PETNEHÁZY ATTILA,

Full text search

PETNEHÁZY ATTILA,
PETNEHÁZY ATTILA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök úr, tisztelettel köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Hölgyeim és Uraim! Ahogy ezt hallhattuk, nyilvánvalóan egy olyan ügyrendi ponthoz értünk, amikor mindenki, az egész parlament bízvást bólintani fog erre az ügyre, hiszen Magyarország érdekeit szolgáló ügyről van szó. Bár zárójelben hozzáteszem, hogy egy nappal azután, hogy egy Magyarország érdekeit szolgáló ügyet kaszált el a teljes ellenzék, talán ez hiú ábránd, de ezt az ajtót most nem nyitnám ki, nyitva van ez eléggé így is.
Vissza az ügyhöz: Magyarország számára mindig is kiemelten fontos volt olyan bilaterális kapcsolatok építése, amelynek során Magyarország nemzetközi megítélése jobbá válik mind gazdasági, mind politikai szempontból. Ilyen az előbb már említett, Magyarország Kormánya és az ausztrál kormány között nemrég létrejött légi közlekedési megállapodás is, amely döntően hozzájárul a két ország gazdasági, turisztikai és kereskedelmi együttműködéséhez.
A megállapodás elsősorban azért is fontos, mert a két ország között mind ez idáig nem volt ilyen kétoldalú légi közlekedési megállapodás. Most viszont lehetővé válna Magyarország és Ausztrália bármely nemzetközi kereskedelmi repülőtere között menetrend szerinti személyszállító és árufuvarozó légi járatok indítása.
Engedjék meg, hogy röviden kissé kitérjek a kulturális és gazdasági kapcsolatokra. Nos, az elején kezdeném, az egyén szintjén. Ausztráliában jelen pillanatban több mint 60 ezer magyar fős kisebbség él, a 60. évforduló kapcsán ildomos megemlíteni, hogy jelentős részük az ’56-os forradalom és szabadságharc után telepedett le a szigetországban. Ha jól emlékszem, több mint 20 ezren voltak akkor, akik letelepedtek Ausztráliában. A Magyarországon élő családtagjaikkal való kapcsolattartás szempontjából is fontos ez a megállapodás, hiszen amint hatályba lép, meglehetősen egyszerűsödne ez a kapcsolattartás.
Továbbá az Ausztrália által kínált lehetőségek sok fiatal számára is vonzóak lehetnek. A két ország már korábban létrehozta a working holiday rendszert. Ez a program magyar és ausztrál 18-30 év közötti állampolgárok tartózkodását teszi lehetővé a másik fél területén egy évet nem meghaladó időtartamra.
A felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatteremtés is egy fontos része ennek a témának. Tudományos együttműködés alakulhat ki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME Mérnöktovábbképző Intézet, valamint a sydneyi műszaki egyetem, a melbourne-i egyetem között, de említhetem itt a Szent István Egyetemet, az ELTE-t, az egri Eszterházy Károly Főiskolát, és több magyar és ausztrál felsőfokú intézmény is jelezte, hogy érdekeltek a kétoldalú kapcsolatok felvételében. A megállapodás során felélénkülhetne a két ország közötti gazdasági viszony és felélénkülne értelemszerűen ez az áruforgalom miatt is, olyan árukról beszélek itt, mint magyar részéről az irodagépek, különféle műszerek, textilipari termékek, híradástechnikai hangrögzítő és -lejátszó készülékek; magyarán: olyan árukról, amelyekhez a hozzáadott anyagok és a hozzáadott szellemi termék magas. A légi forgalmi megállapodás kiterjed az üzemeltetési szabályokra, ahogy ezt hallottuk, a biztonsági előírásokra, a személyi és vagyonvédelmi ügyekre is. Így megfelel az európai uniós elvárásoknak is. Nos, a két ország bármely nemzetközi repülőtere között menetrend szerinti személyszállító és árufuvarozó légi járatok indítását teszi lehetővé, és ezért e jogi háttér biztosítása érdekében is fontos a törvény hatályba léptetése.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Meggyőződésem, hogy a megállapodás nagyban hozzájárulna a két ország - mint ezt elmondtam - tudományos, kulturális, illetve gazdasági kapcsolatainak fejlesztéséhez a légi közlekedés egységes jogi kereteinek biztosításával. Támogatásukban bízva köszönöm meg megtisztelő figyelmüket. (Taps. - Dr. Józsa István: Támogatjuk!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me