DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. Szeretnék reagálni, igen, az elhangzottakra. Engedjék meg, hogy a köszönettel folytassam, hiszen azt látom, hogy ebben a politikai vitáktól hangos időszakban is azért sikerül - némiképpen legalábbis - valamilyen közös nevezőt találnunk, tehát legalább az alapcélokat illetően, ami a haza védelmének szent ügyét jelenti. Nagyon szépen köszönöm valamennyi hozzászólónak, hogy az alapvető céllal, a szándékkal egyetért, ezt kifejezte mindenki, és adott esetben még a kritikai megjegyzésekben is voltak megfontolásra érdemes javaslatok, amelyeket természetesen mi is végig fogunk gondolni a minisztérium szakembereivel.
Engedjék meg, hogy röviden akkor reagáljak is az elhangzottakra, nagyjából abban a sorrendben, ahogyan elhangzottak a javaslatok és az észrevételek. Az MSZP részéről Demeter Márta az elvi indokolásunkkal egyetért, és elfogadható lenne, a társadalmi szerepvállalás, és a sport fontos szerepével is egyetért. Annyit mondott, hogy ennyi és nem több, de ez is nagy dolog már, hogy ennyi is legalább benne van, tehát az alapvető célokkal legalábbis egyetért. A kritikai elemeket is én itt magam fontolgattam, de nyilván még ezt továbbgondoljuk, és ha látunk esetlegesen szövegszerű módosító javaslatot, azt is persze tételesen meg fogjuk vizsgálni, és igyekszünk rugalmasak lenni.
Örökösen és nagy hittel fordulunk azon parlamenti képviselők és parlamenti frakciók felé is, akik folyamatos kritikákkal zúdulnak felénk és mindenféle észrevételt megtesznek. Én úgy vagyok ezzel egyébként, hogy a kritika mindig jó egy bizonyos keret között és egy határ között, mert ez mindig az esetleges hibáinkat, gyengeségeinket próbálja meg kiigazítani. Persze, a kritikának is van egy határa, amin ha túlmegyünk, akkor viszont beleeshetünk abba a hibába, hogy olyanná alakítjuk a világot, hogy csak mindennek a fonákját látjuk, és a végén magunk köré csak olyan embereket gyűjtünk - mint a régi tanmese alapján -, akik egyébként folyamatosan rosszabbítják ezzel a világot, ahelyett, hogy inkább olyan embereket és olyan szemléletmódú embereket választanának maguk mellé, akik egyébként egy jobb világot szeretnének fölépíteni. De ezt most zárójelben jegyzem meg, távol álljon tőlem, hogy egy komoly parlamenti frakció identitását és a célkitűzéseit én magam határozzam meg. Természetesen vannak frakcióvezetők és vannak pártvezetők, én most mint honvédelmi miniszter szólok ehhez hozzá, és mint magánember is teszem mindezt jó szándékúan.
Engedjék meg, hogy akkor röviden végigfussak a kritikai észrevételeken, amiket az MSZP padsoraiból hallhattunk. Egyrészt az hangzott el, hogy számos civil és sportszervezettel lesz majd a Honvédelmi Sportszövetség - amennyiben létrejön - kapcsolatban. Valóban, ma is számos civil szervezettel és sportszervezettel vagyunk kapcsolatban, csak utalnék arra, hogy a Hososz nevezetű szervezet, a honvéd nevét viselő, tehát a honvédelmi sportokkal foglalkozó országos sportszövetség rendszere bizonyos értelemben működik, 38 körül van azon sportegyesületek száma, akik valamilyen módon kötődnek a katonai élethez és alakulatokhoz. Ezek rendszeresen szerveznek bajnokságot labdarúgásban és sok-sok sportversenyt, de mégsem egy integrált, egységes rendszert alkotnak.
Ezért mi arra gondoltunk, hogy a Honvédelmi Sportszövetség valóban, ahogyan Kónya Péter fogalmazott, egy olyan sajátos ernyőszervezet lenne, amely összefogná, rendezné nem kötelező jelleggel, önkéntes alapon - bár erre vannak most utalások, hogy egyébként kötelezővé tennénk, de ezt majd megfontoljuk, de szerintem önkéntes alapon kell -, mert ilyen világot, az önkéntesség világát éljük most. De motiválni kell természetesen, segíteni azokat, hogy azt a döntést meghozzák az ilyen típusú sportegyesületek, hogy ebben részt kívánnak venni. Tehát összefogott és rendezett, egyfajta olyan integrált rendszert szeretnénk, amely átlátható, és hasznosul a honvédelem számára, mert sok esetben ezek elfuthatnak más irányba, ami nem biztos, hogy szerencsés, mert integrálni kell ebben az értelemben, össze kell adni az erőket, és egy átlátható, világos rendszert szeretnénk ilyen módon fölépíteni.
