TASÓ LÁSZLÓ

Full text search

TASÓ LÁSZLÓ
TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon értékes hozzászólásokat hallhattunk az elmúlt percekben vagy inkább órában, és hadd kezdjem azzal, amiben egyetértünk.
Itt a törvényjavaslat, amely 11 komoly módosítást terjeszt elénk, számos olyan elemet mutatott, amellyel a frakciók egyetértettek - hogy menjek előre, és a Fidesz és a KDNP támogató hozzászólásait megköszönjem.
Az ellenzéki képviselőtársakhoz fordulva szeretném mondani, hogy azzal egyetértettünk és egyetértünk, hogy a használt járművek forgalmazásával kapcsolatos problémákat próbáljuk orvosolni ezzel a nyilvántartási rendszerrel, ami díjmentesen ’18. január 1-jétől egységes adatfelvételi eljárás folyamán lehetővé válik. Ez egy jó lépés.
Az ideiglenes rendszámokkal kapcsolatban történő visszaélések csökkentése szintén mindenki számára egyértelmű, mindenki egyetért vele. Egyetértünk azzal is, hogy rendezzék el a hajózási vagy a vízi alágazatban dolgozók munkaidejét, a munkarendjét, a munkaidő-beosztását, de azt is tudnunk kell közben - rögtön egy pillanatra megállva -, hogy ’16. év végéig kell az uniós irányelveknek megfelelően megtennünk a harmonizációt. Magyarul: az idő is sürget bennünket.
A vízi közlekedésnél megállva egy picit, éppen Ander Balázs képviselőtársam hozzászólására figyelve és reflektálva látható, hogy a vízi közlekedés területén próbálunk komoly lépéseket tenni, és azok a lépések sikeresek is lesznek.
Csak a hajózási főterv készítését szeretném kiemelni, amely pontosan azt mutatja be és azt fogja szolgálni, hogy azok a tervek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy növeljük a vízi közlekedés lehetőségeit és a hajózási vonalak fejlesztésével a teheráru-forgalom nagyobb arányban kerüljön a vízi közlekedési területre, ez egyértelműen a következő évek zenéje, a következő éveknek a remélhetőleg sikerrel megvalósított története lesz majd.
(13.30)
A vasúti közlekedéssel kapcsolatban természetesen az is egy egyértelmű és úgy látom, mindenki által támogatott dolog, hogy növelni kell a vasúti árufuvarozás világát és lehetőségeit, de ezt szolgálja egyébként a Budapest-Belgrád-vasútvonal megépítése is. Tehát pontosan egybecseng a véleményünk. Lehet, hogy más eszközöket próbálnak ezzel kapcsolatban erősíteni, de ez egyértelműen segíteni fogja. Hogy milyen árukat fog ez a vonal szállítani, azt jól tudjuk, hogy egyértelműen a keleti világból érkező árukat fogja továbbforgalmazni, és Magyarország számára biztos, hogy olyan lehetőséget teremt, amellyel, ha nem élünk, akkor ki fogunk esni egy olyan körből, amely vélhetően gazdasági hátrányokat okoz Magyarországnak. Tehát itt is egyetértünk.
Ha megvizsgáljuk, hogy a műszaki adatokat milyen módon akarja az előterjesztés fékezni vagy megvédeni, akkor megint egyet kell értsünk, mert gondolom, azzal mindenki egyetért, hogy a mai világban, pontosan a mai kommunikációs robbanás időszakában és az informatikai fejlesztések világában azért látható, hogy mennyi veszélynek van kitéve a jelenlegi közösségi közlekedési rendszer. Akár a mel-bourne-i példát is felhozhatjuk, és azt gondolom, hogy épp elég csak a 4-es metróra gondolni, ahol a metróvezető nincs a fülkében, és nem kell hozzá túlságosan komoly felkészültség, lehet, hogy ha akar valaki, akkor beavatkozzon és belenyúljon az irányításba.
Tehát amikor a műszaki adatok védelméről szólunk, akkor nemcsak a járművek védelméről, hanem a járműszoftverek védelméről is szó van. Azt is szeretnénk elkerülni, hogy előfordulhasson az, amit láthattunk nagyon sok kalandfilmben, hogy beavatkoznak hackerek, belenyúlnak a rendszerekbe, megváltoztatják a működést, a repülőgépek mozgását vagy a közösségi közlekedési rendszer bármelyik elemét, és ezzel szándékosan, akár növelve a terrorveszélyt vagy bármilyen más konkrét ártó szándékkal, de egyértelműen beavatkozhatnak azokba a rendszerekbe, amelyeket fokozottan kell figyelni.
Az előterjesztés célja ennek a védelme, tehát a műszaki adatok védelme és nem más, és csakis nemzetbiztonsági szempontból releváns adatok védelméről van szó, és arról, hogy nem teljes körű tiltásról beszélünk, hanem arról, hogy a felelős miniszter eldönti és eldöntheti, hogy mely az az információ, amelyre kimondja, hogy nemzetbiztonsági szempontból nem adható ki az információ, és mely az, ami nyilvánvalóan hozzáférhető. Tehát ha megnézzük, akkor a célunk biztonságosan működtetni a közlekedési rendszereinket, a vasúti rendszereinket is, és természetszerűen minden esetben ott, ahol lehetséges és számolni kell a terrorveszéllyel, azt megelőzni.
