozása érdekében. Amellett, hogy gazdaságilag egy növekvő pályát írunk le, folyamatosan teszünk azért, hogy az elvállalt célok, a bevállalt célok teljesüljenek. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me