Hogy ez egy mamut rendszer, Demeter Márta képviselő asszony erről beszélt. Én azt mondom, ez egy koordinált szervezet lenne, tehát nem mamut rendszerről van szó. Bár ott tartanánk már, hogy ez egy hatalmas nagy szervezet lenne! De nem ez feltétlenül a cél, hanem itt egy hatékony, a fiatalok számára lehetőséget biztosító szervezetről lenne szó, és hogy ezt akár helyben is megtehessék, hiszen a helyi kötődés nagyon-nagyon fontos. Ebben utalnék a területvédelmi elvben való gondolkodásra. Ez egy következő téma lesz majd a parlament előtt, tehát a tartalékos rendszert is területvédelmi elven képzeljük el továbbfejleszteni, mert a lokálpatrióta érzésre szerintem lehet számítani, mert igenis, az ember területhez kötődik. Nem lebegünk a világűrben valahol, hanem születtünk valahol, élünk valahol, és valamilyen kötődés nyilván kell, egy egészséges ember életében ez jelent valamit. Ezt mondhatjuk szülőföldnek, lakhelynek, sok-sok minden másnak, otthonunknak, hazánknak, de egy biztos, hogy kötődünk a területhez, ahol élünk, és fontos ezt az érzést belevinni ebbe, hiszen ha szívből teszünk valamit, az mindig sokkal hatékonyabb és eredményesebb, mintha pusztán csak izomból vagy észből tesszük mindezt.
A politikai ideológiai nevelésre lehetőséget ad. Nem áll szándékunkban, tehát nem ez a célunk, hogy bevigyük a KDNP vagy a Fidesz pártpolitikáját az iskolákba és a nem tudom én hova, mert ilyen nyilatkozatok is napvilágot láttak. Nem ez a cél, higgyék el, őszintén, tisztán a honvédelmi nevelés a cél, azt kell tisztességesen, normálisan. Még csak azt is mondanám zárójelben, hogy nem is feltétlenül és kizárólag itt most militáns hajlamok megéléséről és kiéléséről lenne szó, hanem egy egészséges nevelésről.
Hogy mi ebben a legfontosabb üzenet vagy a legfontosabb tétel? Az első mondat: a hazaszeretet. Egy egészséges, tisztességes, normális hazaszeretet, ezt kell kialakítanunk a gyermekeinkben, erre szeretnénk rásegíteni; segíteni, aki erre persze önkéntesen jelentkezik és önként vállalja, iskolák, mások. Persze, ez egy fontos dolog, ennek van egy nemzetközi világa is, ahol látjuk, hogy milyen nemzetközi példák vannak, hogyan próbálják meg elérni, hogyan lehet ezt a mai korszerű, internetes világban és nem tudom, ebben a sokszor személytelen világban is hogyan lehet ezt megélni még.
(15.20)
Sokan azt mondják, hogy ez egy konzervatív felfogás. Szerintem nem. Fontos, hogy kötődjünk a hazánkhoz értelmes és normális programmal. A KatonaSuli valóban törekszik valami ilyesmire, de ez sem hozta meg azt a várt eredményt, amit szeretnénk elérni. Ebben szerintem sokkal több muníció van. A KatonaSuli elnevezéséből a „suli” egyfajta szleng, vidámabb, lazább megfogalmazást tartalmaz. Én nem akarok itt pátoszos, álszent dolgokat előhozni, de a hazaszeretet egy fontos dolog, és a honvédelmi nevelés is fontos dolog, persze, mondom, nem direkt módon, nem kikényszerítve, hanem őszintén, a figyelmet, az érdeklődést fölkeltve szeretnénk ezt létrehozni. Szerintem ebben van lehetőség, és komoly lehetőségünk van. Erre persze felkészült tanárok kellenek, felkészült emberek kellenek, olyanok kellenek, akik tényleg hisznek, ráadásul hitelesek is. Ez egy nagyon nagy dolog, a tanítás művészete óriási dolog. Persze tudjuk azt is, hogy a gyermekeink sok esetben többet tanulnak abból, amilyenek vagyunk, mint abból, amit egyébként mondunk vagy tanítunk nekik, tehát a cselekedeteinkkel, a tettünkkel többet tudunk szolgálni a gyermekeink nevelésében. Ez egy ősi, régi tanítási bölcsesség, amit érdemes figyelembe venni.
