MAGYAR ZOLTÁN,

Full text search

MAGYAR ZOLTÁN,
MAGYAR ZOLTÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Valóban technikai jellegű javaslat fekszik előttünk, ugyanakkor az érintettek számára ez sok esetben nagyon fontos módosításokat is tartalmaz. Sokkal jobban örültünk volna annak, ha egy jóval több területet érintő, átfogóbb és több törvényt is módosítani képes javaslat kerül a Ház elé. Tudom, hogy a földforgalmi törvényhez nem szívesen nyúlnak hozzá, míg ez a kötelezettségszegési eljárás és az egész hercehurca Strasbourgban nem záródik le, de nagyon is hozzá kellene nyúlni. Napi szinten kapom azokat a jelzéseket az érintettektől, a gazdáktól, hogy mely pontokon nem életszerű és mely pontokon nehezíti kifejezetten az ő mindennapjaikat. Így biztatom önöket a bátorságra, hogy igenis nyúljunk hozzá ehhez a szabályozáshoz is.
Az osztatlan közös problémáit részben ugyan kezeli ez a javaslat, csak az a baj, hogy ezeknek a problémáknak már rég nem kellene létezniük, és már rég nem kellene itt a Ház falai között osztatlan közösről beszélnünk, már ha betartják az ígéretüket, és véghez viszik azt a programot, amely az osztatlan közösök kimérésére vonatkozott, és amelyre ugyan minden évben tesznek félre némi költségvetési forrást, de úgy tűnik, hogy ez vagy hasztalanul került elköltésre, vagy messze nem érte el a célját, hiszen az ország döntő részében ez még mindig napi probléma. Nem azt vitatom, hogy segítsük az ilyen területeken gazdálkodók mindennapjait, csak jelezni kívánom, nem kellene, hogy ez a probléma már idekerüljön.
Az NFA megbízási szerződésekkel kapcsolatban értem, hogy miért akarják ezt a helyzetet kezelni, de azért ellenzéki képviselőként hadd vessem fel, sok esetben kiderült vagy feltételezhető, hogy ezen megbízási szerződések teljesen indokolatlanul lettek meg-kötve, mert igenis lett volna megfelelő használója, gazdája annak a területnek, csak úgy oldották meg, hogy sokkal inkább a saját körük jusson ilyen szerződéshez.
(9.30)
Talán visszaemlékeznek azokra az időszakokra, amikor a földbérleti pályázatok kapcsán elég nagy botrányok voltak a parlamentben is emiatt, amikor az NFA szembemenve a birtokpolitikai irányelvekkel, legalábbis azokkal, amiket önök kormányzati szinten kommunikálnak, kijelölte a számára kedves használót. Remélem, bízom abban, hogy ez a módosítás most nem miattuk, az ő kedvükért jött be, hanem valóban a hosszú távú és indokolt esetekben fogják csak alkalmazni, és már csak ilyen esetek lesznek az állami földek körül.
Ahogy már említettem, a technikai jellegű módosítások nagy részével egyetértünk, és valószínűleg tudjuk is támogatni, nyilván majd a módosító indítványok befogadásától tesszük függővé a végleges támogatásunkat, de nagyon jó lenne, ha néha az ellenzék irányában is ilyen konstruktívan állnának, ahogy ezt a Jobbik-frakció teszi rendszeresen a kormány felé.
Csak néhány példát hadd mondjak, amit a héten benyújtottam: szövetkezeti törvény, ami régóta várat magára, az üzemszabályozási törvényt már nem először, a hortobágyi esetet is szeretném kivizsgáltatni, a szőlészek problémáira is keresünk megoldást, illetve a strómanrendszer kiszűrésére is tettem javaslatokat. Ha mást nem említek, Tolna megyét, az az egyetlen megye most az információim szerint, ahol nem a Fidesz játssza ki a strómanrendszert, hanem állítólag még neki sem tetszik, akkor legalább ezekben az esetekben lépjünk érdemben.
Úgyhogy nagyon jó lenne, ha ezen beadványokkal kapcsolatban is hasonló konstruktív hozzáállást láthatnánk a kormány részéről, főleg ha azok valóban nem politikai szándékot tükröznek, hanem meg szeretnék oldani az érintettek problémáit. Ezeket kívántam röviden elmondani. Remélem, hogy a módosító indítványokkal kapcsolatban is nyitottak lesznek, mert mindegyik érdemi, és valóban azt fogja szolgálni, hogy ez a törvénytervezet még inkább, még szélesebb körön tudjon segíteni, és még gyakorlatiasabb, még életszerűbb legyen. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me