PÓCS JÁNOS

Full text search

PÓCS JÁNOS
PÓCS JÁNOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A javaslat, amit egyéni képviselői indítványként hoztam be a tisztelt Ház elé, olyan problémák megoldását célozza, amelyek a gyakorlati jogalkalmazás során merültek fel. Ezúton is köszönöm a támogatást és a tárgysorozatba vételt.
Az egyik problémakör, amelyet javaslatom kezelni kíván, a jogszerű földhasználat esetkörének bővítése. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem először nyúlunk az eljárási törvény ezen részéhez. Most mégis újra szükséges egy korrekció, hiszen a gyakorlati tapasztalatok erre mutatnak.
Az NFA-törvény 18. § (5) bekezdése szerint a Földalapkezelő Szervezet maximum egy gazdasági évre megbízási szerződést köthet a termőföld védelme, hasznosítási kötelezettségének teljesítése vagy a művelés alól kivett területek ápolása céljából. A javaslatom értelmében ilyen esetekben a megbízott földhasználó a megbízási szerződés alapján jogszerű földhasználónak tekinthető.
Egy másik szabályozási elem a jegyző általi hatósági bizonyítvány bevezetése, amely legvégső esetként alkalmazható a jogszerű földhasználatot igazoló dokumentumok között, ráadásul csak korlátozott módon. A jegyző csak a támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló időszakban adhatja ki a földhasználat jogszerűségét igazoló hatósági bizonyítványt. A javaslat már előre rendezi a földterületek vagyonkezelésével megbízott költségvetési szervek jogutódlásának jogszerű földhasználata szempontjából fölmerülő kérdéseket is. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a három szabályozási kiegészítés lenne tehát a jogszerű földhasználat esetköreinek szükséges kiegészítése.
A javaslatom által kezelt másik fontos gyakorlati problémakör az osztatlan közös tulajdonú földterületek használati megosztásához kötődik. A Fétv.-ben jelenleg szabályozott egyhangú döntéshozatal, ami a földhasználati megállapodások kialakításának feltétele, a gyakorlatban sajnos nem működik. Hiába van részletesen szabályozva, hogy mi a teendő az érintett tulajdonosok elérhetetlensége vagy az öröklési esetekben, az olykor óriási tulajdonosi közösségek gyakorlatilag esélytelenül állnak az egyhangú megegyezés kihívása előtt.
A javaslatom szerint érdemes lenne áttérni a tulajdoni hányad alapján számított feles többségű döntéshozatali rendszerre, ahol egyre nagyobb tulajdonosi közösségnek is esélye lenne a földhasználati megosztással kapcsolatos megegyezésre. Ez a rendszer a jelenleginél mindenképp hatékonyabban működőképes lenne.
Ugyanakkor az is világos, hogy figyelmet kell fordítani azokra az esetleges érdekellentétekre is, amelyek eddig teljesen blokkolni tudták a földhasználati megosztási folyamatokat, hiszen ezek hátterében mégis többségében jogos tulajdoni igények állnak. Az ilyen kisebbségi tulajdonosi érdekek védelme érdekében egy olyan szabály is szerepel a javaslatban, amely szerint azokban az esetekben, amikor a használati rendre vonatkozó ajánlattal a tulajdonosok legalább 10 százaléka nem ért egyet, a használati rend kialakításáról való döntés esetén feles helyett minősített többségű döntés szükséges.
Remélhetőleg a könnyített megegyezés lehetősége a kisebbségvédelmi intézkedéssel együtt olyan működőképes megoldást jelent az osztatlan közös területek használatában felmerülő problémákra, amely elég biztonságot nyújt a tulajdonosi közösségek tagjai számára a különböző érdekek arányos érvényesítésének tekintetében is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy a hétfői bizottsági ülésen is említettem, a tárgysorozatbavételi vitában elhangzott, a legjobb megoldás nyilván az osztatlan közös tulajdon felszámolása lenne, de egy működőképes használati megosztási rendszer kialakításával, azt hiszem, jelentős lépést tudnánk tenni ebben az irányban.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az osztatlan közös tulajdonú területek használatának könnyítése érdekében a javaslat lefekteti a többlethasználati megállapodás kialakításának szabályait is. Erre a szabályozási kiegészítésre szintén gyakorlati tapasztalatok alapján van szükség azokban az esetekben, amikor egy tulajdonostárs az érintett tulajdonostársaival egyetértésben a saját tulajdoni hányadánál nagyobb földterületet kíván használni. Az egységes jogértelmezés érdekében a javaslat tisztázza, hogy ilyen megállapodás jön létre azokban az esetekben is, amikor a tulajdonostárs a földforgalmi törvényben szabályozott előhaszonbérleti jogát gyakorolja.
Tisztelt Képviselőtársaim! A javaslat elég egyértelmű, logikus, praktikus megoldásokat tartalmaz az említett problémák kezelésére. Várom tehát tisztelt képviselőtársaim jobbító szándékú kiegészítéseit, kritikáit, és kérem önöket, hogy munkájukkal, majd szavazataikkal támogassák a javaslatomat. Elnök úr, köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me