Tehát nincsenek ideológiai szándékaink, és nem akarjuk átnevelni a fiatalokat, hogy szavazzanak a nem tudom, kire. Most nem ez a cél. Az a cél, hogy honvédelmi nevelésben részesüljenek, és fölkeltsük az érdeklődésüket, hiszen verseny van. A fiatalokat is olyan szintű hatások érik ma már, hogy nem szabad hagyni, ebbe a versenybe be kell szállnunk. Mi is adjunk lehetőséget arra, hogy ha valaki kötődik a katonasághoz vagy a katonai hivatást választja, annak az életvezetésében is segítséget nyújt, egy közösséghez való tartozást él meg. Ez a hivatás is egy nagyon-nagyon komoly, szent hivatás, nekünk a legszentebb és legfontosabb, mert nincs más olyan hivatás, aki az életét is föláldozza a hazáért, a haza védelméért, ha erre igény és szükség támad a közösség védelme érdekében. Vissza kell adni a tekintélyét, a presztízsét ennek a hivatásnak, és minden ilyen típusú előképzés, vagy minden ilyen típusú társadalmi kapcsolat mind azt szolgálja, hogy legyenek fiataljaink, akik így gondolkodnak, egy tisztességes, egészséges hazaszeretet szellemében.
Transzparencia, a közpénzek felhasználása. Ez egy állandó téma Európában, a világban folyamatosan, én ezt látom. Higgyék el, ha bármilyen sanda szándék vezérelne minket, akkor nem ilyen úton-módon keresnénk meg a lehetőségét, hogy létrehozzunk egy köztestületet, hogy hogyan lehetne ebből közpénzt elsíbolni. Tehát nem ez a szándék. Én nyitott vagyok arra, hogy létrehozzunk egy olyan transz-parenciabizottságot, amelyik állandóan többpárti szakértőket alkalmaz, amelyik megnézi, hogy mi mire költjük ezeket a Honvédelmi Sportszövetségre szánt pénzeket. Nem óriási összegek ezek, de higgyék el, hogy nem ez a szándék vezérel, sokak részéről ez adott esetben bármennyire is feltételezhető. Nem ez a szándék vezérel minket.
Pótcselekvés. Én értem ezt a kifejezést. Nem áll szándékomban semmiféle visszamutogatás meg nyolcévezés, de higgye el, képviselő asszony, én azt a megtiszteltetést kaptam a választópolgároktól és a pártom képviselőitől, hogy 1998 óta lehetek parlamenti képviselő, de előtte is már 1990-1998 között hobbiszinten foglalkoztam a politikával, de egy biztos, hogy ha megnézem a Magyar Honvédség állapotát és helyzetét, s minden észszerű és józan dolgot levonok azokból a különböző intézkedésekből, amelyeket az elődeink hoztak - senkit meg nem bántva és megsértve -, hogy hogyan épültek le fegyvernemi kultúrák, hogyan szűntek meg, hogyan zártak be laktanyákat, milyen módon és hogyan értük el azt, hogy ilyen mértékűvé zsugorodott össze a Magyar Honvédség és a haza védelmének ügye ilyen módon korlátozott, és igen nehéz ma már katonát találnunk és olyan szándékú embereket, akik tisztességesen jönnek hozzánk - azt is hozzátéve, hogy munkaerőpiaci verseny van -, nos, ha ezt cselekvésnek tekintem, akkor ez cselekvés. És ha ebben az értelemben a miénk pótcselekvés, hogy föl akarunk valamit építeni a történelmi tapasztalatokból és a mostani kihívásokat meg a nemzetközi példákat figyelembe véve, akkor tekintsük ezt pótcselekvésnek. De én azt hiszem, hogy ez egy cselekvés, egy olyan szándék, amivel az ország védelmét próbáljuk erősíteni. S akkor én azt mondom, hogy persze az is cselekvés volt, ami a leépítésről szólt, de inkább azt tekintem pótcselekvésnek. Tehát én ebben a fogalmi meghatározásban csak erre szeretném felhívni a figyelmet, hogy pontosan tudjuk. Inkább nevezzük mindezt cselekvésnek. A cselekvésünk iránya és szándéka nem mindegy. Szerintem a mi irányunk és szándékaink előremutatók. Ez a célunk ebben a kérdéskörben.
