FIRTL MÁTYÁS,

Full text search

FIRTL MÁTYÁS,
FIRTL MÁTYÁS, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Én szorítkoznék az előttünk álló törvényre, és a honvédség fejlesztésével kapcsolatban még a mai napon legalább két törvénnyel fogunk foglalkozni, úgyhogy előttem szóló képviselőtársam koncepcióját már hosszú ideje ismerem, de úgy gondolom, éppenséggel nem a Honvédelmi Sportszövetség létrehozásával kapcsolatosan tette meg a hozzászólását, csak részben érintette.
A Honvédelmi Sportszövetség létrehozására megalkotott törvényjavaslat megteremti azt a szervezeti formát, amely keretet, lehetőséget, fejlődési pályát biztosít olyan honvédelmi sporttevékenységeknek, aktív sportra alapozott elméleti és gyakorlati ismereteket adó nevelési programnak, amely a haza védelme iránti hazafias elkötelezettséget erősíti, a civil szervezetekre jellemző önkéntességre építve, Magyarország nemzeti védelmi képességei erősítésének céljával, tisztelt képviselő asszony. A Honvédelmi Sportszövetség megalakítása és tevékenysége élő és erős kapcsolatot teremt a társadalom és a honvédelem között arra a nélkülözhetetlen állampolgári aktivitásra alapozva, amelynek alapja a honvédelem ügye iránti elkötelezettség, a szűkebb és tágabb közösség, a haza és a nemzet szolgálata, adott esetben is megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapotban akár katonai szolgálatra alkalmas erőnléttel és felkészültséggel tudjanak rendelkezni az ebben részt vevők.
Tisztelt Ház! A Honvédelmi Sportszövetség létrehozása olyan, a KDNP által is fontosnak tartott, meghatározó értékekre alapozódik, mint a hazafiasság, a közösségi értékek, javak és eredmények védelme, erre elkötelezettség, áldozatkészség, önkéntesség, civil kurázsi, nemzetvédelem. Mindezek alapvető értékekként az egyén és a közösség viszonylatában egyaránt szilárd alapjai annak a jövőt szolgáló nemzetépítésnek, amely iránt a magyar kormány elkötelezett. Elsődleges eszközként a sport, nevezetesen a honvédelmi sportok, amelyeknek katonai szakmai jelentőségük van, a legalkalmasabbak arra, hogy minél szélesebb rétegeknek megteremtsük a lehetőséget arra, hogy aktív részvétellel, rendszeres sporttevékenységgel és az arra épített honvédelmi nevelési programon keresztül nemcsak kellő edzettséget, de használható honvédelmi tudást, ismereteket szerezzenek a célok elérésére.
Tisztelt Ház! A már említett értékekre is hivatkozva fontos ideidézni egyrészt azt a sportszakmai véleményt, amely szerint a sport általában is a legalkalmasabb színtere és eszköze a hazafias nevelésnek, a kötelességtudatnak, az egymásért küzdeni tudásnak, a helytállásnak a nehéz küzdelmekben, az önfeláldozó segítőkészségnek, a nehéz élethelyzeteken keresztüli átjutásnak. Tehát a sport a hazafias viselkedés gyakorlásának mikrokörnyezete is. Mindez a törvényben meghatározott honvédelmi sportok esetében hatványozottan is érvényes.
Másrészt, ahogy már miniszter úr is érintette, a civil szervezeti forma a legalkalmasabb kerete és a garanciája annak az eredményességnek és sikerességnek, amelyek alapja a civil közösségben felhalmozott tudás, tapasztalat és felkészültség. Vagyis a civil szervezetekre jellemző megalapozott szakmaiság, közösségi összetartozás, amihez céltudatosság társul, továbbá az önkéntességből következő erős hivatástudat, amely éppen a civil közösségek természete, s egyben energiatartaléka is. Köztudott, hogy ezek az erőtartalékok kellő támogatással meghatványozhatóak.
Harmadrészt, a jelenlegi kormány sportpolitikájának köszönhetően Magyarországon a sport nemzeti ügy, és azt is megtapasztalhattuk, hogy a sport területén mindenhol növekedést értünk el, tehát gyakorlatilag a nemzeti növekedés szolgálatába állíthatjuk ezt is. Meggyőződésem, hogy az eddig megtapasztalt sport általi növekedés, fejlődés a honvédelem területén is hasonlóan eredményessé tehető, és további sikerek érhetők el. A Honvédelmi Sportszövetséget illetően erre a küldetésre hozta létre a minisztérium szakmai háttere a köztestület formát, amelyek törvényben meghatározott feladatokat, továbbá koordináló, együttműködő szerepet töltenek be azzal, hogy a hazaszeretet, a nemzetvédelem ügye iránt elkötelezettek fejlődését kiteljesítsék, és természetesen a közszolgálatban ezt érvényre is juttassák.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy gondolom, hogy most, amikor újra életre hívjuk a Honvédelmi Sportszövetséget, valóban azt a célt tudjuk szolgálni, amit egyébként képviselő asszony is érintett, hogy igenis az ifjúságnak olyan irányt kell adni, hogy az utánpótlásnevelésben… - tehát egyáltalán a honvédelem iránt elkötelezettek, hiszen ön is megemlítette azt, hogy hányan hiányoznak a honvédelmi területről, na ezt a területet a sportszövetség messzemenőkig tudja szolgálni, ezért a képviselőtársaimat arra kérem, hogy támogassák a törvényjavaslatot, a Kereszténydemokrata Néppárt természetesen ezt teszi. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me