KULCSÁR GERGELY,

Full text search

KULCSÁR GERGELY,
KULCSÁR GERGELY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A törvényjavaslat több törvényt módosít, összefüggésben a jubileumi jutalmazással, a hadigondozottak ellátásával, továbbá egyes jogállási és kártérítési kérdésekkel. A módosítást pozitív irányúnak tartjuk, nagy segítség nagyrészt a hadigondozottaknak ez a javaslat.
A közalkalmazotti törvény módosításáról szólva a jubileumi jutalom számításához kedvezőbb feltétel előírása van a javaslatban, amely szerint az ennek alapjául szolgáló illetmény összegébe be kell számítani a pótlékot is a vonatkozó miniszteri rendelet szerint. Ez nyilvánvalóan javít az érintettek helyzetén, ezért támogatjuk ezt a változást.
A hadigondozási törvény módosításairól szólva: a jövőben egy korábbi észrevételünk alapján járni fog a hadigondozás annak is, aki politikai okból nem kérhette az ellátást, és ezért nem tudta bizonyítani azt, hogy a szolgálatból eredendően következett be az elhalálozás. A korábbi, hadigondozással kapcsolatos törvényjavaslatokkal kapcsolatban már javasoltuk, hogy a járulékokat, pótlékokat növeljük, illetve hogy az ellátásokat rendszeresen emelni kell. Örömmel tapasztaljuk, hogy az akkori javaslatainkat most beemelték ebbe a törvénybe.
Így tételesen felsorolva a járadékok havi mértéke kb. a negyedével fog növekedni minden ellátási kategóriában, a pótlékokat megkétszerezi a javaslat, a hadiözvegyi járadék kismértékben emelkedik. A törvény bevezeti, hogy az ellátásokat rendszeresen emelni kell, amit az idén is említettem, a nyugdíjösszegekhez kötötten évente. A temetési hozzájárulás összege a két és félszeresére emelkedik a jelenlegihez képest. A hadirokkantsági jogosultság megnyílik olyan eszközökre is, amelyekkel a rokkant életvitele, munkaképessége helyreállítható vagy javítható. Ezeket mind-mind támogatja a Jobbik frakciója.
A sportcélú ingatlanokról szóló törvény módosítása a miniszter egyetértési jogának kiterjesztéséről szól a sportrepülőterek igénybevételével, felújításával, elidegenítésével kapcsolatban. Fontosnak tartjuk ezt a passzust is, és egyetértünk vele.
A honvédelmi törvény új rendelkezései közül azt szeretném kiemelni, hogy kivételesen indokolt esetben a honvédség szervezeteinek elhelyezése és feladatainak ellátása ideiglenesen más ingatlanhasználati jogviszony alapján is biztosíthatóvá válik, és más minisztériumok kezelésében lévő ingatlanokra is vonatkozik a szabályozás. Ezt rendkívül lényeges és helyénvaló módosításnak találjuk.
A szerződéses jogviszony alsó határának meghatározását is jónak tartjuk, egyértelmű garanciát jelent a hadsereg számára, és megakadályozza a túl nagy fluktuációt is.
A vezénylési, azaz ideiglenes rendfokozatot viszont nem tartjuk jónak, morálisan rontja a rendfokozat tekintélyét, de tisztában vagyunk vele, hogy ez „NATO-termék”, így nem kerülhető el.
A munkaidő-szabályozással kapcsolatban miniszteri jogkörbe kerül, nagyon helyesen. Sokkal jobban igazítható a katonai feladatokhoz. Ugyanakkor eleve itt minimum rendeletben rögzíteni kellene, elkerülendő a visszaéléseket mindkét irányból.
Összességében a javaslatot a Jobbik-frakció támogatni fogja, egyrészt azért, mert korábbi javaslatainkat látjuk benne viszont, másrészt az egyéb módosítások túlnyomó többségét hasznosnak és előremutatónak tartjuk. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me