Az átfogó megközelítést írtam még fel magamnak. Szerintem ez is fontos dolog. Ahogyan Kónya Péter fogalmazott, én is úgy látom, hogy ez egy hiánypótlás. Ez egy hiátus, amit be kell töltenünk, és ezt mások is látják. Mi is próbálkoztunk ezzel, de mindig lepattantam a különböző kormányok időszakában az ilyen természetű, ilyen típusú kezdeményezéseimmel. Most végre elérkezett ez a lehetőség. Képviselő asszony itt a mindenféle álmaimról beszélt. Nevezhetjük ezt álomnak is, de szerintem ez egy komoly célkitűzés. Szeretném a hazámat szolgálni ezzel. Amikor a honvédelmi miniszteri megbízatást kaptam, akkor sok-sok feladatot kaptam, de amennyire én látom a világban zajló folyamatokat, próbáljunk meg tenni az országunk biztonságáért. Ez az elhivatottság az, ami ilyenkor mindannyiunkat kell hogy vezéreljen. Tehát ez lenne a szándékunk, ez a célunk ezzel a javaslattal.
Egyetértek azzal, hogy állami fennhatóság szükséges. Amikor fegyveres testületekhez való közelítésről, sportszövetségről, olyan tevékenységről beszélünk, ahol fegyvert használnak, nagyon szigorú feltételek, szabályok szükségesek. Magyarországon, de talán máshol is, ugye, ismerjük a szomszédjogi vitákat - kinek fütyül a fülemüle -, ilyen esetben könnyen előkerülhetnek a fegyverek is, ha vannak otthon. Tehát én ezzel óvatosan bánnék. Az egy nagyon érzékeny és szenzitív kérdés, hogy ki hol tarthat fegyvert, lőszert, mint és mikor, még ha tagja is ennek a szervezetnek. Mi elsősorban egy központi, megyénként elosztott rendszerben gondolkodunk, a fegyvereket ott tartanánk, de a sportlőfegyverek szabályozása nyilván egy más kategória, mert egyrészről valóban hosszas az eljárás, másrészről érthető, hiszen szigorú feltételekhez kell kötni. Meg fogjuk vizsgálni, hogy ezt hogyan lehet értelmesebben vagy még értelmesebben szabályozni és rendezni, hogy ez ne legyen akadálya annak, hogy valaki jelentkezhessen.
Köztestületi forma. A köztestületnek van elnöksége, van közgyűlése, vannak tagjai. Azt hiszem, hogy ez teljesen normális, a civiltörvény alapján szabályozott módon történik. Megvan a köztestületi formának a mindenféle szabályozási eleme az átláthatóság szempontjából is, hiszen olyan szervezeteket kell létrehozni, amelyek ezt segítik; felügyelőbizottság, független könyvvizsgáló és sok-sok minden más rendelkezésre áll, évesbeszámolókészítési kötelezettség és az államháztartási szabályok betartása is evidens.
Ki lehet tagja ennek a Honvédelmi Sportszövetségnek, ennek a köztestületnek? Aki elfogadja a Honvédelmi Sportszövetség alapszabályát. Tehát nem kötelező, hanem aki elfogadja, és vállalja az ezzel járó kötelezettségeket természetesen.
A Demeter Márta képviselő asszony által felvetett kérdéseket tételesen érintettem talán, de ha nem, akkor elnézést kérek, igyekszem majd ezt legfeljebb írásban pótolni.
Még annyit hadd tegyek hozzá, hogy ha már a sporttörvényi áthallások is idejöttek, és a sportszövetségen keresztül sokféle civil szervezet és sportszervezet lehet majd tagja annak a Honvédelmi Sportszövetségnek, amiről most beszélünk, valamilyenfajta rendszer a sport világában is működik, mégpedig úgy, hogy van a sportegyesületi műhelyek szintje, a különböző sportágaknak van egy összegyűjtött rendszere, ez pedig az országos sportági szakszövetségek rendszere, tehát valamilyen szabályrendszer, bajnokságrendszer, bíróképzés és sok-sok minden más, ami az országos hatáskörű szövetség fennhatósága alatt van, tehát ott is egy rendszerszintű megközelítés van, a legfelsőbb szinten pedig a Magyar Olimpiai Bizottság van, amely szintén összegyűjti a sport világát, és nyilván oda delegálnak a sportági szakszövetségek is a közgyűlésbe tagokat. Tehát az, hogy egy rendezettebb, átláthatóbb viszonyrendszer, egy koordinált rendszer, összefogott rendszer legyen, pont ezt a célt szolgálná.
