FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A törvényjavaslatot az a megváltozott biztonsági környezet teszi szükségessé, amely a tömeges bevándorlás által okozott válsághelyzettel, valamint a terrorveszély fokozott megjelenésével állt elő, és amelyet a megváltozott, illetve folyamatában változó feladatrendszer teljesítése, az akadályoktól mentes végrehajtás biztosítása, a hatékony, működőképes kezelés tesz szükségessé.
Köztudott a tisztelt Ház előtt, hogy a migráció által veszélyeztetett magyar törvényes rend helyreállítása és polgárai védelme érdekében a kormány által eddig eredményesen alkalmazott hármas védelmi rendszer egyik eleme a jogi szabályozás a fizikai és a fegyveres védelmi rendszer mellett. A jogi szabályozás keretében szigorítottuk az eddigi jogszabályainkat, új védelmi jogszabályokat alkottunk. A gyors, hatékony megoldás érdekében több olyan, a honvédelem és a Magyar Honvédség eddigi gyakorlati tapasztalatát figyelembe véve a hatékonyabb, a konkrét feladatteljesítést érdemben segítő, a folyamatosan változó körülményekhez igazodó jogszabály-módosításokat tettünk meg, mint amilyen a most tárgyalt is, amelyeket a fokozódó terrorfenyegetettség tesz szükségessé a magyar állampolgárok védelmében.
Tisztelt Ház! A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében betöltött honvédségi szerepvállalás, továbbá az ezzel összefüggő fokozódó terrorfenyegetettség elleni hatékony fellépés megfelelő jogi környezetének megteremtése, továbbá az eredményes feladat-végrehajtás körülményeinek biztosítása részint olyan feladat, amely a kormány felelőssége. Másrészt mindez megteremti az alapvető feltételeket a honvédelem feladatellátása számára, amelynek során a jogállami követelményeknek a szövetségi kötelezettséggel feltétlenül összhangban kell lenniük, továbbá a szükséges képességfejlesztési módszereket és szervezeti átalakításokat is azokkal összhangban kell megtenni.
A törvénymódosítások, illetve -alkotások közepette szükséges azt is hangsúlyozni, hogy a tényleges védelem és biztonság eredményes biztosításán túl, a kötelezettségteljesítésen túl mindezek hatékonyságához - azaz a törvényalkotási munkához is - nagyban hozzájárul honvédjeink eddigi helytállása, helyzetértékelése, tapasztalata, amiért ezúton is köszönetet mondok mindannyiuknak a Magyar Országgyűlésből.
Az eddigi gyakorlati tapasztalathoz való igazítás, finomítás mellett természetesen Magyarország szövetségi és nemzetközi katonai vállalásaival összefüggően, azok sajátosságaihoz igazítva kell megtenni a szükséges módosításokat, amint azok a legmegfelelőbb jogi környezetet biztosítják. Továbbá a jogszabálytervezet érinti a honvédelmi felkészültségben vállalható önkéntes részvételt, továbbá különböző atipikus feladatokkal összefüggő törvényi szabályozást. További jogtechnikai pontosító, egyértelműsítő szabályozást, illetve átvezetést is tartalmaz a törvényjavaslat Magyarországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében való tagságával összefüggésben, azzal kapcsolatos feladatvállalások maradéktalan teljesítését biztosítva.
Az elmondottak értelmében, mindarra való figyelemmel, hogy a T/12694. számú törvényjavaslat a honvédelem és a Magyar Honvédség működését, tehát az ország biztonságát hatékonyan és eredményesen szolgálja, a törvényjavaslatot a KDNP-frakció nevében tisztelettel elfogadásra ajánlom.
A tisztelt Házzal együtt pedig köszönetet kell mondanunk miniszter úrnak, államtitkár úrnak és a Honvédelmi Minisztériumnak azért, hogy megteremtette a törvényi lehetőséget a 2. §-ban, amelyben a személyi állomány honvédséggel fennálló jogviszonyával összefüggésben a kártalanításra a lehetőséget meg-teremtette. Úgy érzem, mint ahogy elhangzott, ezzel valóban tartozunk a Magyar Honvédség személyi állományának, amely ebben az esetben kárt szenvedett.
Tisztelt Ház! Köszönöm a figyelmüket, és még egyszer támogatásra kérem a törvényjavaslatot mindannyiuktól. (Taps a kormánypártok soraiból.) Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me