Ha a műszaki adatokat próbáljuk megvizsgálni, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyi műszaki adatra van szükség ahhoz, hogy azt gondoljuk, minden információ birtokában vagyunk, akkor viszont temérdek, szinte megfoghatatlan mennyiségű információt kellene kibocsátani, aminek igazság szerint túlságosan nagy értelmét nem látjuk.
Ami fontos, hogy egyáltalán nem nyúlunk hozzá és nem változik a szabályozás során a közbeszerzési eljárás rendszere és a rendje. Tehát azért nem értjük és igazán nem is tudjuk értelmezni, hogy hogy kerülnek ide a felújítással, karbantartással kapcsolatos információk, hiszen azokkal kapcsolatban semmilyen intézkedés nincs a javaslatban. Tehát azért nem értjük, mert bár minden mindennel összefügg, most ez nyilvánvaló és értjük is, de ettől függetlenül nem értjük, hogy a műszaki adatok korlátozásával kapcsolatosan hogy kerülnek ide olyan információkkal kapcsolatos felvetések, amelyek nincsenek korlátozva.
Akár Józsa képviselőtársam, akár Ander Balázs képviselőtársam, akár Sallai R. Benedek képviselőtársam, akár Kónya Péter is szólt arról, hogy átlátható rendszereknek kell működnie, a közpénzfelhasználásra figyelni kell. Ez a szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja a meglévő rendszereket, semmilyen módon nem korlátozza a betekintést semmilyen területen. Csupán csak arról van szó, visszatérve az iménti, műszaki adatokkal való rendelkezésre, hogy az, ami terrorveszély szempontjából vagy nemzetbiztonsági szempontból úgy értékelhető, hogy nem vagy korlátozottan, azt fogja szabályozni az illetékes miniszter.
Az álmokról szólt Sallai képviselőtársam. Az álmok mozgatják az embereket. Ha nincsenek álmok, akkor nem tudjuk megtervezni a következő közlekedésfejlesztési vagy bármilyen más beruházásunkat sem, hiszen az álmok általában tervek is, az álmokból születnek a tervek, és ha a tervek megvalósítása pedig közérdeket szolgál, akkor mindenképpen fontos és támogatandó.
Hogy mi a közérdek - megint nem azt szabályozza a javaslat, hogy mi a közérdek. Azt gondolom, hogy egy országos területrendezési tervben, amelyet egy megyei jóváhagyás követ, utána az önkormányzatnak is jóvá kell hagyni a saját eszközeivel azokat a magasabb jogszabályban lévő rendelkezéseket, amelyek egy beruházásról döntenek. Tehát a szabályozás itt csak azt teszi lehetővé, hogy ha hat hónapon keresztül nem képes rá az önkormányzat, bármi miatt, nem tudja vagy nem akarja, akkor, ha egy magasabb jogszabály erről már rendelkezik, akkor megtörténhessen, és ez ne akadályozza önmagában a beruházás megvalósítását.
A kisajátításról is volt szó nyilvánvalóan. Semmilyen eleme az előterjesztésnek nem gátolja a magántulajdonhoz fűződő érdekeket, semmi nem csorbítja egyébként. Nem is értem, hogy ez pontosan hogy került szóba. Ha vizsgáljuk, hogy a hatósági eljárásokkal szemben támasztott kifogások, amelyek 2015-ben 2540 darabot tettek ki, miről szólnak, akkor láthatjuk, hogy igazán a kisajátításnál nem a jogalapot kifogásolják, ezt csak 1 százalékban, 33 esetben, hanem a többletigényt jelentik be. Tehát igazán arról van szó, hogy a kártalanítással kapcsolatban van magasabb igénye a tulajdonosnak, és emiatt vannak kifogásai, nem a jogalapot firtatják. Tehát e tekintetben semmiképpen sem csorbítjuk az ebben megjelenő magántulajdont.
(Szávay Istvánt a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
Valamennyi módosításunk, mint ahogy mondtam is, az egyszerűsítést szolgálja, észszerűbbé teszi a szabályrendszerünket, és segíti a kiemelten fontos beruházások megvalósulását. Azt gondolom, hogy mindenkinek, aki a Magyar Országgyűlésben döntéshozóként dolgozhat, érdeke, hogy a kormány által meghatározott beruházások, hogyha azok forrással is rendelkeznek, minél hamarabb megvalósuljanak. Ezek az előterjesztésben szereplő módosítások is ezt taglalják, ezt segítik elő, illetve a szabályozások pedig könnyítik a munkavállalók dolgát, illetve egyszerűbbé tesznek olyan szabályokat, amelyekre egyébként mindannyian egyetértően bólintottunk.
Úgyhogy örülök, hogy a célokban egyetértünk, az eszközökben pedig nyilvánvalóan lehetnek eltérések és eltérő vélemények. Figyelembe vesszük és hallgatjuk a konstruktív, támogató lépéseket majd, látjuk, figyeljük majd, természetszerűen figyelembe vesszük és meghallgatjuk. Reményeink szerint azért az Országgyűlés majd a zárószavazás során egyhangúlag fogja elfogadni a javaslatunkat. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me