A Jobbiknak is köszönöm, hogy az alapvető céllal egyetért, és az ötletet jónak tartják. A tartalomról persze nyilván lehet majd még vitatkozni, hogy ezt pontosan mivel töltsük meg, de a cél, a szándék szerintem egyértelmű. Utaltam már a lövészetre a fegyverjog vonatkozásában. Ezt meg fogjuk vizsgálni. Egyébként a sportlövőszövetséggel, az országos sportági szakszövetséggel nagyon jó kapcsolatban vagyunk, folyamatosan egyeztettünk, hogy hogyan tudnánk ezt úgy megoldani, hogy a lövészklubok is úgy működjenek, hogy közel kerüljenek hozzánk, és minél hatékonyabban tudjanak működni. Hozzáteszem, hogy ezen keresztül a magyar sportlövősportot is tudjuk szolgálni, hiszen a bázisát tudjuk növelni, azaz a tehetséges utánpótlásbázist is tudjuk növelni és segíteni. Tehát ez egy közös érdek. Forrásokat meg nem vonunk el más sportági szakszövetségtől, mert önkéntes alapon lehet ebben közreműködni, részt venni, és ha például a vívás, a lövészet vagy a küzdősportok utánpótlásbázisa a Honvédelmi Sportszövetségen keresztül növekszik, az nekik is jó.
(15.30)
De mi forrásokat tőlük nem kívánunk elvonni, de együttműködést szakmai alapon mindenképpen indokoltnak tartunk. Ennek a formáját természetesen alakítgatjuk, és ha a jövőben megszületik a döntés, a parlamenti felhatalmazás, akkor még intenzívebbé tesszük.
Szigorú kontroll és monitoring - ezzel is egyetértünk a fegyverhasználat és fegyverviselés vonatkozásában, az így van.
Köszönöm szépen Kónya Péternek is, hogy támogat minket, és hogy ezeket az észrevételeket megtette. Nem mernék túlterjeszkedni, ez már nem a mi hatáskörünk, nem a honvédelmi miniszter hatásköre, hogy más szervezeteket mi betiltsunk, tehát ez nem jár a tiltással együtt. De megfontoljuk és javasolni fogjuk adott esetben, vagy szívesen látunk módosító javaslatokat ebben a vonatkozásban is. Azt, hogy csak államilag kontrollált keretek között működhetnek, ezt el tudom fogadni. Sőt, a kezdetektől fogva ezt mondjuk. Így van, semmiféle párt katonai szervezet, semmiféle félkatonai szervezet szerintem egy normálisan és jól működő országban nem lehet. Ez egy állami fennhatóság, és nekünk kell a lehetőséget megteremteni állami kontroll mellett, hogy az emberek ezt az igényüket, képességüket megélhessék, természetesen megfelelő, szigorú keretek között.
A jogosítvány megszerzésére vonatkozó támogatást is köszönjük. Mi is így gondoltuk. Most nem azért, mert én is az MHSZ-nél tanultam annak idején, de ez így volt. Ez egy nagy segítség volt, teherautóra lehetett vizsgázni és sok-sok minden másra, amiben egyébként valóban hiátus van. Ez persze érzékenyen érintheti adott esetben azt a piacot, amelyik ezzel foglalkozik, de mi senkitől nem kívánunk elvenni, mindenkit szeretnénk élni hagyni, boldogulni, lehetőséget adni. De ettől még, ha van egy ilyen lehetőség, kapunk egy ilyen lehetőséget, akkor ezzel szeretnénk mi is élni, amivel segíthetjük állampolgárainkat a jogosítványhoz való hozzájutásban.
A tagdíjmentességet meg fogjuk vizsgálni, és köszönjük szépen az aktív segítség fölajánlását is.
Köszönöm szépen. Végezetül azzal zárnám, hogy elnök úrnak is és az itt lévő képviselő uraknak is nagyon köszönöm a közreműködést, köszönöm, hogy ezt végighallgatták és hozzászóltak, jobbító szándékú észrevételeket és támogató nyilatkozatokat is tettek. Remélem, hogy a szavazásnál is ez majd érvényesülni fog. Amennyiben érkeznek módosító javaslatok, azokat érdemben meg fogjuk vizsgálni. Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me